Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük fogainak épségét?

A fogápolás már az első fogak előbújásakor elkezdődik.

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

Aztán amikor az első fogak kezdenek előbújni, akkor eljött az ideje az első, szintén csecsemők számára speciálisan kifejlesztett fogkefe megvásárlásának és a rendszeres fogmosás elkezdésének. Ez a feladat egészen hat éves korig a szülök feladta, hiszen ők kell, hogy példát mutassanak a helyes fogápolásból gyermekeiknek. És persze ne essünk abba a csapdába sem, hogy az esti fogmosás után még kap egy kis elalvás előtti tejet a gyermekünk, hogy jól aludjon, mert akkor mit sem ért az esti fogmosás, hiszen a tejben lévő cukor egész éjszaka kifejti majd fogromboló hatását.

Gyermekeink fogkeféjét ne felejtsük el 3-4 havonta lecserélni. Az általunk használt fogkrém pedig legyen olyan, melyet gyermekek számára fejlesztettek ki.

A maradandó fogak helyes ápolása.

Ha jó példát mutattunk a helyes fogápolásból gyermekeinknek, akkor az felnőtt korban is egy természetes folyamat lesz a számukra. Ezeket a szájápolási folyamatokat azonban érdemes már kiskorban helyesen elsajátítani egy türelmes fogorvostól vagy dentálhigiénikustól, hogy a helyes módszerek rengeteg kellemetlenségtől óvják meg fogainkat.

Milyen legyen a fogkefénk?

A leghatékonyabb akkor lesz a fogmosás, ha kisfejű fogkefét használunk, mert így a hátsó fogakhoz is könnyedén hozzá tudunk férni. Az ideális a minden étkezést követő fogmosási gyakoriság, de ha ez nem oldható meg, akkor minimum reggel és este mossunk fogat. Az esti fogmosás után pedig már csak tiszta vizet fogyasszunk, semmi mást. A fogkefénket pedig 3-4 havonta cseréljük le újra.  

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Mikor forduljunk fiatal felnőttként fogszabályozó szakorvoshoz?

Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Akkor, amikor ennek szükségét érezzük. Persze van egy ennél szakmaibb meghatározás is, hiszen a cél ennél a korcsoportnál a maradandó fogak egészséges fejlődésének támogatása és épségének megőrzése.

Állkapocs ízületi problémák megszüntetése a fogszabályozás segítségével

Az állkapocs ízületi problémáknak olyan tipikus tünetei vannak, melyeket Ön is könnyedén felismerhet saját magán...

A mélyharapás problémájának megoldása fogszabályozással

Akkor beszélünk a mélyharapás problémájáról, ha a felső metsző fogak a normálistól eltérő állapotban több mint 1-1.5 mm-t takarnak az alsókból. Ezt a jelenséget Ön is egyszerűen megfigyelheti tükör előtt. A mélyharapásnak különböző fokozatai vannak, azonban minél nagyobb ez a távolság annál komolyabb esettel állunk szemben. Éppen ezért ez a probléma mindenképpen megoldásért kiállt és ennek elsősorban anatómia okai vannak nemcsak esztétikai.   

A szuvas fogak sikeres kezelése esztétikus tömések segítségével

„Nem minden tömés esztétikus? Miért, van, amelyik csúnya?” - merülhet fel Önben a kérdés. Az esztétikus tömés tulajdonképpen egy olyan gyűjtőfogalom, amely azokat a kezeléseket foglalja magában melyek korszerű kompozit anyagból készülnek. Azért hívják ezeket esztétikus kezeléseknek, mert külső megjelenésükben olyan harmonikusan illeszkednek bele meglévő fogaiba, hogy az egy külső szemlélő szemeivel észre sem vehetőek.  

Mikor forduljunk érett felnőttként fogszabályozó szakorvoshoz?

Sokat változott a világ az elmúlt egy évtizedben a felnőttkori fogszabályozás kérdésében. Egyrészt olyan új fogszabályozó technológiák láttak napvilágot, melyek figyelembe veszik a páciens érett életkorát és az adott életkor anatómia sajátosságainak megfelelő módszerekkel szabályozzák a fogakat. Másrészt változott a környezetünk megítélése is azokról, akik felnőtt korban adják a fejüket fogszabályozó kezelésre.  

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!