A filmtörténet felejthetetlen mosolyai

A filmtörténet tele van izgalmakkal, ám ezúttal csak 5 mosolyra fókuszáltunk. Összeválogattunk 5 meghatározó férfi mosolyt, a karakter, a stílus, a fogak összhangjának meglehetősen szubjektív értékelésében. A lista nyilván bővíthető, várjuk a javaslatokat! :)

1. A szerethető gonosz mosolyai

A Dallas c. sorozat egyik legmeghatározóbb mosolya, ami az egész 90 évek legkarakteresebb mosolynak is tekinthető, ez a mosoly Jockey Ewing szerepéhez kapcsolódik. A kicsit gonosz, sok mindenben sáros bajkeverőt zseniálisan alakította Larry Hagman.

A Dallas c. sorozat egyik legmeghatározóbb mosolya, Jockey Ewing szerepében Larry Hagman

Alighanem a mozik történetének legmeghatározóbb gonosza Dr. Hannibal Lecter karakteréhez köthető, akit Anthony Hopkins alakított (Mads Mikkelsen a sorozatban is jól visszahozza a fiatalabb Lecter arcvonásait). Thomas Harris amerikai író kitalált alakjának ijesztő ridegségű, mégis sok érzelemmel átitatott mosolyát a Anthony Hopkins úgy tudta eljátszani, hogy máig kiverhetetlen az emberek fejéből.

Hannibal Lecter mosolya

2. A szivtelen, de mégis jó karakter mosolya

A kaland és science-fiction kedvelőinek egyik legismertebb mosolya a Terminátor kiborgjához kapcsolódik. Amikor John Connor ráveszi a tetőrét, hogy mosolyogjon, akkor a robotot játszó Arnold Swarzenegger zseniálisan alakítja a mosolyra képtelen szereplőt, akinek erőltetett mosolya teszi a jelenetet mosolygóssá.

A Terminátor 2 kiborgját ráveszik, hogy mosolyogjon.
 

3. Őrült mosolyok

A Batman történetek leghíresebb karakterét Jokert több hiresség is eljátszotta. A mosoly minden esetben fontos szempont volt. Alighanem a legőrültebb mosoly Heath Ledger nevéhez fűződik (2. kép), ám a maga idejében hátborzongató volt Jack Nicholson mosolya is (1. kép). Jared Leto Joker alakitása kapcsán (3. kép) megoszlanak a vélemények, de kétségtelen, hogy őrült mosolyban jól teljesített.

3 klasszikus Joker, három meghatározó mosoly
 

4. A flúgosság mosolya

Egy újabb mosoly, ami beleégett a retinánkba, Johnny Depp alighanem a flúgos mosoly leghíresebb alakítója. A Félelem és reszketés Las Vegasban c. film egyik meghatározó pillanata is egy mosolyhoz kapcsolódik, ami mára ikonikussá vált.

Johnny Depp a flúgos mosollyal
 

5. Mosoly amire nincsenek szavak

Emir Kusturica Macska-jaj c. romantikus filmszatírája nehezen felejthető alkotás, a hangulat önmagában is 10 pontos. A balkáni hangulat balkáni arcai között pedig ott van Sabri Sulejmani alakításában Grga Pitic karaktere, aki a gondolatai mellett a mosolyával is örökre a szívünkbe lopta magát. 

Emir Kusturica - Macskaj

Hamarosan 5 különleges női filmkarakter mosolyát mutatjuk be.