Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

A kardfogú tigris, más néven smilodon a negyedidőszakban élt, mintegy 2,5 millió és 10 000 évvel ezelőtt a kora pliocéntől a késő pleisztocén korig. A kardfogai, azaz a felső szemfogai, akár a 25 centiméteres hosszt is elérhették. 

Hatalmas száj, hatalmas fogak

A Smilodon óriásira ki tudta nyitni a száját, állkapcsát akár 120 fokos szögben is kitárhatta, ami majdnem a duplája a ma ismert oroszlánok 65 fokos nyithatóságának. A kardfogú tigris hosszú szemfogainak széle kissé fűrészes volt, ami hatékonyabbá tette a préda megragadásában és megsebzésében.

Maradványaikat nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

A kardfogúak maradványait nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

Több kardfogú fajt is ismerünk, közöttük a Smilodon populator, magyar fordításban a pusztulást hozó kardfogú tigris volt a legnagyobb változat, amely Dél-Amerikában nehezíthette meg a prédaállatok hétköznapjait.

A hatalmas fogak sem segíthettek, hiszen kihaltak

A kardfogúak az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt, vagyis nem sokkal a Dél-Amerikát meghódító indiánok őseinek megérkezését követően.

A kihalásuk magyarázatára több elképzelés is született. Az egyik szerint az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul, közvetve a zsákmányállataik pusztulása, illetve közvetlenül maguk a kardfogú tigrisek túlzott vadászata miatt. A másik elképzelés a jégkorszakot követő gyors felmelegedés és az ezzel járó flóra- és faunaváltozást jelöli meg fő okként a faj kipusztulásának.

Címlapkép: http://fav.me/d9ysq2j

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Milyen fogászati problémák esztétikus és tartós megoldására alkalmas a gyermek- és felnőttkori fogszabályozás?

Fogszabályozáson gondolkodó páciensek elsősorban esztétikai problémák miatt keresik fel a Szent Lukács SPA Dental rendelőjét. Fontos azonban tudnia, hogy a fogszabályozás nemcsak egy esztétikai korrekciós beavatkozás, hanem a rágószervi funkciók helyreállításában is rendkívül fontos szerepe van. A fogszabályozásnak köszönhetően tehát nemcsak szép szabályos, esztétikus mosolya lesz, hanem egészséges rágószervei is, melyekkel elkerülheti a későbbi fogászati problémák kialakulását.   

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretné, hogy fogai megszépüljenek, és természetesen ragyogóvá valljanak?

Igényes pácienseink gyakran keresik fel rendelőnket azzal a nem titkolt céllal, hogy a mostaninál sokkal szebb fogakat szeretnének.

Hogyan lehet fájdalommentes a gyökérkezelés az Ön számára?

A gyökérkezelés az a beavatkozás, amellyel sok esetben megmenthetjük saját fogait és elkerülheti a foghúzás fenyegető veszélyét. Erre a kezelésre akkor van szükség, ha a gyökércsatorna gyulladásban van. A fogak mélyen lévő szuvasodás sok esetben vezethet a fogbél elhalásához. Ebben az esetben a baktériumok mérgei elérik a fogbelet és gyulladást hoznak létre. Ennek az állapotnak a hatásos megszüntetésére alkalmazzuk a gyökérkezelést, melynek végső célja az Ön fogainak a megmentése és a funkciójának visszaállítása az eredeti állapotba.

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!