Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

A kardfogú tigris, más néven smilodon a negyedidőszakban élt, mintegy 2,5 millió és 10 000 évvel ezelőtt a kora pliocéntől a késő pleisztocén korig. A kardfogai, azaz a felső szemfogai, akár a 25 centiméteres hosszt is elérhették. 

Hatalmas száj, hatalmas fogak

A Smilodon óriásira ki tudta nyitni a száját, állkapcsát akár 120 fokos szögben is kitárhatta, ami majdnem a duplája a ma ismert oroszlánok 65 fokos nyithatóságának. A kardfogú tigris hosszú szemfogainak széle kissé fűrészes volt, ami hatékonyabbá tette a préda megragadásában és megsebzésében.

Maradványaikat nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

A kardfogúak maradványait nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

Több kardfogú fajt is ismerünk, közöttük a Smilodon populator, magyar fordításban a pusztulást hozó kardfogú tigris volt a legnagyobb változat, amely Dél-Amerikában nehezíthette meg a prédaállatok hétköznapjait.

A hatalmas fogak sem segíthettek, hiszen kihaltak

A kardfogúak az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt, vagyis nem sokkal a Dél-Amerikát meghódító indiánok őseinek megérkezését követően.

A kihalásuk magyarázatára több elképzelés is született. Az egyik szerint az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul, közvetve a zsákmányállataik pusztulása, illetve közvetlenül maguk a kardfogú tigrisek túlzott vadászata miatt. A másik elképzelés a jégkorszakot követő gyors felmelegedés és az ezzel járó flóra- és faunaváltozást jelöli meg fő okként a faj kipusztulásának.

Címlapkép: http://fav.me/d9ysq2j

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

Milyen esetben lehet alkalmazni a legmodernebb eljárások közé tartozó, számítógép által tervezett implantációs sablonokat?

A fogbeültetések területén folyamatos kutatómunka folyik abból a célból, hogy hogyan lehet olyan modern megoldásokat találni, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a fogbeültetést a páciensek számára. 

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretne tisztán látni a fogszabályozás Önre vagy gyermekére váró lehetőségeiről?

Ha Önben megszületett az elhatározás, hogy szabálytalan fogai miatt szakorvoshoz fordul, akkor az egy nagyon kedvező jel, mert a nehezén már túl van, saját maga meggyőzésén. Ettől a perctől kezdve ez már csak egy egyszerű, lépésről lépésre végrehajtandó feladatsorozat, egy kikövezett út, amelyen Önnek csak végig kell sétálnia...

Fogainak megszépülése egy hét alatt porcelán héjak segítségével

Ha egyszer elhatároztuk, hogy meg szeretnénk szépíteni mosolyunkat, akkor gyors és látványos eredményre vágyunk, és ez egy természetes emberi folyamat. A jó hírünk az, hogy ez az igény a fogászati tudomány fejlődését is pozitívan befolyásolja és ma már a fogászatban is vannak egyértelműen megfigyelhető esztétikai trendek. Ezeknek köszönhetően olyan fogászati megoldások születtek, melyek nagyon rövid idő alatt, akár egyetlen hét leforgása alatt, teljes mértékben képesek megszépíteni az Ön mosolyát. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!