Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Fogszuvasodás nehezítette a kőkori emberek életét is

A fogszuvasodás néhány legkorábbi bizonyítékát fedezték fel a kutatók a mai Marokkó területén több mint 13 700 évvel ezelőtt élt kőkorszaki vadászó-gyűjtögető népek csontvázmaradványainak vizsgálatakor - olvasható a SciArt.eu oldalán.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmány szerint a korabeli emberek sok magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztottak. A fogaik rossz állapota pedig azt sugallja, hogy gyakran szenvedhettek fájdalmaktól.

"Egy bizonyos ponton a fogideg elhal, ám egészen addig, a fájdalom nagyon nehezen elviselhető, és ha tályog is kialakul, akkor egyenesen kínzóvá válik az állkapocsra nehezedő nyomás miatt - magyarázta Louise Humphrey, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa. - Aztán persze a csont perforálódik és a tályog megszűnik, és mi épp ennek a nyomait látjuk az általunk vizsgált állkapcsokon."

A magas cukortartalmú ételek miatt a foglyukadás mára széles körben elterjedt problémává vált a modern társadalmakban, de nem volt mindig ennyire rossz a helyzet. A fogak sorsa akkor pecsételődött meg igazán, amikor az emberek földművelő közösségekbe tömörülve hozzáláttak a növénytermesztéshez és jóval több szénhidrátot kezdtek fogyasztani. A jelek szerint a korábbi vadászó-gyűjtögető társadalmak esetében pedig a magas cukortartalmú növények okoztak problémákat.

A kutatók 52 olyan csontváz fogainak állapotát vizsgálták meg, amelyeket az elmúlt tíz évben tártak fel a kelet-marokkói Galambok barlangjában. A csontvázak a 13 700 évvel ezelőtti és 15 ezer évvel ezelőtti időszak közötti periódusból származnak. Hármat kivéve a leletek mindegyikénél a fogszuvasodás jeleit észlelték a kutatók, akik az egyének megmaradt fogainak több mint felén lyukakat és egyéb károsodásokat fedeztek fel. Néhány esetben a száj egészségi állapota olyan rossz volt, hogy súlyosan ártalmas tályogok fejlődtek ki.

A barlangnál talált vadnövénymaradványok arra utalnak, hogy az ott élt kőkorszaki emberek rendszeresen fogyasztottak édes makkot, fenyőmagot, pisztáciát, illetve a csiga is népszerű csemegének számított körükben. Még ha létezett is bármilyen szájhigiénia a korszakban, az étrend kitűnő táptalajt biztosított a fogzománc szuvasodásáért felelős savat termelő baktériumok számára. A fájdalom mellett az érintetteknek valószínűleg rendkívül rossz lehelettel kellett együtt élniük.

A szakemberek szerint bár az ottani emberek továbbra is gyűjtögettek vadnövényeket, viszonylag ülő életmódot kezdtek folytatni. Ezt bizonyítja a Galambok barlangjánál talált sírok hosszú sora és a növénymaradványokkal teli mély "hulladéklerakó", amelyeknek köszönhetően a kutatók nagy számú csontmaradványt tudtak megvizsgálni és az akkori táplálkozási szokások fényében tudták tanulmányozni a kőkorszaki emberek szájának egészségi állapotát.

Humphrey szerint egyértelmű, hogy a vizsgált területen élt emberek kulturális okokra visszavezethető változtatásokat eszközöltek a fogaikon. Az esetek több mint 90 százalékában ugyanis az egyik vagy mindkét felső-középső metszőfog el lett távolítva. Azt azonban nem tudni, hogy vajon a lyukas fogakat is eltávolították-e.

A fogorvoslás legkorábbi bizonyítékai nagyjából 6500 évvel ezelőttről származnak, amikor méhviaszt használtak a lyukak betömésére.

Forrás: 

Címlapkép: 


A Szent Lukács SPA Dental azonban nem kőkorszaki megoldásokkal veszi fel a harcot a szuvas fogakkal. Mára természetesen nálunk is elérhetők azok a modern fogászati technológiák, amelyek nemcsak a fogak meggyógyítását teszik lehetővé, hanem az esztétikus fogtöméseinknek hála, a beavatkozások nyomait is teljesen eltüntetik, természetes szépségű, ép fogakat biztosítva pácienseinknek. Fogtöméseink külső megjelenésükben olyan harmonikusan illeszkednek bele meglévő fogaiba, hogy azok egy külső szemlélő szemeivel, észre sem vehetőek.

Fogaink épségének megőrzésében az esztétikus töméseknek kitüntettet szerepe van, így Önnek is érdemes egy térítésmentes konzultáció keretében megvizsgáltatni fogainak épségét és szuvasodás esetén élni az esztétikus tömések által nyújtotta lehetőségekkel.

A térítésmentes konzultációra a +36 1 790 3282 telefonszámon tud időpontot kérni.

Várjuk Önt szeretettel.

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

A szuvas fogak sikeres kezelése esztétikus tömések segítségével

„Nem minden tömés esztétikus? Miért, van, amelyik csúnya?” - merülhet fel Önben a kérdés. Az esztétikus tömés tulajdonképpen egy olyan gyűjtőfogalom, amely azokat a kezeléseket foglalja magában melyek korszerű kompozit anyagból készülnek. Azért hívják ezeket esztétikus kezeléseknek, mert külső megjelenésükben olyan harmonikusan illeszkednek bele meglévő fogaiba, hogy az egy külső szemlélő szemeivel észre sem vehetőek.  

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!