A fogászat és Andy Warhol találkozása

A fogászat és Andy Warhol találkozása

A fogászat, a pop-art és annak egy jeles művésze Andy Warhol, valamint a keresztény történelem egyik szentjének Szent Apollóniának találkozásáról írunk ma.

Andy Warhol, a pop-art legjelentősebb alakja, akit mindenki Marilyn Monroe portréiról ismer, készített egy szitanyomatot Piero della Francesca, reneszánsz festő Szent Apollóniát ábrázoló képe alapján.

Az amerikai Andy Warhol, a 20. század második felének egyik legfontosabb művésze. Warhol alkotásainak konceptualitása és vizuális világa meghatározóan hatott a művészetre és a mainstraim kultúrára. Warhol művészete abban gyökerezik, hogy felismerte és görbe tükröt állított a korabeli Amerikában teret nyert fogyasztói kultúrának. A televízió elterjedésével a reklámok dömpingje alapvetően határozta meg a mindennapokat. Warhol mindent és mindenkit hasonlóképpen ábrázolt, nem számított, hogy éppen Mick Jaggerról, Szent Apollóniáról vagy éppen a kedvenc Campbell leveses dobozáról van-e szó. Szinte mániákusan örökített meg mindent maga körül és nagy mennyiségben sokszorosította a képeit. A folyamat során tudatosan törekedett arra, hogy úgy dolgozzon mintha terméket, nem pedig egyszeri, megismételhetetlen művészeti alkotást hozna lére.

A fogászat és Warhol találkozása

Warhol görögkatolikus vallású volt, amit aktívan gyakorolt is. A bizánci ikonok filozófiája, miszerint a kép értéke nem egyediségében, hanem annak mondanivalójában rejlik, és az ikonok lapos hatást keltő vizualitása nagyban hatott Warhol művészetére. Könnyű elképzelni a vizuális kapcsolatot a görögkatolikus templomok falain szorosan egymás mellett függő, homogén hátterű szentportrék és Warhol egymás mellé helyezett portréi között. Warhol Szent Apollónia szitanyomata Piero della Francesca reneszánsz festő 1470-re datált műve alapján készült, ami bár nem görögkatolikus ikon, de a kép kompozíciója egyértelműen utal arra.

A fogászat szent alakja,Szent Apollónia Andy Warhol feldolgozásában

A fogászat és a fogfájással küzdők védőszentje Szent Apollónia (Fotó: Artscpace) Piero della Francesca eredeti műve itt tekinthető meg.

Warhol ugyan megtartotta a reneszánsz festmény eredeti méretét, de nem elégedett meg egy Apollóniával, rögtön négyet helyezett el a képén, ezzel a sokszorosítással a kép tárgyát szinte megfosztotta magasztosságától és mintává redukálta. Ez a fajta tárgyiasítás természetesen nem jelenti azt, hogy Warhol ne becsülné nagyra az eredeti művet, sőt a reprodukciója, amin a repedéseket is feltünteti egyfajta tiszteletadás Piero della Francesca művészetének.

A fogászat hogy jön mindehhez? Hát Szent Apollónia történetével

A legenda szerint a szent szűz egy keresztény diakonissza volt Alexandriában a 3. században és vértanúhalált halt a hitéért. Az akkori római császár Decius betiltotta és üldözte a kereszténységet és a véres megtorlásoknak rengeteg hívő esett áldozatul, köztük Apollónia is. Máglyahalála előtt az összes fogát kiverték kínzói miután nem volt hajlandó megtagadni kereszténységét.

Már a középkortól a fogászat és a fogfájással küzdők védőszentjeként tisztelték és festmények témájául választották. A számtalan Szent Apollóniát ábrázoló kép és szobor, amiket legkönnyebben a női alak kezében tartott fogóról ismerhetünk fel, nagy része múzeumokban található, de szép számmal találkozhatunk velük templomokban, köztük a kassai székesegyházban is.

Miért lettünk mégis Szent Lukács SPA Dental?

A választásunk pragmatikus okokkal magyarázható. Fogorvoscsapatunk Budapest szívében szeretett volna praktizálni, amihez megtaláltuk a csodálatos budai Lukács Fürdőt. Tekintettel arra, hogy a Lukács wellness és gyógyfürdőt jól ismerik a városban és az országban, a félreértések elkerülése érdekében mi is maradtunk az evangélista neve mellett, amikor rendelőnk hivatalos neve mellett döntöttünk. Talán ha máshol alapítottuk volna a rendelőnket, mi is Szent Apollóniának hajtottunk volna fejet, de ezt már senki sem tudná megmondani.


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel