Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Látványos SEM felvételek az emberi fogakról

A pásztázó elektronmikroszkóp (angolul: Scanning Electron Microscope, SEM) olyan elektronoptikai eszköz, amely a vizsgált tárgy felszínének meghatározott területét irányított vékony elektronnyalábbal pontos minta szerint végigpásztázza, az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásából származó jeleket erre alkalmas detektorokkal érzékeli, és ezeket megfelelően feldolgozva, az elektronsugár mozgásával szinkronizálva képileg (esetleg más formátumban, például spektrum) kijelzi. A módszerről részletes magyar nyelvű lerást találhatnak a wikipédián is.

A SEM technológiának köszönhetően az ember olyan helyekre is betekintést nyert, ahova előtte soha. Szinte természetes, hogy a kíváncsiságunk az emberi szájat sem kerülhette el. Bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes SEM felvételt, amihez magyarázatot is mellékeltünk. Fontos megjegyeznünk, hogy a SEM felvételek nem színesek, azokat a tudósok utólak manipulálják, hogy az egyes részletek jobban elkülöníthetők legyenek, az már más kérdés, hogy ennek köszönhetően még szebbek lesznek a felvételek.

A dentin (címlapképen is)

Dentin
Fotó: Steve Gschmeissner/SciencePhoto

A képen és a címlapképen is a dentin látható, ami a fog keményszöveteinek az egyike, mely a zománc ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el. Felépítésében 70% ásványi anyagot, 20% szerves anyagot és 10% vizet találunk. Szerkezetében elsősorban a csontra hasonlít, de nem tartalmaz sejteket. Vastagsága átlagban 3–5 mm. Sárgás árnyalatú színe adja meg a fog színét, mivel a zománc áttetsző. A dentin magasabb szervesanyag-tartalma miatt a fogszuvasodás könnyebben roncsolja, de a zománccal ellentétben, kis mértékben képes védekezni a külső behatások ellen. Amikor a szuvasodás eléri a zománc-dentin határt, a dentincsatornácskákban és a dentin pulpa felőli részén megindul a dentin lerakódása, ami gátat próbál szabni a külső ingereknek. 

A második képen a dentinben lévő lyukak (csatornák) is láthatók, ezt járják át az odontoblasztok a fogbélben található sejtek, melyek a dentin képzéséért felelősek (a képen zölden láthatók). Ez a képzés (dentinogenesis) az élet folyamán kisebb-nagyobb mértékben mindig jelen van. A sejtek közvetlenül a predentin alatt helyezkednek el, általában egy rétegben, és nyúlványokat bocsátanak ki a dentin állományába. 

A fogzománc

Fogzománc SEM felvétele
Fotó: Steve Gschmeissner

A fogzománc a test leginkább mineralizált és legkeményebb anyaga. A zománc a fog négy fő részének egyike, a másik három a dentin, fogcement és a fogbél. A zománc a fog látható felszíne, amit dentin támaszt belülről. A zománc 96%-a ásványi anyag, a többi része víz és szerves anyag. Mivel a zománc áttetsző, a dentin színe nagy mértékben meghatározza a zománc színét, úgyszintén az odahelyezett fogászati anyagok (tömések) is. A zománc színe a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Vastagsága a fog teljes felületén változik. Általában legvastagabb a fog őrlőrészén (max 2,5 mm) és az íny felé egyre vékonyabb lesz amíg el nem ér a cement-zománc találkozási pontig.

A szervetlen anyagának a 90%-át kalcium-foszfátok alkotják, melyek legnagyobb része hidroxilapatit, kb. 3% pedig fluoroapatit. Ezenkivül még találunk karbonátokat, szilikátokat, és nyomokban különböző fémeket. A csontoktól és a dentintől eltérően nem tartalmaz kollagént. Két, még nem egészen tisztázott funkcionalitású, specifikus fehérjét tartalmaz: amelogenin és enamelin. A zománc keménysége változó, a Mohs-féle keménységi skálán az 5-ös keménységű apatit és a 8-as keménységű topáz között található.

