Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Ismeri a fogkefe ősét, a mezopotámiai fogseprűt?

A fogászat történelme tele van érdekességekkel, amelyeket megpróbálunk a blogunkban összegyűjteni és folyamatosan bővíteni mindannyiunk okulására és szórakoztatásra.

Az emberi orvoslás fejlődése és alakulása álladó történelmi, valamint antropológiai kutatások tárgya, amelynek része a fogorvoslás is. A prehisztorikus időkből, írott dokumentumok híján, csak következtetéseket tudunk levonni a korabeli medicina helyzetéről, az első civilizációk megjelenésétől kezdve azonban egyre több izgalmas kép rajzolódik ki a fogorvoslásról, mi több a szájápolásról.

Ókori dentálhigiénia a termékeny félholdról

Mezopotámia a világ egyik legrégibb civilizációja, a globális emberi civilizáció egyik bölcsője volt. Felölelte a mai Irak, továbbá Törökország és Szíria egy részét. Évezredekig a világ közepének, így átvitt értelemben az innováció bölcsőjének számított, legyen szó bármiről. 

Az itteni sírkamrák leleteiből tudjuk például azt is, hogy hétköznapinak számított a "fogseprű", ami a mai fogkefe ősének számít. A fogseprű alapanyaga valamilyen aromás - egyben antibakteriális hatású - citrusféle kérge volt (pl. citromfa, narancsfa), aminek a végét apró és sűrű, szálas bemetszésekkel, gondosan puhára formáltak.

A seprűvel könnyebben hozzá lehetett férni a fogakhoz, a kéregben található citrus aromákkal pedig kellemes leheletet biztosíthatott a használójának. 

A szájhigiénia tehát egyidős az emberiség történetével és fontosságból mit sem veszített az évezredek során, sőt a tudomány fejlődésével még több összefüggés rajzolódott ki az egészséges száj és fogak, valamint más betegségek kapcsolata között.

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

A fogaink megfelelő ápolása szinte minden később bekövetkező fogászati problémától megkímélheti. A fogak emberenként eltérőek lehetnek, a megelőző védekezésben specialistáink készséggel segítenek Önnek. Fogkefe tippjeinktől itt olvasat bővebben, itt pedig írhat nekünk ha kérdései lennének.

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

A szuvas fogak sikeres kezelése esztétikus tömések segítségével

„Nem minden tömés esztétikus? Miért, van, amelyik csúnya?” - merülhet fel Önben a kérdés. Az esztétikus tömés tulajdonképpen egy olyan gyűjtőfogalom, amely azokat a kezeléseket foglalja magában melyek korszerű kompozit anyagból készülnek. Azért hívják ezeket esztétikus kezeléseknek, mert külső megjelenésükben olyan harmonikusan illeszkednek bele meglévő fogaiba, hogy az egy külső szemlélő szemeivel észre sem vehetőek.  

Mi kerül az implantátumra és az miért lesz olyan természetes, mint a saját fogai?

A fogbeültetés azért különleges eljárás, mert a műtétet követően maga az implantátum csavar az íny felszíne alá kerül beültetésre és ráadásul még varrat is kerül fölé, így szinte teljesen láthatatlan egy külső szemlélő számára. Mégis ez az a stabil mesterséges foggyökér, amely később biztos alapot nyújt majd egy esztétikus és élethű fogpótlásnak. Ez a fogbeültetés látványos része. 

Milyen fogászati problémák esztétikus és tartós megoldására alkalmas a gyermek- és felnőttkori fogszabályozás?

Fogszabályozáson gondolkodó páciensek elsősorban esztétikai problémák miatt keresik fel a Szent Lukács SPA Dental rendelőjét. Fontos azonban tudnia, hogy a fogszabályozás nemcsak egy esztétikai korrekciós beavatkozás, hanem a rágószervi funkciók helyreállításában is rendkívül fontos szerepe van. A fogszabályozásnak köszönhetően tehát nemcsak szép szabályos, esztétikus mosolya lesz, hanem egészséges rágószervei is, melyekkel elkerülheti a későbbi fogászati problémák kialakulását.   

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretné, hogy fogai megszépüljenek, és természetesen ragyogóvá valljanak?

Igényes pácienseink gyakran keresik fel rendelőnket azzal a nem titkolt céllal, hogy a mostaninál sokkal szebb fogakat szeretnének.

Hogyan lehet fájdalommentes a gyökérkezelés az Ön számára?

A gyökérkezelés az a beavatkozás, amellyel sok esetben megmenthetjük saját fogait és elkerülheti a foghúzás fenyegető veszélyét. Erre a kezelésre akkor van szükség, ha a gyökércsatorna gyulladásban van. A fogak mélyen lévő szuvasodás sok esetben vezethet a fogbél elhalásához. Ebben az esetben a baktériumok mérgei elérik a fogbelet és gyulladást hoznak létre. Ennek az állapotnak a hatásos megszüntetésére alkalmazzuk a gyökérkezelést, melynek végső célja az Ön fogainak a megmentése és a funkciójának visszaállítása az eredeti állapotba.

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!