Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Látványos SEM felvételek az emberi fogakról

A pásztázó elektronmikroszkóp (angolul: Scanning Electron Microscope, SEM) olyan elektronoptikai eszköz, amely a vizsgált tárgy felszínének meghatározott területét irányított vékony elektronnyalábbal pontos minta szerint végigpásztázza, az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásából származó jeleket erre alkalmas detektorokkal érzékeli, és ezeket megfelelően feldolgozva, az elektronsugár mozgásával szinkronizálva képileg (esetleg más formátumban, például spektrum) kijelzi. A módszerről részletes magyar nyelvű lerást találhatnak a wikipédián is.

A SEM technológiának köszönhetően az ember olyan helyekre is betekintést nyert, ahova előtte soha. Szinte természetes, hogy a kíváncsiságunk az emberi szájat sem kerülhette el. Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes SEM felvételt, amihez magyarázatot is mellékeltünk. Fontos megjegyeznünk, hogy a SEM felvételek nem színesek, azokat a tudósok utólak manipulálják, hogy az egyes részletek jobban elkülöníthetők legyenek, az már más kérdés, hogy ennek köszönhetően még szebbek lesznek a felvételek.

A dentin (címlapképen is)

Dentin
Fotó: Steve Gschmeissner/SciencePhoto

A képen és a címlapképen is a dentin látható, ami a fog keményszöveteinek az egyike, mely a zománc ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el. Felépítésében 70% ásványi anyagot, 20% szerves anyagot és 10% vizet találunk. Szerkezetében elsősorban a csontra hasonlít, de nem tartalmaz sejteket. Vastagsága átlagban 3–5 mm. Sárgás árnyalatú színe adja meg a fog színét, mivel a zománc áttetsző. A dentin magasabb szervesanyag-tartalma miatt a fogszuvasodás könnyebben roncsolja, de a zománccal ellentétben, kis mértékben képes védekezni a külső behatások ellen. Amikor a szuvasodás eléri a zománc-dentin határt, a dentincsatornácskákban és a dentin pulpa felőli részén megindul a dentin lerakódása, ami gátat próbál szabni a külső ingereknek. 

A második képen a dentinben lévő lyukak (csatornák) is láthatók, ezt járják át az odontoblasztok a fogbélben található sejtek, melyek a dentin képzéséért felelősek (a képen zölden láthatók). Ez a képzés (dentinogenesis) az élet folyamán kisebb-nagyobb mértékben mindig jelen van. A sejtek közvetlenül a predentin alatt helyezkednek el, általában egy rétegben, és nyúlványokat bocsátanak ki a dentin állományába. 

A fogzománc

Fogzománc SEM felvétele
Fotó: Steve Gschmeissner

A fogzománc a test leginkább mineralizált és legkeményebb anyaga. A zománc a fog négy fő részének egyike, a másik három a dentin, fogcement és a fogbél. A zománc a fog látható felszíne, amit dentin támaszt belülről. A zománc 96%-a ásványi anyag, a többi része víz és szerves anyag. Mivel a zománc áttetsző, a dentin színe nagy mértékben meghatározza a zománc színét, úgyszintén az odahelyezett fogászati anyagok (tömések) is. A zománc színe a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Vastagsága a fog teljes felületén változik. Általában legvastagabb a fog őrlőrészén (max 2,5 mm) és az íny felé egyre vékonyabb lesz amíg el nem ér a cement-zománc találkozási pontig.

A szervetlen anyagának a 90%-át kalcium-foszfátok alkotják, melyek legnagyobb része hidroxilapatit, kb. 3% pedig fluoroapatit. Ezenkivül még találunk karbonátokat, szilikátokat, és nyomokban különböző fémeket. A csontoktól és a dentintől eltérően nem tartalmaz kollagént. Két, még nem egészen tisztázott funkcionalitású, specifikus fehérjét tartalmaz: amelogenin és enamelin. A zománc keménysége változó, a Mohs-féle keménységi skálán az 5-ös keménységű apatit és a 8-as keménységű topáz között található.

Fogkő plakk

Fogkő plakk
Fotó: Steve Gschmeissner

A fogkő a fogfelszínen lerakódott szennyeződések kristályosodott formája, amit fogmosással sajnos nem lehet eltávolítani. Színe változatos lehet, általában először sárgás, majd az idő múltával egyre sötétebbé válik. Legvégső stádiumában már zöldes elszíneződést is kaphat. A fogkő dohányosoknál sötét szürke akár fekete is lehet. A fogkő kialakulása az ún. plakk megjelenésével veszi kezdetét, ami egy finom réteges, filmszerű képződmény. Ha a plakkot nem távolítjuk el, akkor ez alapja a további szennyeződések felhalmozódásának. Idővel egyre vastagabbá és keményebbé válik, mígnem már hogy fogkefével sem lehetet megszabadulni tőle. A felvételen egy ilyen plakkot láthatunk.

A következő felvételen már egy további nagyítást láthatunk a plakk felszínén élő baktériumokkal. Az orsó alakú élőlények a Fusobacteria nemzetség képviselői. Ha kezeletlenül marad a fogkő, akkor a plakkban lévő baktériumok többek között olyan savakat is termelnek, amelyek a fogzománc károsodásához vezethet és további fertőzéseket okozhat. A plakk szövete szaknyelven a glikoprotein mátrix, ami tulajdonképpen a bakteriális váladékokból és nyálból származik, ebbe ágyazódnak be a baktériumok.

Fogkő plakk és baktériumok
Fotó: Steve Gschmeissner

Fogkő plakk
Fotó: Steve Gschmeissner/SciencePhoto

Ha további érdekességeket szeretne megtudni a fogakról, különös tekintettel a saját fogaival kapcsolatban vannak kérdései, szívből ajánljuk a Szent Lukács SPA Dental fogászatát Budapesten, ahol szakképzett fogorvosok várják Önt, díjmentes konzultációval. Keressen bátran bennünket!

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

Milyen esetben lehet alkalmazni a legmodernebb eljárások közé tartozó, számítógép által tervezett implantációs sablonokat?

A fogbeültetések területén folyamatos kutatómunka folyik abból a célból, hogy hogyan lehet olyan modern megoldásokat találni, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a fogbeültetést a páciensek számára. 

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretne tisztán látni a fogszabályozás Önre vagy gyermekére váró lehetőségeiről?

Ha Önben megszületett az elhatározás, hogy szabálytalan fogai miatt szakorvoshoz fordul, akkor az egy nagyon kedvező jel, mert a nehezén már túl van, saját maga meggyőzésén. Ettől a perctől kezdve ez már csak egy egyszerű, lépésről lépésre végrehajtandó feladatsorozat, egy kikövezett út, amelyen Önnek csak végig kell sétálnia...

Fogainak megszépülése egy hét alatt porcelán héjak segítségével

Ha egyszer elhatároztuk, hogy meg szeretnénk szépíteni mosolyunkat, akkor gyors és látványos eredményre vágyunk, és ez egy természetes emberi folyamat. A jó hírünk az, hogy ez az igény a fogászati tudomány fejlődését is pozitívan befolyásolja és ma már a fogászatban is vannak egyértelműen megfigyelhető esztétikai trendek. Ezeknek köszönhetően olyan fogászati megoldások születtek, melyek nagyon rövid idő alatt, akár egyetlen hét leforgása alatt, teljes mértékben képesek megszépíteni az Ön mosolyát. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!