Horace Wells a fájdalommentes fogászat úttörője

Horace Wells a fájdalommentes fogászat úttörője

Hosszú út vezetett a fájdalommentes fogászati kezelésekig. A fogbetegségekhez az emberiség írott történelemében és feltehetőleg a prehistorikus időkben is a tiszta fájdalom társult. Az érzéstelenítés azonban mindent megváltoztatott. Ismerjék meg Horace Wells fogorvost, aki nemcsak a fogászat, hanem az egész orvostudományt megváltoztatta az érzéstelenítés orvosi alkalmazásával.

Horace Wells élete

Horace Wells 1815. január 21-én született a vermonti Hartfordban (USA). 1815-ben szülei jól képzett és jómódú földbirtokosok voltak, ami lehetővé tette számára, hogy magániskolákba járjon New Hampshire-ben és a massachusettsi Amherstben. 1834-ben, 19 évesen Wells elkezdte fogorvosi tanulmányait Bostonban.

23 évesen jelent meg első publikációja az "Egy esszé a fogakról" címmel, amelyben a fogbetegségek megelőzésével kapcsolatban osztotta me felismeréseit. A fogkefe használatának lelkes szorgalmazója volt, bár a fogkefe-használat tömeges elterjedésére, még közel száz esztendőt kellett várni. Művében a fogak fejlődésének bemutatása mellett a szájbetegségekről is értekezett, többek között olyan összefüggésekre is rámutatva, mint a táplálkozás, a fertőzések, valamint a szájhigiénia hatása a fogak egészségére.

A fogorvos diploma megszerzése után Wells rendelőt nyitott William T. G. Mortonnal társulva. 1841 és 1845 között Wells elismert fogorvos lett Hartfordban. A korabeli társadalom legnagyobb tekintélyei közül sokan voltak a páciensei.

Wells 1844-ben feleségével egy a dinitrogén-oxid (kéjgáz) belélegzése által kiváltott hatások bemutatóján vett részt. Az 1772-ben feltalált, kéjgáz ekkoriban még nem fájdalomcsillapításra, hanem szórakoztatásra használták. Az eseményen egy helyi patikus, Samuel A. Cooley a gáztól elbódulva a lábát egy fapadhoz ütötte ám arra láthatóan semmit sem reagált. Az esemény után Cooley nem tudott visszaemlékezni a horzsolásokat és zúzódásokat okozó sérülésre. Wells ekkor ismerte fel, hogy a kéjgáznak fájdalomcsillapító tulajdonságai vannak.

Már másnap kísérletet végzett saját magán. Kéjgáz hatása alatt kihúzatta egy fogát és valóban nem érzett fájdalmat. Ezt követően további páciensein is alkalmazni kezdte az új típusú fájdalomcsillapítást. 1845-től már Bostonban igyekezett nagyobb nyilvánosságot szerezni felfeldezésének. Kollégája segített neki, hogy a bostoni Massachusetts General Hospital orvostanhallgatóinak bemutatót tarthasson.

Fájdalommentes fogászat megteremtőjének fájdalmas és kalandos élete

1845. január 20. fontos dátum Wells életében. A bemutató, ami elhozhatta volna számára az orvosi sikert, rosszul sült el. A gázt helytelenül adagolták, és a beteg felkiáltott. Noha a beteg később elismerte, hogy bár fájdalmában felkiáltott, nem emlékezett magára a fájdalomra, és nem tudta azt sem, hogy mikor húzták ki a fogát. Ma már tudjuk, hogy a kéjgáz nem olyan hatásos elhízott embereknél és alkoholbetegeknél. (Wells pechére a kísérleti alany egy elhízott alkoholista volt.) A hallgatóság Wellst kuruzslónak gúnyolták. A félresiklott kísréletet követően, azonnal hazatért Hartfordba, ahol nem sokkal később megbetegedett és fogorvosi praxisát fokozatosan leépítette.

1846 októberében egykori kollégája Morton tartott bemutatót Bostonban az éteres érzéstelenítésről, ami nagy sikerrel zárult. Morton bemutatóját követően Wells egy nyílt levelet tett közzé, amelyben beszámolt az 1844-es kísérleteiről, és megpróbálta az érzéstelenítés felfedezését magáénak vallani, sikertelenül.

Wells a praxist végleg letéve tusfürdők gyártásába és árusításába kezdett, még szabadalmat is bejegyzett a nevére. 1847 elején Párizsba utazott, hogy festmény-kereskedésbe kezdjen. Franciaországban a Királyi Orvosi Akadémián és a Párizsi Orvosi Társaságnál is kérvényezte az érzéstelenítés felfedezésének elismerését a nevére.

Wells 1848 januárjában költözött New Yorkba. A  manhattani lakásában újabb fájdalomcsillapítási önkísérletekbe kezdett, ezúttal éterrel és kloroformmal. Mivel a kloroform és az éter inhallálásának egyéb hatásait nem ismerte, így gyorsan a szerek függőjévé vált, ami kóros mentális változásokat okozott. 

Őrület és fájdalommentes halál

33. születésnapján kloroform és éter hatása alatt két prostituáltat támadott meg, ruhájukra kénsavat öntve. Wellst elítélték és a hírhedt Tombs börtönbe zárták. Ahogy a szervezetéből kiürültek a tudatmódosítók, fokozatosan tisztult ki Wells elméje is, idővel pedig tudatosult benne, hogy mit tett. 

Wells megkérte az őröket, hogy kísérjék el a házához, hogy elhozhassa a borotválkozó készletét. Pár nappal később e borotvával vágta el a bal combartériáját 1848. január 24-én, miután fájdalomcsillapító kloroformot lélegzett be.

Horace Wellst a connecticuti Hartfordban lévő Cedar Hill temetőben temették el.

Napjainkban a fájdalommentes fogászati kezelés alapvetés

Horace Wells "hagyatéka" a rendelőnkben is biztosított, igaz nem kéjgáz, éter, vagy kloroform képezi a fájdalomcsillapítást :) 

Vannak páciensek, akiknek az érzéstelenítés is kevés, a különösen érzékeny emberek, fóbiás félelemek, valamint egyéb egészségügyi okok is indokolhatnak altatásos-, bódításos fogászati kezelést.


Forrás

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel