Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Ismeri a fogkefe ősét, a mezopotámiai fogseprűt?

A fogászat történelme tele van érdekességekkel, amelyeket megpróbálunk a blogunkban összegyűjteni és folyamatosan bővíteni mindannyiunk okulására és szórakoztatásra.

Az emberi orvoslás fejlődése és alakulása álladó történelmi, valamint antropológiai kutatások tárgya, amelynek része a fogorvoslás is. A prehisztorikus időkből, írott dokumentumok híján, csak következtetéseket tudunk levonni a korabeli medicina helyzetéről, az első civilizációk megjelenésétől kezdve azonban egyre több izgalmas kép rajzolódik ki a fogorvoslásról, mi több a szájápolásról.

Ókori dentálhigiénia a termékeny félholdról

Mezopotámia a világ egyik legrégibb civilizációja, a globális emberi civilizáció egyik bölcsője volt. Felölelte a mai Irak, továbbá Törökország és Szíria egy részét. Évezredekig a világ közepének, így átvitt értelemben az innováció bölcsőjének számított, legyen szó bármiről. 

Az itteni sírkamrák leleteiből tudjuk például azt is, hogy hétköznapinak számított a "fogseprű", ami a mai fogkefe ősének számít. A fogseprű alapanyaga valamilyen aromás - egyben antibakteriális hatású - citrusféle kérge volt (pl. citromfa, narancsfa), aminek a végét apró és sűrű, szálas bemetszésekkel, gondosan puhára formáltak.

A seprűvel könnyebben hozzá lehetett férni a fogakhoz, a kéregben található citrus aromákkal pedig kellemes leheletet biztosíthatott a használójának. 

A szájhigiénia tehát egyidős az emberiség történetével és fontosságból mit sem veszített az évezredek során, sőt a tudomány fejlődésével még több összefüggés rajzolódott ki az egészséges száj és fogak, valamint más betegségek kapcsolata között.

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

A fogaink megfelelő ápolása szinte minden később bekövetkező fogászati problémától megkímélheti. A fogak emberenként eltérőek lehetnek, a megelőző védekezésben specialistáink készséggel segítenek Önnek. Fogkefe tippjeinktől itt olvasat bővebben, itt pedig írhat nekünk ha kérdései lennének.

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Milyen fogászati problémák esztétikus és tartós megoldására alkalmas a gyermek- és felnőttkori fogszabályozás?

Fogszabályozáson gondolkodó páciensek elsősorban esztétikai problémák miatt keresik fel a Szent Lukács SPA Dental rendelőjét. Fontos azonban tudnia, hogy a fogszabályozás nemcsak egy esztétikai korrekciós beavatkozás, hanem a rágószervi funkciók helyreállításában is rendkívül fontos szerepe van. A fogszabályozásnak köszönhetően tehát nemcsak szép szabályos, esztétikus mosolya lesz, hanem egészséges rágószervei is, melyekkel elkerülheti a későbbi fogászati problémák kialakulását.   

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretné, hogy fogai megszépüljenek, és természetesen ragyogóvá valljanak?

Igényes pácienseink gyakran keresik fel rendelőnket azzal a nem titkolt céllal, hogy a mostaninál sokkal szebb fogakat szeretnének.

Hogyan lehet fájdalommentes a gyökérkezelés az Ön számára?

A gyökérkezelés az a beavatkozás, amellyel sok esetben megmenthetjük saját fogait és elkerülheti a foghúzás fenyegető veszélyét. Erre a kezelésre akkor van szükség, ha a gyökércsatorna gyulladásban van. A fogak mélyen lévő szuvasodás sok esetben vezethet a fogbél elhalásához. Ebben az esetben a baktériumok mérgei elérik a fogbelet és gyulladást hoznak létre. Ennek az állapotnak a hatásos megszüntetésére alkalmazzuk a gyökérkezelést, melynek végső célja az Ön fogainak a megmentése és a funkciójának visszaállítása az eredeti állapotba.

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!