Szent Lukács SPA Dental Blog

A Szent Lukács SPA Dental hasznos és informatív naplója az egyes fogászati kezeléseinkről.

Mi a dentálhigiénia és mi a célja? Miért tartjuk az egyik legfontosabb fogászati kezelésnek?

A szájunkban baktériumok élnek, ezeknek a többsége hasznos, de vannak, amelyeknek a túlzott elszaporodása bizonyos betegségeket (szuvasodás, fogágy betegség) okoz. Ezeknek a baktériumoknak a szájban a fogakon lévő lepedék és fogkő a táptalaja. A dentálhigiénia feladata, hogy ezeknek a baktériumoknak az elszaporodását megakadályozza, egyrészt úgy, hogy professzionális módszerekkel eltávolítja a fogkövet, másrészt megtanítja a pácienst, hogy milyen otthoni módszerekkel tudja a fogakat lepedékmentesen tartani.

Kinek lehet szüksége dentálhigiéniai kezelésre?

A legalaposabb szájápolás mellett is keletkeznek olyan lerakódások, fogkő és elszíneződések a fogakon, amelyeket már otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani. Ez egyéntől függően fél év, egy év, de a fogkövesedésre és íngyulladásra hajlamos pácienseknél akár három hónap is lehet. Így tulajdonképpen mindenkinek szüksége van arra, hogy felkeresse bizonyos időnként a dentálhigiénikust.

Milyen lépésekből áll a kezelés a Szent Lukács SPA Dental fogászati rendelőjben?

A kezelés egy rövid beszélgetéssel és állapotfelméréssel indul. Megnézzük a fogakon lévő fogkő és lepedék mennyiségét és elhelyezkedését, és ezt összevetjük a páciens panaszaival, valamint az utolsó dentálhigiéniás kezelés időpontjával. Erre azért van szükség, mert így tudjuk személyre szabottá tenni a kezelés végén a dentálhigiéniás tanácsokat.

Ezután egy ultrahangos szerkezettel, a depurátorral, eltávolítjuk a fogköveket a fogfelszínről, majd különböző polírozó módszerekkel a lepedéket és elszíneződéseket is. Használunk erre a célra polírozó csíkokat, pasztákat, gumiharangot és keféket, valamint egy homokfúvóhoz hasonlító szerkezetet.

Maga a kezelés fájdalommentes, bár ez nagyon függ a páciens fájdalomküszöbétől. Rendszerint érzéstelenítés nem szükséges hozzá és kb. 45 perc alatt készen van. A kezelés a fogakra és az ínyre teljesen veszélytelen, a kezelés után egy-két napig hideg érzékenység előfordulhat, ami magától megszűnik.

Ezután megbeszéljük a pácienssel, hogy melyek azok a területek, amelyeken több lerakódást, esetleg gyulladást láttunk, tanácsokat adunk, hogyan tudná ezeket a területeket alaposabban tisztítani és milyen eszközökkel, valamint megbeszéljük, hogy mikor kellene következő alkalommal jönnie kezelésre.

Mi a legnagyobb előnye és milyen esztétikai előnnyel jár a dentálhigiéniai kezelés?

A kezelés célja elsősorban egészségügyi jellegű, eltávolítani a baktériumok táptalajául szolgáló fogköveket és lepedékeket, de a kezelés hatására a fogak világosabbak, elszíneződés mentesek is
lesznek, így esztétikai előnyökkel is jár.

Milyen gyakran kell megismételni a dentálhigiéniai kezelést? 

A kezelés gyakorisága függ a páciens fogkövesedésre és ínygyulladásra való hajlamától, és az otthoni fogápolási szokásaitól. Ez teljesen egyénre szabott, de orvosi szempontból fél évet szoktunk javasolni.


Ajánlat

A Szent Lukács SPA Dental egyedi ajánlata értelmében személyre szabott iTOP minősítésű szakértőink dentálhigiéniai kezelése mellé idén nyáron teljes, panoráma röntgenesfogászati felülvizsgálatot, valamint személyre szabott szájhigiénés tanácsadást adunk.

Ha a kezelés során szakértőink szükségét látják, akkor Ön orvosi konzultációt is kap a megfelelő fogászati specialistától, amelynek része a fogászati szűrés és egy kezelési terv is.

A dentálhigiéniai ajánlatunk keretében Ön egész nyáron élhet fogfehérítő szolgáltatásink kedvezményével is, ennek során 85400 Ft helyett 59900 Ft-ért csillogóan fehér fogakkal jutalmazhatja meg magát, vagy szeretteit.

Érdekel a személyre szabott ajánlat

A Szent Lukács SPA Dental
további ajánlatai

Mit tehetünk azért, hogy megőrizzük fogainak épségét?

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

A Szent Lukács SPA Dental
elégedett páciensei

Elégedett lehet Ön is!