Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

A kardfogú tigris, más néven smilodon a negyedidőszakban élt, mintegy 2,5 millió és 10 000 évvel ezelőtt a kora pliocéntől a késő pleisztocén korig. A kardfogai, azaz a felső szemfogai, akár a 25 centiméteres hosszt is elérhették. 

Hatalmas száj, hatalmas fogak

A Smilodon óriásira ki tudta nyitni a száját, állkapcsát akár 120 fokos szögben is kitárhatta, ami majdnem a duplája a ma ismert oroszlánok 65 fokos nyithatóságának. A kardfogú tigris hosszú szemfogainak széle kissé fűrészes volt, ami hatékonyabbá tette a préda megragadásában és megsebzésében.

Maradványaikat nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

A kardfogúak maradványait nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

Több kardfogú fajt is ismerünk, közöttük a Smilodon populator, magyar fordításban a pusztulást hozó kardfogú tigris volt a legnagyobb változat, amely Dél-Amerikában nehezíthette meg a prédaállatok hétköznapjait.

A hatalmas fogak sem segíthettek, hiszen kihaltak

A kardfogúak az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt, vagyis nem sokkal a Dél-Amerikát meghódító indiánok őseinek megérkezését követően.

A kihalásuk magyarázatára több elképzelés is született. Az egyik szerint az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul, közvetve a zsákmányállataik pusztulása, illetve közvetlenül maguk a kardfogú tigrisek túlzott vadászata miatt. A másik elképzelés a jégkorszakot követő gyors felmelegedés és az ezzel járó flóra- és faunaváltozást jelöli meg fő okként a faj kipusztulásának.

Címlapkép: http://fav.me/d9ysq2j

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Állkapocs ízületi problémák megszüntetése a fogszabályozás segítségével

Az állkapocs ízületi problémáknak olyan tipikus tünetei vannak, melyeket Ön is könnyedén felismerhet saját magán...

A fogak torlódásának megszüntetése fogszabályozó eljárással

A fogak torlódását vagy szabálytalanságát általában valamilyen fizikai hatás eredményezi. Gyermekkorban, a növekedés során az állandó terhelés arra ösztönzi a szervezetet, hogy kiegyenlítse a hatást és funkcionálisan elossza a terhelést a fogakon, ami a fogak torlódásához, szabálytalan növekedéséhez vezet. A torlódott fogak tisztítása maradéktalanul nem oldható meg, ami szuvasodások kialakulásához vezethet. Így az Ön alapvető érdeke az, hogy a torlódás kezelése a lehető legrövidebb időn belül olyan szakember kezébe kerüljön, akinek kellő gyakorlati tapasztalata van ennek a fogászati problémának a sikeres kezelésében.

Mely esetekben alkalmazunk gyökérkezelést?

Vannak olyan tünetek, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy az Ön fogászati problémájának tartós megoldásához gyökérkezelésre van szüksége. 

Csontpótló beavatkozások fogbeültetéshez

A hiányzó fogak pótlásának ma elérhető legjobb módszere a fogászati implantátum beültetése. Vannak azonban olyan anatómiai jelenségek, melyek nem teszik lehetővé a mesterséges foggyökerek beültetését. Tipikusan ilyen eset az, amikor nincs elegendő csontállomány, vagy az nem elég vastag ahhoz, hogy nagy biztonsággal be lehessen ültetni az implantátumot.  

Mikor forduljunk érett felnőttként fogszabályozó szakorvoshoz?

Sokat változott a világ az elmúlt egy évtizedben a felnőttkori fogszabályozás kérdésében. Egyrészt olyan új fogszabályozó technológiák láttak napvilágot, melyek figyelembe veszik a páciens érett életkorát és az adott életkor anatómia sajátosságainak megfelelő módszerekkel szabályozzák a fogakat. Másrészt változott a környezetünk megítélése is azokról, akik felnőtt korban adják a fejüket fogszabályozó kezelésre.  

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!