Fogkrém és történelem. A ma ismert fogkrémek a 20. század találmányai, azonban már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak és perzsák is használtak különböző növényi masszákat a fogaik tisztán tartására.
Fogkrém és történelem. A ma ismert fogkrémek a 20. század találmányai, azonban már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak és perzsák is használtak különböző növényi masszákat a fogaik tisztán tartására.
Fogkrém az ókorban
Időszámításunk előtt 3000-5000 évvel, az ókori egyiptomiak már használtak fogkrémet, jobban mondva egy csiszoló hatású keveréket, ami arra volt hivatott, hogy a fogakra tapadt ételmaradékokat a benne található szemcsék segítségével eltávolítsa. Ez a massza mirhát, tojáshéjat, habkövet és ökörpata hamuját tartalmazta. Az egyiptomi fogkrém tulajdonképpen egy szilárd halmazállapotú por jellegű keverék volt, amihez fogmosáskor vizet kevertek a könnyebb használat érdekében.
A perzsák időszámításunk előtt 1000 körüli fogkrémét az egyiptomihoz hasonlóan, csiszoló hatásúnak kell elképzelnünk, de ők égetett csigaházat, gyógynövényeket és mézet használtak alapanyagként.
Néhány ezer évvel később a rómaiak és a görögök még szemcsésebb fogkrémet használtak csontszilánkokkal és kagylóhéjjal, faszénnel és fakéreggel.
Nagyjából ugyanebben az időben, Kínában és Indiában az ízlés fogkrémek terén kissé kifinomultabb volt, ők már ízesítették a masszát legtöbbször ginzenggel, illatos gyógynövényekkel és sóval.
További érdekességek a korabeli fogászati technológiákról egy korábbi cikkünkben is olvashat. Egy másik cikkünkben pedig az újvilág, azaz az egykori Dél-Amerika civilizációinak technológiáiba is betekintettünk.
Fogrém az ipari forradalom és az utána következő századokban
Összességében a fogkrém ókori elődje mindenhol luxusterméknek számított és csak a leggazdagabbak jutottak hozzá. Ez az ipari forradalom idejére megváltozott és a fogkrém egy szélesebb társadalmi réteg fogyasztási cikkévé vált. A korabeli fogkrémek még mindig nagyon durvák voltak, hiszen mint az ókori változatok ezek is apró részecskéket tartalmaztak, mint például téglaport és összezúzott porcelánt, de a habszerű hatás kedvéért hasonlóan napjainkhoz bóraxot is tartalmazott a recept.
A 19. századra pedig az állag krémszerű lett a hozzáadott glicerintől, ami nagyban megkönnyítette a fogkrém használatát. Szintén a 19. század során gazdagították a fogkrémet kísérletező és újító szándékú fogorvosok nátrium-palamitáttal, stronciummal és mészkővel.
Az első tömegesen gyártott fogkrémet c-ban a Colgate & Co dobta piacra. A Colgate termékét befőttesüvegben lehetett megvásárolni, de nem kellett sokat várni, mire a mai tubusos kiszerelést először értékesítették 1892-ben.
Fogkrém a 20. században
1914 valószínűleg a legfontosabb évszám a fogkrém történetében, hiszen ekkor fedezték fel a fluoridok fogakra jótékony hatását, bár az nem teljesen világos, hogy mikor használták először fogkrémek alapanyagaként ezeket a vegyületeket.
Az viszont biztos, hogy a Procter & Gamble volt az első cég, aki nagy mennyiségben kezdett el fluoridos fogkrémeket gyártani 1955-56-ban. Az ezt követő években heves tudományos vita alakult ki a flouridos fogkrémek egészségre, főként a terhes nők egészségére káros hatásairól, de végül 1960-ban az Amerikai Fogászati Egyesület (Americal Dental Association) engedélyezte a használatunkat.
A következő évtizedekben a fluoridos fogkrémek sikere töretlen volt világszerte. Manapság a fluoridokkal kapcsolatban sok az általános félreértés és kétely, amit itt most nem fogunk részletezni. Röviden annyit érdemes tudni, hogy a fluoridok természetes úton megtalálhatóak a szervezetünkben és csonterősítő hatásuknak köszönhetően elengedhetetlen fontosságúak számunkra, viszont a túladagolásuk veszélyes lehet az idegrendszerre és rák kialakulásához is hozzájárulhat.
Aggodalomra viszont semmi okunk sincs, hiszen a fogkrémek fluorid tartalma szigorúan szabályozva van, és természetesen nem arra vannak tervezve a készítmények, hogy nagymennyiségben lenyeljük azokat.
Budapest szívében már a 21. században vagyunk
Fogászatunk az egészséges száj és fogak érdekében szívből ajánlja dentálhigiénikusai szolgáltatását és tanácsát, amelyekkel az esetek jelentős részében a fogbetegségek megelőzhetőek. A fogak súrolásának különböző történelmi módszerei nem véletlenül alakultak ki. Napjainkban a fokozott adalékanyagos táplálkozás miatt sajnos még komolyabb probléma és kockázat a fogkő. Tégla, kagyló, és őrölt ökörpata helyett azonban korszerű technológia biztosítja a fogkő eltávolítását, amit gyorsan, dentálhigénikusaink segítségével pedig mosolyogva élvezheti végig. Látogasson el hozzánk és győződjön meg erről személyesen.
További érdekességeket a fogkrém tört$netéről a Frank Lippert: An Introduction to Toothpaste – Its Purpose, History and Ingredients oldalon olvashat.