Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

A fogápolással nemcsak a fogainkat védjük, hanem a szívünket is

A rossz szájhigiénia és szívbetegségek emelkedett kockázata közti kapcsolatot a tudomány régóta ismeri, e kapcsolat mértékét, formáit azonban még kutatják, amit azonban tudunk elég bizonyíték arra, hogy jobban odafigyeljünk a szájüreg állapotára.

2011-ben sokak figyelmét felkeltette egy tajvani kutatás, ahol egy érdekes vizsgálat során úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen jártak professzionális fogtisztításra, 24 százalékkal kisebb volt a szívroham és 13 százalékkal a szélütés kockázata azokhoz képest, akik nem fordítottak erre figyelmet. A kutatáshoz elég volt a tajvani országos egészségbiztosítási adatbázis adatait elemezni és 100 ezer ember adatait elemezve szépen kirajzolódtak ezek az eredmények. A kutatók értékelésükben felhívják a figyelmet arra, hogy a fogkő eltávolítását évente-kétévente egyszer javasolt elvégezni, és már ezzel is sokat teszünk az egészségünkért.

Pár évvel később egy újabb kutatás került napvilágra, a Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland vizsgálataira alapozva. A kutató mikrobiológusok már nemcsak biztosítási statisztikákat elemeztek, hanem konkrét összefüggéseket is. A kutatók pedig igen egyszerűen bizonyították és magyarázták a szájhigiénia és az egyéb egészségügyi problémák közötti kapcsolatokat.

Akik nem fordítanak kellő figyelmet a dentálhigiéniára, előbb vagy utóbb számolniuk kell fogívproblémákkal, így a fogínyvérzéssel. A fogíny sérülése a szájüregben található több száz kórokozónak biztosít közvetlen bejutást a szervezetünk véráramába.

A szánk rossz higiéniai állapota mégis hogyan okozhatt szívrohamot vagy agyvérzést?

A szájhigiéniai problémák a kutatások szerint közvetlenül kapcsolódnak más egészségügyi problémákhoz, többek között növelik a szívroham, valamint az agyvérzés kockázatait. A sérült fogíny ugyanis kapu a kórokozók számára, amelyek a véráramba jutva az erekben találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis, nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából, önálló kockázati tényezőnek számítanak.

A kutatás tehát laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztja a korábban már megfigyelt jelenséget. Ezt azt jelenti, hogy hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk és a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra.

Nélkülözhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés,így megelőzhető a sokkal komolyabb baj. Nem árt már idejében kezdeni.

További érdekes részletek magyar nyelven a webbeteg válogatásában is olvashat: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/11444/fogmosas-es-szivbetegseg

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük fogainak épségét?

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

Mi a dentálhigiénia és mi a célja? Miért tartjuk az egyik legfontosabb fogászati kezelésnek?

A szájunkban baktériumok élnek, ezeknek a többsége hasznos, de vannak, amelyeknek a túlzott elszaporodása bizonyos betegségeket (szuvasodás, fogágy betegség) okoz. Ezeknek a baktériumoknak a szájban a fogakon lévő lepedék és fogkő a táptalaja. A dentálhigiénia feladata, hogy ezeknek a baktériumoknak az elszaporodását megakadályozza, egyrészt úgy, hogy professzionális módszerekkel eltávolítja a fogkövet, másrészt megtanítja a pácienst, hogy milyen otthoni módszerekkel tudja a fogakat lepedékmentesen tartani.

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!