Ismeri a fogkefe ősét, a mezopotámiai fogseprűt?

A fogászat történelme tele van érdekességekkel, amelyeket megpróbálunk a blogunkban összegyűjteni és folyamatosan bővíteni mindannyiunk okulására és szórakoztatásra.

Az emberi orvoslás fejlődése és alakulása álladó történelmi, valamint antropológiai kutatások tárgya, amelynek része a fogorvoslás is. A prehisztorikus időkből, írott dokumentumok híján, csak következtetéseket tudunk levonni a korabeli medicina helyzetéről, az első civilizációk megjelenésétől kezdve azonban egyre több izgalmas kép rajzolódik ki a fogorvoslásról, mi több a szájápolásról.

Ókori dentálhigiénia a termékeny félholdról

Mezopotámia a világ egyik legrégibb civilizációja, a globális emberi civilizáció egyik bölcsője volt. Felölelte a mai Irak, továbbá Törökország és Szíria egy részét. Évezredekig a világ közepének, így átvitt értelemben az innováció bölcsőjének számított, legyen szó bármiről. 

Az itteni sírkamrák leleteiből tudjuk például azt is, hogy hétköznapinak számított a "fogseprű", ami a mai fogkefe ősének számít. A fogseprű alapanyaga valamilyen aromás - egyben antibakteriális hatású - citrusféle kérge volt (pl. citromfa, narancsfa), aminek a végét apró és sűrű, szálas bemetszésekkel, gondosan puhára formáltak.

A seprűvel könnyebben hozzá lehetett férni a fogakhoz, a kéregben található citrus aromákkal pedig kellemes leheletet biztosíthatott a használójának. 

A szájhigiénia tehát egyidős az emberiség történetével és fontosságból mit sem veszített az évezredek során, sőt a tudomány fejlődésével még több összefüggés rajzolódott ki az egészséges száj és fogak, valamint más betegségek kapcsolata között.

A fogak megfelelő ápolása már akkor meg kell hogy kezdődjön, amikor gyermekeink első tejfogai előbújnak. Ilyenkor az íny nagyon érzékeny és ez a hangulatukra is rányomja a bélyegét. Érdemes tehát ebben a periódusban egy csecsemők számára kifejlesztett fogpálló eszközzel enyhén masszírozni az íny felületét.

A fogaink megfelelő ápolása szinte minden később bekövetkező fogászati problémától megkímélheti. A fogak emberenként eltérőek lehetnek, a megelőző védekezésben specialistáink készséggel segítenek Önnek.