Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szép látvány. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatnak kellemetlenségeket a mosolyunkban. Hogy ne kelljen lemondani a kedvenc élvezeti cikkekről, érdemes megfogadni néhány tanácsot. A Winelovers bloggere segit nekünk!

A fog külső része, egyben a "páncélzata" a fogzománc, amit a savak kikezdhetnek, ezáltal pedig sebezhetővé válik a fog belsőbb része. A savasság mellett problémát okozhatnak az élelmiszerek, többek között a borok színképző összetevői is. A fogaink belsőbb részeibe jutva ugyanis jelentősen átszinezhetik azokat, ami talán a vörösborok fogyasztása esetén a legszembetűnőbb.

A problémán sajnálatos módon nem segít, ha vörösbor elfogyasztása után rögtön fogat mosunk, mi több, csak ronthatunk vele a helyzeten! A fellazult zománcréteget megsérthetjük, ami az elszineződésért felelős molekulák könnyebb bejutását teszi lehetővé a fogainkba. Ugyanez fordítva is igaz: rögtön fogmosás után legalább fál óráig nem érdemes bort fogyasztani és kerüni kell más savas ételeket és italokat is, mert a fog ilyenkor sebezhetőbb. Ha mégis megkerülhetetlen helyzetbe sodródunk és kivételt kell tennünk, akkor érdemes természetes anyagú fogkrémet használnunk.

A Winelovers szerzője összeszedte a legendákat is, amelyek állítólag segíthetnek, de ez nem igaz.

  1. Használj szívószálat! Sajnos nem segít, mert ugyanúgy hozzáér fogaidhoz a bor, ráadásul szívószállal kortyolva nem is lehet olyan jól élvezni a bor izvilágának minden komponensét.
  2. Harapj citromba! Sajnos ez sem segít, sőt még több savat eredményez. A citrom ráadásul nem fogja eltávolítani a borfoltokat a fogról.
  3. A fehérbor nem káros! Sajnos ez sem igaz. A legtöbb fehérbor savasabb is, mint vörös társai. Ha például vörösbor előtt iszunk fehérbort, akkor egy jobban megterhelt fogfelszínt teszünk ki a vörösbor tapadó tanninjainak és pigmentjeinek.

Léteznek hasznos tanácsok is a vörösbor fogainkat elszínező hatásai ellen

  1. Borozás közben érdemes szódát, vagy buborékos ásványvizet fogyasztani! A buborékok segítenek a nemkívánatos foltokkal szemben.
  2. Használjunk bor-kendőtEz a módszer még a szakavatott szerzőt is meglepte. A bor-kendő egy kifejezetten a borfoltok ellen kifejlesztett törlőkendő.
  3. Falatozzunk a bor után! Ez talán a legkellemesebb megoldás. A sajtokról és a rostokban gazdag élelmiszerekről már korábban szót ejtettünk.

A Lukács SPA Dental fogorvos csapata készséggel áll rendelkezésére fogászati problémái, vagy más esztétikai jellegű fogproblémáinak kezelésében. Szeretettel várjuk Önt Budapest szívében a Lukács Fürdőben található rendelőnkben! Jelentkezzen díjmentes konzultációnkra.

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Hogyan lehet fájdalommentes a gyökérkezelés az Ön számára?

A gyökérkezelés az a beavatkozás, amellyel sok esetben megmenthetjük saját fogait és elkerülheti a foghúzás fenyegető veszélyét. Erre a kezelésre akkor van szükség, ha a gyökércsatorna gyulladásban van. A fogak mélyen lévő szuvasodás sok esetben vezethet a fogbél elhalásához. Ebben az esetben a baktériumok mérgei elérik a fogbelet és gyulladást hoznak létre. Ennek az állapotnak a hatásos megszüntetésére alkalmazzuk a gyökérkezelést, melynek végső célja az Ön fogainak a megmentése és a funkciójának visszaállítása az eredeti állapotba.

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

Milyen esetben lehet alkalmazni a legmodernebb eljárások közé tartozó, számítógép által tervezett implantációs sablonokat?

A fogbeültetések területén folyamatos kutatómunka folyik abból a célból, hogy hogyan lehet olyan modern megoldásokat találni, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a fogbeültetést a páciensek számára. 

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretne tisztán látni a fogszabályozás Önre vagy gyermekére váró lehetőségeiről?

Ha Önben megszületett az elhatározás, hogy szabálytalan fogai miatt szakorvoshoz fordul, akkor az egy nagyon kedvező jel, mert a nehezén már túl van, saját maga meggyőzésén. Ettől a perctől kezdve ez már csak egy egyszerű, lépésről lépésre végrehajtandó feladatsorozat, egy kikövezett út, amelyen Önnek csak végig kell sétálnia...

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!