Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Ismeri a fogkefe ősét, a mezopotámiai fogseprűt?

A fogászat történelme tele van érdekességekkel, amelyeket megpróbálunk a blogunkban összegyűjteni és folyamatosan bővíteni mindannyiunk okulására és szórakoztatásra.

Az emberi orvoslás fejlődése és alakulása álladó történelmi, valamint antropológiai kutatások tárgya, amelynek része a fogorvoslás is. A prehisztorikus időkből, írott dokumentumok híján, csak következtetéseket tudunk levonni a korabeli medicina helyzetéről, az első civilizációk megjelenésétől kezdve azonban egyre több izgalmas kép rajzolódik ki a fogorvoslásról, mi több a szájápolásról.

Ókori dentálhigiénia a termékeny félholdról

Mezopotámia a világ egyik legrégibb civilizációja, a globális emberi civilizáció egyik bölcsője volt. Felölelte a mai Irak, továbbá Törökország és Szíria egy részét. Évezredekig a világ közepének, így átvitt értelemben az innováció bölcsőjének számított, legyen szó bármiről. 

Az itteni sírkamrák leleteiből tudjuk például azt is, hogy hétköznapinak számított a "fogseprű", ami a mai fogkefe ősének számít. A fogseprű alapanyaga valamilyen aromás - egyben antibakteriális hatású - citrusféle kérge volt (pl. citromfa, narancsfa), aminek a végét apró és sűrű, szálas bemetszésekkel, gondosan puhára formáltak.

A seprűvel könnyebben hozzá lehetett férni a fogakhoz, a kéregben található citrus aromákkal pedig kellemes leheletet biztosíthatott a használójának. 

A szájhigiénia tehát egyidős az emberiség történetével és fontosságból mit sem veszített az évezredek során, sőt a tudomány fejlődésével még több összefüggés rajzolódott ki az egészséges száj és fogak, valamint más betegségek kapcsolata között.

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

A fogaink megfelelő ápolása szinte minden később bekövetkező fogászati problémától megkímélheti. A fogak emberenként eltérőek lehetnek, a megelőző védekezésben specialistáink készséggel segítenek Önnek. Fogkefe tippjeinktől itt olvasat bővebben, itt pedig írhat nekünk ha kérdései lennének.

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

Milyen esetben lehet alkalmazni a legmodernebb eljárások közé tartozó, számítógép által tervezett implantációs sablonokat?

A fogbeültetések területén folyamatos kutatómunka folyik abból a célból, hogy hogyan lehet olyan modern megoldásokat találni, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a fogbeültetést a páciensek számára. 

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretne tisztán látni a fogszabályozás Önre vagy gyermekére váró lehetőségeiről?

Ha Önben megszületett az elhatározás, hogy szabálytalan fogai miatt szakorvoshoz fordul, akkor az egy nagyon kedvező jel, mert a nehezén már túl van, saját maga meggyőzésén. Ettől a perctől kezdve ez már csak egy egyszerű, lépésről lépésre végrehajtandó feladatsorozat, egy kikövezett út, amelyen Önnek csak végig kell sétálnia...

Fogainak megszépülése egy hét alatt porcelán héjak segítségével

Ha egyszer elhatároztuk, hogy meg szeretnénk szépíteni mosolyunkat, akkor gyors és látványos eredményre vágyunk, és ez egy természetes emberi folyamat. A jó hírünk az, hogy ez az igény a fogászati tudomány fejlődését is pozitívan befolyásolja és ma már a fogászatban is vannak egyértelműen megfigyelhető esztétikai trendek. Ezeknek köszönhetően olyan fogászati megoldások születtek, melyek nagyon rövid idő alatt, akár egyetlen hét leforgása alatt, teljes mértékben képesek megszépíteni az Ön mosolyát. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!