Hogyan tegyük könnyebbé gyerekünk első fogászati kezelését?

Hogyan tegyük könnyebbé gyerekünk első fogászati kezelését?

A gyerekek sokszor félelemmel viseltetnek a fogorvosok iránt, ami fakadhat a furcsával és ismeretlennel szembeni természetes félelemből, ez önmagában azonban nem indokolja a hozott félelmeket, pláne nem a néha előforduló fóbiás tüneteket. A kezelést ellehetetlenítő félelem nagyrészt a szülői félelmek "átöröklődése".

Ha a szülők félnek a fogorvostól, akkor a gyermek is félni fog! Jó hír azonban, hogy a gyerekekkel együttműködve, őket informálva és támogatva, mind a fogorvos, mind pedig a szülő kellemesebbé teheti a gyermekek első élményét a fogászati székben, a későbbi látogatások pedig már valóban gyerekjátéknak számítanak majd.​

A fogorvosi kezeléstől való félelemnek, vagyis a dentális fóbiának több oka is lehet, amelyekről egy korábbi cikkünkben is írtunk. A pszichológia megkülönböztet „külső” illetve „belső” okokat, amik befolyásolnak bennünket abban, hogy mennyire szorongunk a fogászati kezelés gondolatától, vagy a konkrét beavatkozástól.

Külső tényező lehet egy korábbi negatív élmény, amit mi vagy valaki, hozzánk közel álló személy élt át, a belső tényezők pedig a személyiségünk, genetikánk és kognitív képességeink.

Ha gyermekünk fél a fogorvostól, annak oka lehet akár egy rajzfilmben látott ijesztő jelenet, vagy egyszerűen az információhiány és az ismeretlentől való szorongás. Ezeket az érzéseket tovább erősítheti, vagy épp tompíthatja, a szülők hozzáállása is, hiszen a gyermekek számára a szülők erőteljes külső tényezőnek számítanak.

Szülőként hogyan készítsük fel gyerekünket az első fogászati kezelésére?

A legfontosabb, hogy beszéljünk a kicsikkel a fogászati kezelésről, fontos, hogy tudják mi vár rájuk.

Ha fogászati kezelésre visszük gyermekünket, mondjuk el neki minél hamarabb annak érdekében, hogy legyen ideje mentálisan felkészülni, hozzászokni a gondolathoz.

Egyszerűbbnek tűnik, ha csak az utolsó pillanatban szólunk a gyerekünknek, mert így kevesebb időt adunk neki aggódni, de ezzel hosszabb távon árthatunk. 

Ha megfelelően kommunikálunk, a gyermeknek elegendő ideje lesz a kezelés feldolgozására, megértésére és magabiztosabb lesz.

A mellékelt képen Dr. Steinhof Péter Márton a Szent Lukács SPA Dental fogszabályozó fogszakorvosa és gyakorlott édesapa, valamint Gidófalvi Pálma fogászati asszisztens, dentálhigiénikus látható egy átlagos gyermekfogászati beavatkozást követően.

A gyermekek és tinédzserek fogszabályozásával kapcsolatban itt olvashat és tudhat meg többet.

Beszélgessünk a gyerekekkel a félelmükről, próbáljuk megfejteni az okát és ha lehetséges és hagyjuk őket kérdezni!

Jó megoldás lehet, ha foglalunk magunknak is időpontot, és elvisszük a gyerekünket saját kezelésünkre, mielőtt rá kerülne a sor. Így első kézből tapasztalja meg, hogy nincs mitől félni a fogászaton.

Neveljük a gyermekeket már idejében a fogbetegségek megelőzésére

Végül, de nem utolsó sorban, érdemes őket idejében a prevencióra kondicionálni. Jobb ha mielőbb megértik azt, hogy a fogászati kezelés természetes dolog, a fogápolás egyik elengedhetetlen eleme, ami legalább annyira lényeges, mint a napi minimum kétszeri fogmosás.

Beszélgessünk velük, hogy miért fontos vigyázni a fogaikra

Ha a gyerekek megértik a közvetlen összefüggést a dentális egészség és a fogorvos között, bátrabban fognak beülni a fogorvosi székbe is.

(Mellékelt képen Dr. Nagy Róbert és Dr. Ruszi Tamás a Szent Lukács SPA Dental fogorvosai láthatóak egy átlagos gyermekfogászati beavatkozás előtt és után.)

A fogorvos szerepe a jó légkör kialakítása

A nagy napon a legfontosabb, hogy a gyerekek a lehető legkényelmesebben érezzék magukat, amiben a fogorvosoknak is kitüntetett szerepük van.

A helyzet „otthonosabbá” tétele érdekében a gyerekek magukkal hozhatják kedvenc játékukat, plüssfigurájukat vagy takarójukat a kezelésre.

A fogorvos természetesen fontos hogy jó kapcsolatot alakítson ki a gyerekkel. Teheti ezt azzal, hogy a gyerekek számára érdekes témákra (esetleg a behozott játékokra) tereli a szót, vagy apró ajándékkal jutalmazza a gyerekek bátorságát.

A gyerekekkel foglalkozó fogorvosok ezekre a helyzetek maximálisan fel vannak készülve, hiszen nagyon jól tudják, hogy a gyerekek félelme nem ellenük szól, hanem az ismeretlen ellen, ami egy igencsak emberi tulajdonság!

Szerencsére a Szent Lukács SPA Dental fogorvosai a gyermekfogászatban is képzettek. Nem ritka a rendelőnkben a nagycsaládos látogatás sem. Rendelőnk több fogorvosa is szülő, ami a gyermekekkel történő kommunikációt még gördülékenyebbé teszi.

Látogasson meg minket, illetve kövessen bennüket Facebook oldalunkon és győződjön meg erről Ön is. Várjuk Önt és gyermekét, gyermekeit sok szeretettel!


Referenciák

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel