Műfog a Tátrában, harapós út a csúcsra

Műfog került a Tátra Nemzeti Park egyik hegycsúcsára, a Giewontra. A különös akció oka egyelőre nem ismert.  A kísérletet Japánok hajtották végre - írja a Magas-Tátra Infó, egy lengyel portál és a nemzeti park közleményére hivatkozva.

A beszámolók szerint egy lengyel csoport túra közben egy ázsiai turistacsoporttal találkozott, a társaság legkülönösebb alakja azonban egy hatalmas fog volt. A fog legalább 120 cm magas volt, szélességét nem könnyű meghatározni, de legalább 80-980 cm széles lehetett. A gigantikus műfogat speciális faszerkezetekkel, a szlovák teherhordók által használt hordkereten vitték fel a csúcsra.

A lengyel csoport megkérdezte, hogy miért visznek egy nagy fogat a Giewont tetejére. A válasz azonban sejtelmes volt, a japánok azt mondták, hogy ez egy tudományos projekt, és többet nem tudnak mondani.

A szemtanúk szerint az különleges túra jól szervezettnek, a résztvevők felkészültnek tűntek, mindenkinek volt beülője, hevederje és más szükséges hegymászó felszerelése. A szemtanúk elmondása szerint az ázsiai csoportnak sikerült elérniük a Giewont csúcsát - írja a Magas-Tátra Infó.

Műfog performansz?

Nem sokkal az est után kiderült, hogy ez az egész a japán Makiko Yamamoto művész ötlete volt, aki egyenesen Japánból hozta idáig a gipsz fogat. Az akciójának célja az volt, hogy a fogat felvigye a Giewontra, és dokumentálja az útját. A műveletben egy tátrai vezető segítette.

Műfog és alkotója

Műfog és alkotója

A műfogas túráról a Tátra Nemzeti Park is tudott. Szymon Ziobrowski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója megerősítette, hogy a japán művész engedélyt kért a nemzeti parktól az akció végrehajtására, amire a nemzeti park megadta a szükséges engedélyt.

Nem ez az első eset egy-egy furcsa "fogas akcióra", korábban írtunk már egy zenefesztivál egyik különös fellépőjéről is, aki ugyancsak egy hatalmas fog volt.


Forrás és képek