Fogkő plakk

Fogkő plakk
Fotó: Steve Gschmeissner

A fogkő a fogfelszínen lerakódott szennyeződések kristályosodott formája, amit fogmosással sajnos nem lehet eltávolítani. Színe változatos lehet, általában először sárgás, majd az idő múltával egyre sötétebbé válik. Legvégső stádiumában már zöldes elszíneződést is kaphat. A fogkő dohányosoknál sötét szürke akár fekete is lehet. A fogkő kialakulása az ún. plakk megjelenésével veszi kezdetét, ami egy finom réteges, filmszerű képződmény. Ha a plakkot nem távolítjuk el, akkor ez alapja a további szennyeződések felhalmozódásának. Idővel egyre vastagabbá és keményebbé válik, mígnem már hogy fogkefével sem lehetet megszabadulni tőle. A felvételen egy ilyen plakkot láthatunk.

A következő felvételen már egy további nagyítást láthatunk a plakk felszínén élő baktériumokkal. Az orsó alakú élőlények a Fusobacteria nemzetség képviselői. Ha kezeletlenül marad a fogkő, akkor a plakkban lévő baktériumok többek között olyan savakat is termelnek, amelyek a fogzománc károsodásához vezethet és további fertőzéseket okozhat. A plakk szövete szaknyelven a glikoprotein mátrix, ami tulajdonképpen a bakteriális váladékokból és nyálból származik, ebbe ágyazódnak be a baktériumok.

Fogkő plakk és baktériumok
Fotó: Steve Gschmeissner

Fogkő plakk
Fotó: Steve Gschmeissner/SciencePhoto

Ha további érdekességeket szeretne megtudni a fogakról, különös tekintettel a saját fogaival kapcsolatban vannak kérdései, szívből ajánljuk a Szent Lukács SPA Dental fogászatát Budapesten, ahol szakképzett fogorvosok várják Önt, díjmentes konzultációval. Keressen bátran bennünket!

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Mely esetekben alkalmazunk gyökérkezelést?

Vannak olyan tünetek, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy az Ön fogászati problémájának tartós megoldásához gyökérkezelésre van szüksége. 

Csontpótló beavatkozások fogbeültetéshez

A hiányzó fogak pótlásának ma elérhető legjobb módszere a fogászati implantátum beültetése. Vannak azonban olyan anatómiai jelenségek, melyek nem teszik lehetővé a mesterséges foggyökerek beültetését. Tipikusan ilyen eset az, amikor nincs elegendő csontállomány, vagy az nem elég vastag ahhoz, hogy nagy biztonsággal be lehessen ültetni az implantátumot.  

Mikor forduljunk érett felnőttként fogszabályozó szakorvoshoz?

Sokat változott a világ az elmúlt egy évtizedben a felnőttkori fogszabályozás kérdésében. Egyrészt olyan új fogszabályozó technológiák láttak napvilágot, melyek figyelembe veszik a páciens érett életkorát és az adott életkor anatómia sajátosságainak megfelelő módszerekkel szabályozzák a fogakat. Másrészt változott a környezetünk megítélése is azokról, akik felnőtt korban adják a fejüket fogszabályozó kezelésre.  

Ha már nem elég egy esztétikus tömés - esztétikus kerámia betétek

A kerámia betét nem más, mint egy nagy méretű tömés, amelyre Önnek akkor lehet szüksége, ha a szuvasodás a foganyag nagy területét tette tönkre, melyet el kell távolítani és töméssel helyettesíteni. Az esztétikus tömések erre kiváló lehetőséget biztosítanak, de csak egy bizonyos méret alatt, mert ha túl nagy a tömés, akkor az már nem biztonságos. 

Milyen implantátumot érdemes választani, hogy az tartós, esztétikus és komfortos legyen az Ön számára?

Ma Magyarországon több mint 30 típusú implantátum család érhető el a különböző fogászati rendelőkben. Nehéz döntést hozni arról, hogy ezen típusok közül, melyik az, amelyik a leginkább megfelelő az Ön számára és minden szempontból kielégíti az Ön igényeit. 

Ez a kérdés azonban orvosi szemmel sem egyszerű folyamat, hiszen olyan implantátum családdal kell dolgoznunk a Szent Lukács SPA Dental rendelőjében, amelyet szeretnek a pácienseink és mi is kifogástalannak találjuk orvos-szakmai szempontból.

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!