Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Marco Polo fogkeféje

A fogorvoslás tudománytörténete alighanem az emberiség történetével azonos időspektrumot fedhet le. Blogunkban a fogkefék története mellett számtalan további, nagyon tanulságos fogászati érdekességről ejtünk szót, amit érdemes lehet elolvasni.

Nemrég írtunk a fogkefe őséről, ami még inkább egy seprűre emlékeztetett. A történelmi források szerint a ma ismert felépítésű fogkefékhez igen hasonló fogtisztító berendezés, Kínában készülhetett el a hatodik-hetedik században.

A vaddisznó szőréből, vagy lószőrből készült kefe azonban csak később jutott el Európába. Ki gondolná azonban, hogy egy világutazó kalandor, személyesen Marco Polo közbenjárására volt szükség az innováció elterjedéséhez?

Az európai írott dokumentumok szerint a fogkefe szó (agoul toothbrush) elsőként Antony Wood író, 1690-ben papírra vetet önéletrajzában szerepel. Az írásban utalás van arra ugyanis, hogy Wood egy fogkefét ajándékozott egy ismerősének. 

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Fogváltási problémák kezelése gyermekkorban fogszabályozással

Gyermekeink 5-6 éves korban elérkeznek a fogváltás időszakába. Ez egy természetes folyamat, amelynek eredménye az első maradó rágófogak megjelenése. Ezután következik a frontfogak váltása. Először az alsó középső metszők, majd a felső középsők, azután az oldalsó metszők.

Egy dentalhigiéniai kezelés, amely sok esetben felér egy fogfehérítéssel

Az Ön fogain lerakódó elmeszesedett lepedéken idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le. Így alakul ki a fogkő, ami sajnos olyan erősen tapad a foghoz, hogy annak eltávolítása egyszerű fogmosással, vagy más otthoni módszerekkel nem lehetséges. A fogkő leggyakrabban a felső őrlőfogakon és az alsó metszőfogakon rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető csatornái. A fogkő színét a legtöbbször az általunk fogyasztott színes élelmiszerek festik meg nem túlzottan vonzó sárgás-barnás színűre. 

Milyen esetben lehet alkalmazni a legmodernebb eljárások közé tartozó, számítógép által tervezett implantációs sablonokat?

A fogbeültetések területén folyamatos kutatómunka folyik abból a célból, hogy hogyan lehet olyan modern megoldásokat találni, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a fogbeültetést a páciensek számára. 

Mit kell tennie abban az esetben, ha szeretne tisztán látni a fogszabályozás Önre vagy gyermekére váró lehetőségeiről?

Ha Önben megszületett az elhatározás, hogy szabálytalan fogai miatt szakorvoshoz fordul, akkor az egy nagyon kedvező jel, mert a nehezén már túl van, saját maga meggyőzésén. Ettől a perctől kezdve ez már csak egy egyszerű, lépésről lépésre végrehajtandó feladatsorozat, egy kikövezett út, amelyen Önnek csak végig kell sétálnia...

Fogainak megszépülése egy hét alatt porcelán héjak segítségével

Ha egyszer elhatároztuk, hogy meg szeretnénk szépíteni mosolyunkat, akkor gyors és látványos eredményre vágyunk, és ez egy természetes emberi folyamat. A jó hírünk az, hogy ez az igény a fogászati tudomány fejlődését is pozitívan befolyásolja és ma már a fogászatban is vannak egyértelműen megfigyelhető esztétikai trendek. Ezeknek köszönhetően olyan fogászati megoldások születtek, melyek nagyon rövid idő alatt, akár egyetlen hét leforgása alatt, teljes mértékben képesek megszépíteni az Ön mosolyát. 

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!