Teljes foghiány sem jelent már problémát: All-on-4 eljárás

Teljes foghiány sem jelent már problémát: All-on-4 eljárás

Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Fogaink elvesztése több szempontból is kellemetlen állapot. Erős és egészséges fogsor nélkül nem tudunk megfelelően rágni, ami kihat az általános egészségünkre. Hiszen bizonyos ételeket képtelenek vagyunk elfogyasztani vagy esetenként rágás nélkül nyeljük le a falatot, ami megterheli az emésztőrendszerünket. Másrészről pedig a fogatlanság társadalmi tabu. Nagy általánosságban azok, akiknek hibás a fogsoruk, vagy elvesztették a fogaikat nem tudnak társaságban önfeledten mosolyogni, ami a lelki egészségükre negatívan hat. A hagyományos fogpótlás, vagyis a kivehető protézisek nem minden esetben tudnak tökéletes eredményt produkálni. A legbiztosabb megoldás az implantátumos fogpótlás, teljes fogvesztés esetén pedig az implantátumos fogpótlás speciális All-on-4 módszerrel.

Az All-on-4 eljárás története

Az All-on-4 elnevezés arra utal, hogy az összes (all) műfog mindössze 4 implantátumra támaszkodik. Ezt a speciális eljárást Dr. Paulo Malo portugál fogorvos dolgozta ki a 90-es években és kezelte vele első betegét 1998-ban. Azóta az eljárás töretlenül sikeres, amihez a svájci Nobel Biocare fogászati technológiával foglalkozó cég szolgáltatja a kifogástalan minőségű implantátumokat.

Az All-on-4 eljárás egyedisége

A legfontosabb tulajdonsága a Dr. Malo által kidolgozott fogpótlási eljárásnak, hogy még jelentős csontszegény állkapcsok esetén sem igényel csontpótlást. Ezt úgy érhető el, hogy a műfogsor 17° és 30° fokban megdöntött csavarok segítségével a van rögzítve a csontozat legstabilabb részeibe. A csavarok pontos dőlésszöge és hossza változtatható, amivel az egyedi esetekhez tökéletesen igazodó implantátumok készíthetőek (részletek alább).

Teljes foghiánytól az új fogsorig, lépésekben. A fenti videó a Nobel Biocare All-on-4 eljárását mutatja be.


Az All-on-4 eljárás előnyei

 1. Az All-on-4 eljárás lényegesen költséghatékonyabb, mint a fogankénti implantátumok beültetése vagy a csontpótlással kombinált műtéti beavatkozások. Ezzel egy szélesebb társadalmi réteg élvezheti a rögzített implantátum nyújtotta előnyöket. Egy kutatás szerint az All-on-4 implantátumokat viselő páciensek 98%-a a racionális költségek miatt ajánlja a kezelést.
 2. Dr. Malo eljárása gyors, hiszen nem igényel csontpótlást. Ráadásul a kezelés utáni ideiglenes és rögzített fogsor azonnal terhelhető, amivel a kezelési idő lerövidül.
 3. Az All-on-4 eljárás olyan pácienseken is végezhető, akik nem rendelkeznek megfelelő állkapocscsontozattal, viszont a költséges és hosszadalmas csontpótlásos kezelést szeretnék elkerülni.
 4. Az All-on-4 módszernek számos előnye ismert a kivehető protézisekkel szemben.
  • Először is a műfogak rögzítettek így nem érheti a viselőit az a kellemetlen pillanat, hogy a fogaik kiesnek a szájukból.
  • Szintén fontos megjegyezni, hogy a szájpadlás fedetlen, amely lehetővé teszi a jóízű, akadálymentes étkezést.
  • Ezen kívül a harapás erősebb és stabilabb a kivehető protézisek viselőiéhez képest.
  • Értelemszerűen mivel a fogsor az állkapocsba van rögzítve, a protézist nem kell ragasztóval rögzíteni vagy éjszakára kivenni ezzel a napi szájápolási rutin lényegesen könnyedebbé válik.

Kik segíthetnek Önnek?

Ismerje meg jobban a Szent Lukács SPA Dental specialistáit Dr. Nagy Róbert és Dr. Ruszin Tamás szájsebészeket, rendelőnk dentoalveolaris sebészeti, implantológiai és protetikai kezeléseinek specialistáit.

Felkészült szakemberekként közel 10 éves szakmai tapasztalataikra alapozzák precíz munkájukat. Mivel az implantológia szakterülete folyamatosan fejlődik specialistáink komoly hangsúlyt fektetnek, arra hogy nemzetközi szakmai konferenciákon és kurzusokon sajátítsák el szakterületük legkorszerűbb módszereit.


Érvek az All-on-4 eljárás mellett

Az All-on-4 kezelés során a beteg költséghatékony, graftmentes eljárással egynapos műtét keretében új, csavarosan rögzített fogpótlást kap.

 1. Csavarozott fogpótlás csupán 4 implantátummal: Két elülső axiális implantátum és két hátulsó 45° szögben döntött implantátum.
 2. Azonnali terhelés (rögzített akril híd) azon páciensek részére, akik megfelelnek az implantátum azonnai terheléséhez szükséges feltételeknek.
 3. Graftmentes eljárás.

Hogyan lehetséges egy teljes fogsor gyors pótlása?

All-On-4 fogpótlás menete

A hátulsó implantátum megdöntésével hatékonyabban használjuk ki a rendelkezésre álló csontkínálatot, amely által még a legminimálisabb csontmennyiség is erős alátámasztást nyújt az fogaknak. Továbbá az implantátumok megdöntésével a felső állkapocsban stabilabb rögzítés lehetséges, hiszen több és jobb minőségű csontban dolgozhatunk. A Nobel Biocare implantátum behelyezése bikortikális rögzítést tesz lehetővé sinus falának kortikális csontjában és az orralapban.

A hátulsó implantátumok megdöntésével elkerülhetjük az arcüreg fontos részeit, valamint biztosítja az implantátumok terhelésének jobb eloszlását az állkapocscsonton és akár 12 fogból álló végleges fogsor felhelyezését is lehetővé teszi.

A Nobel Biocare egyenes valamint 17° és 30°-os szögben döntött Multi-unit felépítményeket is kínál a híd csavarozott rögzítéséhez. A felépítmények különböző nyakmagasságban is elérhetőek, így a lágyszövet vastagságához igazíthatók.

Azok a betegek, akik azonnali terhelésre alkalmasak, az implantációt követően egy akril ideiglenes fogpótlást kaphatnak, mely a műtétet követően azonnal felcsavarozható az implantátumokra. Végső megoldásként pedig rögzített és kivehető fogsor is választható.

Az All-on-4 nemcsak a mosolyt állítja helyre

Az All-on-4 kezelés során a fogatlan, vagy hamarosan fogatlanná váló betegek egynapos műtét keretében 4 implantátum beültetésével új teljes fogpótlást kapnak. Az eljárással a páciensek rövid idő alatt elégedettek lehetnek, mert:

 • visszaáll a rágási képességük,
 • beesett felső ajkaikat fogpótlással kiemeljük,
 • javítjuk ízlelőképességüket,
 • javítjuk beszédjüket,
 • visszanyerik önbizalmukat.

Ettől válik az All-on-4 olyan vonzó megoldássá a betegek számára, amely az életüket is megváltoztatja.


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel