Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szép látvány. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatnak kellemetlenségeket a mosolyunkban. Hogy ne kelljen lemondani a kedvenc élvezeti cikkekről, érdemes megfogadni néhány tanácsot. A Winelovers bloggere segit nekünk!

A fog külső része, egyben a "páncélzata" a fogzománc, amit a savak kikezdhetnek, ezáltal pedig sebezhetővé válik a fog belsőbb része. A savasság mellett problémát okozhatnak az élelmiszerek, többek között a borok színképző összetevői is. A fogaink belsőbb részeibe jutva ugyanis jelentősen átszinezhetik azokat, ami talán a vörösborok fogyasztása esetén a legszembetűnőbb.

A problémán sajnálatos módon nem segít, ha vörösbor elfogyasztása után rögtön fogat mosunk, mi több, csak ronthatunk vele a helyzeten! A fellazult zománcréteget megsérthetjük, ami az elszineződésért felelős molekulák könnyebb bejutását teszi lehetővé a fogainkba. Ugyanez fordítva is igaz: rögtön fogmosás után legalább fál óráig nem érdemes bort fogyasztani és kerüni kell más savas ételeket és italokat is, mert a fog ilyenkor sebezhetőbb. Ha mégis megkerülhetetlen helyzetbe sodródunk és kivételt kell tennünk, akkor érdemes természetes anyagú fogkrémet használnunk.

A Winelovers szerzője összeszedte a legendákat is, amelyek állítólag segíthetnek, de ez nem igaz.

  1. Használj szívószálat! Sajnos nem segít, mert ugyanúgy hozzáér fogaidhoz a bor, ráadásul szívószállal kortyolva nem is lehet olyan jól élvezni a bor izvilágának minden komponensét.
  2. Harapj citromba! Sajnos ez sem segít, sőt még több savat eredményez. A citrom ráadásul nem fogja eltávolítani a borfoltokat a fogról.
  3. A fehérbor nem káros! Sajnos ez sem igaz. A legtöbb fehérbor savasabb is, mint vörös társai. Ha például vörösbor előtt iszunk fehérbort, akkor egy jobban megterhelt fogfelszínt teszünk ki a vörösbor tapadó tanninjainak és pigmentjeinek.

Léteznek hasznos tanácsok is a vörösbor fogainkat elszínező hatásai ellen

  1. Borozás közben érdemes szódát, vagy buborékos ásványvizet fogyasztani! A buborékok segítenek a nemkívánatos foltokkal szemben.
  2. Használjunk bor-kendőtEz a módszer még a szakavatott szerzőt is meglepte. A bor-kendő egy kifejezetten a borfoltok ellen kifejlesztett törlőkendő.
  3. Falatozzunk a bor után! Ez talán a legkellemesebb megoldás. A sajtokról és a rostokban gazdag élelmiszerekről már korábban szót ejtettünk.

A Lukács SPA Dental fogorvos csapata készséggel áll rendelkezésére fogászati problémái, vagy más esztétikai jellegű fogproblémáinak kezelésében. Szeretettel várjuk Önt Budapest szívében a Lukács Fürdőben található rendelőnkben! Jelentkezzen díjmentes konzultációnkra.

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

A keskeny, szűk mosolyív sikeres korrekciója fogszabályozással

A keskeny, szűk mosolyív egy olyan jelenség, amely esztétikai és anatómiai fogászati probléma is egyben. A jelenség kialakulhat gyermekkorban, de felnőtt korban is gyakran előfordul. A probléma mögött a felső állcsont szűkülete áll, azonban kialakulását befolyásolhatja a fogváltás is.   

Mit kell tennie abban az esetben, ha fogainak megmentése érdekében gyökérkezelésre van szüksége, de szeretné azt szakértő kezekre bízni?

A gyökérkezelés tehát egy olyan fogmegtartó kezelés, amely esélyt ad számunkra, hogy ne veszítsük el fogainkat, hanem azok hosszú távon minket szolgáljanak és visszanyerjék eredeti biológiai funkcióikat.

Összetett problémával rendelkező fogak eltávolítása sebészeti módszerrel

Abban az esetben, ha a gyulladt fog gyökerei körül jelentős csontpusztulás tapasztalható és már a gyökérkezelés sem jelent tartós megoldást a problémára, akkor elkerülhetetlen az adott fog sebészeti úton történő eltávolítása. A fogak és gyökerek eltávolítása rutin beavatkozásnak számító szájsebészeti beavatkozás, így az az eset bonyolultságának ellenére alacsony kockázatú beavatkozásnak minősül.

Milyen esetben vigyük gyermekünket fogszabályozó szakorvoshoz?

A fogszabályozás életünk minden korszakában javítani tud mosolyunk szépségén és fogaink egészségén. Létezik azonban egy ideális időszak a fogszabályozás megkezdésére.

Koronák és hidak: az évtizedek óta jól bevált hagyományos és költségtakarékos módszerek

Akkor beszélünk koronáról, ha a fogpótlás beborítja a kezelt fogat, vagy fogbeültetés esetében az implantátum fejet. Alkalmazására a Szent Lukács SPA Dental rendelőjében akkor kerül sor, ha a fog károsodása már meghaladja azt a mértéket, hogy egy esztétikus töméssel vagy betéttel azt sikerrel kezelni lehessen. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!