Protézis és George Washington

Protézis és George Washington

George Washingtonnak a kultusza szinte felülmúlhatatlan az USA-ban, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy „George Washington fogai” címen a Wikipédia külön szócikket jegyez.

Mi olyan különleges az első amerikai elnök, a függetlenségi háború győztes hadvezérének fogaiban? Hát az, hogy 30 éves kora környékére már szinte egy foga sem maradt. A foghiány a 18. század közepe táján, modern fogpótlási technikák hiányában nagy kellemetlenségnek számított. Mint ahogy már egyik korábbi cikkünkben írtunk róla, a fogpótlást először fa és elefántcsont, majd később kezdetleges porcelán protézisekkel oldották meg a korabeli fogorvoslással foglalkozó (szak)emberek.

Ezeknek a protéziseknek a viselése azonban fájdalmas volt és sokszor gyulladásos szövődményekhez vezetett. Szintén bevett szokásnak számított emberi fogakkal pótolni a hiányokat, ami azon kívül, hogy az óriási társadalmi különbségek barbár szimbóluma volt (hiszen szegény emberek ép fogaikat kihúzatták némi aprópénz fejében, hogy azok gazdag arisztokraták mosolyát ékesítsék), még életveszélyes is lehetett, mert az ekképpen pótolt fog melegágya lehetett más ragályos betegségnek is.

Washington saját bevallása szerint, amit rlszletesen vezetett naplójából tudunk, egész életében küzdött fogfájással és fogínygyulladásokkal. Ebből az is feltételezhetnénk, hogy a fogai minősége természetükből fakadóan sem voltak megfelelőek, ám ez könnyen félrevezető lehet, hiszen mára tudjuk, hogy az öröklődő jellegzetességek és a genetikai eredetű fogbetegségek nem feltélenül függnek össze a rossz fogakkal, így annak többnyire más oka, okai is vannak. George Washington esetében ehhez inkább egy szövődményekkel, így a fogakra is komoly hatással járó orvosi beavatkozás lehet felelős, a rossz fogaiért többek között a higannyal történő malária-kezelése is okolható.

Protézis az elnök szájában

George Washingtonnak élete során legalább négy különböző fogprotézise volt, amik a közhiedelemmel ellentétben nem fából, hanem elefántcsontból és emberi fogakból készültek, réz és arany kapcsokkal és hidakkal téve azokat a legnagyobb amerikaihoz méltóvá. A történészek igen valószínűnek tartják, hogy az emberi fogakat rabszolgáitól „kapta”. Szintén a naplójában írt arról, hogy a műfogsorai viselése örökös fájdalomforrás volt, amit csak ópiummal tudott csillapítani. A fájdalmakon kívül fizikai következményekkel is járt számára a barbár protézisek viselése. Az állkapcsa eldeformálódott, amit néhány róla készült portrén egyértelműen megfigyelhetünk. El tudjuk képzelni, milyen görcsösen próbálta leplezi ezt a testi fogyatékosságát, és hogy ez az élete vége felé állandó szorongássá alakult. 

Protézis egy elnök szájában

Egy híres protézis az USA történelméből: George Washington egyik műfogsora (Fotó: lemonde.fr)

Az anekdota szerint George Washington 1793-as elnöki beiktatási beszéde egyáltalán nem stratégiai okokból volt a történelem legrövidebbje a maga mindössze 135 szavával. Állítólag ennek egyszerűbb oka volt és összefüggött a protézisével is. Az új rögzített műfogsora ugyanis annyira fájt az elnöknek, hogy kénytelen volt rövidre fognia a mondandóját.

Protézis mint ereklye: George Washington fogászati kálváriája múzeumi kiállításokban 

Az elnök Mount Vernon-i birtokán ma látogatóközpont található, ahol a Washington család és főképp az George Washington életét és hétköznapi tárgyait mutatják be, köztük természetesen a műfogsorait és különféle fogászati eszközeit, amivel saját maga is foglalkozott a protézisei karbantartásával. Ezen kívül a Baltimore-i fogászati múzeum is őriz egyet az elnök protézisei közül. Habár a korabeli fogászati tárgyakat elnézve a szakma szinte barbárnak tűnt, George Washington, mint a legnagyobb amerikai a legkiválóbb eljárásban részesült. Minden bizonnyal a neki dolgozó orvosok és fogorvosok a legjobb tudásuk szerint kezelték és a híres beteg személye innovációra sarkallta őket. Ebből a szempontból nézve George Washington fogproblémája ösztönzően hatott a szakmára. 

Kivehető és rögzített műfogsorok terén óriási fejlődés történt 

A teljes vagy részleges kivehető fogsorok helyett mára az implantáció javasolt. Miért, plátói okai vannak: a műfogsor sokszor okozhat kellemetlenséget, ha ugyanis a fogsor számára fix rögzítési pont nem marad a szájban, akkor előfordulhat, hogy beszédkor vagy étkezéskor az elmozdul.

A fogászati implantátumok ezekre az esetekre nyújtanak megoldást, hiszen kapaszkodót biztosíthatnak a műfogsornak, így az stabillá válik evéskor és beszédkor is.

Ez azonban még mindig nem a tökéletes megoldás, ugyanis a fogászati implantátumok lehetőséget teremtenek arra is, hogy teljes fogatlanság esetében se kelljen elviselnie a kivehető műfogsorok kényelmetlenségét.

Mesterséges foggyökerek beültetésével (természetesen ebben az esetben sem kell minden egyes hiányzó fog esetében egy-egy implantátumot beültetni, mert a felső állkapocs esetében elegendő 8 implantátum beültetése, az alsó esetében pedig szintén 8) készíthetünk Önnek egy olyan professzionális, fixen rögzített fogsort, amely nem csak külső, esztétikus megjelenésében, de rágószervi funkcióiban is szinte teljes értékű módon pótolja hiányzó fogait. A világ sokat változott George Washington óta.

Érdemes lehet konzltálni velünk, amennyiben kérdései lennének az eljárásokkal kapcsolatban. A fogpótlásainkkal kapcsolatos részleteket itt olvashat.


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel