Fogaink egészsége a történelem előtti időkben és ma

Fogaink egészsége a történelem előtti időkben és ma

Horváth Balázs A beteg bolygó - A fenntarthatatlanság és a betegség kultúrtörténete címmel megjelent terjedelmes könyvében, amely egy kiváló három kötetes sorozat önállóan is olvasható része, többek között a természeti népek és jelenkori civilizációnk egészégi állapotának összehasonlításával próbál rámutatni arra, hogy társadalmunk közel sem örülhet civilizációs eredményeinek, hiszen alapvető egészségügyi állapotunkban is alul maradunk egykori gyűjtögető és vadászó őseink és a még ismert természeti népek egészségi állapotához képest is. Az ismertetett példák közül bennünket a fogak állapotával kapcsolatos megállapítások érdekeltek különösen, és a szerző fogak állapotával kapcsolatos észrevételeit szeretnénk itt röviden összefoglalni.

A beteg bolygó negyedik részében, amely az "Egészség a történelem előtti időkben és ma" címet viseli, külön alfejezetet kaptak az életmódban kódolt betegségek, amelyeket civilizációs betegségeknek is nevezhetünk. A szerző a fogaink egészségével kapcsolatban pedig egy külön alfejezetben foglalkozik. 

Fogaink egészségének változása a paleolit kortól napjainkig

A szerző rámutat arra, hogy a letelepedett életformával járó társadalmi változások milyen életmódbeli változásokat okoztak, amelyek rányomták bélyegüket a társadalom egészségére is. 

Fogaink állapota ma rendkívül rossz, aminek oka egyértelműen a helytelen táplálkozás, ám sokáig nem voltunk ezzel tisztában. A nyugati táplálkozás fogszuvasodást okozó hatását először Weston Price (1870–1948) amerikai fogorvos tanulmányozta, aki a második világháború előtt körbeutazta a világot, hogy bebizonyítsa elméletét: ételeink igenis fogproblémákat okoznak.

A gyűjtögető-vadászó népek tápláléka alig tartalmazott kariogén anyagokat, és a kalciumban és foszfátban telített és semleges kémhatású nyál igen kedvező feltételeket teremtett a fog anyagának visszaásványosodásához. De mihelyt a fogakra tapadó plakkok baktériumközössége szerves savakat kezdett előállítani, e folyamat kárt szenvedett.

A (mezőgazdálkodó) neolitikumból származó koponyákban – akik életükben már találkoztak kariogén anyagokkal – találtak szuvas fogakat, de még utána is sokáig alacsony volt a betegség prevalenciája. A XVI. századig a durva és kemény táplálék inkább a rágófelület kopásához vezetett, a szuvasodás legfeljebb a foggyökeret és a fognyakat érintette. A XVI. században a táplálék feldolgozottabbá válásával a szuvasodás a rágófelületen és a fogak közötti résekben is mindinkább teret nyert. Ám a caries csak a XIX. század közepétől vált hirtelen gyakoribbá, párhuzamosan a cukorfogyasztás emelkedésével és a táplálék fokozódó feldolgozottságával.

Az áldatlan helyzeten az országot járó vándor foghúzók enyhítettek valamelyest. A XIX. század végére a fogszuvasodás népbetegséggé vált (fontos a szó: betegség!), amiben csak a második világháború utáni időszak hozott először kedvező fordulatot.

A fogak ekkori sikeresebb megőrzésében része volt a szájhigiénia javulásának és a fogmegtartó kezeléseknek egyaránt.

Bizony, a lyukas fogak száma még sokkal nagyobb lenne, ha nem használnánk fogkefét és fogkrémeket. De így is megfizetünk az életmódbeli átállásért: hiszen valójában a fogszuvasodás az az ár – pontosabban annak csak egy része –, amit az olcsó, keményítőben gazdag kalóriákért fizetünk.

A fogszuvasodás sok szenvedés, táplálkozási nehézség, önértékelési probléma forrása, és már nagyon korán kezdődik. A kora gyermekkori caries (ECC) gyakorisága (2-3 éves gyermekeken) Nyugat-Európában és Ausztráliában 10,5%, Kelet-Európában 57,9%. A szuvas, hiányzó vagy tömött fogak (decayed, missing, filled = DMF) száma az 5–7 éves nyugati gyerekekben 2 alatti, hazánkban 4,5. A 12 évesek indexe Nyugaton csökkenőben van, viszont sok fejlődő országban növekszik. A harmadik világ orális egészségére ugyanis a sok helyen egyre elérhetőbb feldolgozott táplálék egyértelműen negatív hatással van. A 35–44 éves korosztályban a 14 feletti DMF-indexet tartják soknak, átlagos értéke Magyarországon magasabb (15,7), a 65–74 évesek körében pedig 23,3. Magyarországon a 35–44 éveseknél a teljes fogatlanság aránya még „csak” 1,4%, de a 65–74 évesek 27%-ának már egyetlen saját foga sincs. Mindez annak ellenére alakult így, hogy a fejlett ipari országokban a fogmosás csaknem általánosan elterjedt, és már hazánkban is széles választékban kaphatók fluoridban gazdag élelmiszerek, ásványvizek, rágógumik és fogkrémek, nemzetközi viszonylatban pedig a fluoriddal dúsított konyhasót és tejet is ajánlják.

Blogunkban több a szerző által felvetett és bemutatott problémára is rámutattunk korábban, amelyek döntő többsége életmódbeli változtatással megelőzhető lenne (a cigaretta letevése, mértékletes édesség-fogyasztás stb.). Ugyanakkor - a könyv más fejezeteiben részletesebben ismertetve - nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy a jelen civilizált körülmények között óriási környezeti terhelésnek vagyunk kitéve, ami olyan mértékben megnöveli a kockázatát bizonyos betegségek kialakulásának, - így a fogbetegségekét is, - hogy az szinte elkerülhetetlen egy bizonyos kor után.

A könyvet szívből ajánljuk pácienseinknek és olvasóinknak! Mi pedig ezúton is köszönjük, hogy egy ilyen átfogó elemzésben külön fejezetet kapott az orális egészség témaköre, ami sok komparatív egészségügyi értekezésben olykor nem, vagy alig kap figyelmet.


Forrás:

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniai kezeléseink ára

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniai kezelésÁr
Szájhigiéniai tanácsadás9 000 Ft
Komplex, teljes szájhigiéniai kezelés tanácsadással25 000 Ft

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel