Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

A kardfogú tigris, más néven smilodon a negyedidőszakban élt, mintegy 2,5 millió és 10 000 évvel ezelőtt a kora pliocéntől a késő pleisztocén korig. A kardfogai, azaz a felső szemfogai, akár a 25 centiméteres hosszt is elérhették. 

Hatalmas száj, hatalmas fogak

A Smilodon óriásira ki tudta nyitni a száját, állkapcsát akár 120 fokos szögben is kitárhatta, ami majdnem a duplája a ma ismert oroszlánok 65 fokos nyithatóságának. A kardfogú tigris hosszú szemfogainak széle kissé fűrészes volt, ami hatékonyabbá tette a préda megragadásában és megsebzésében.

Maradványaikat nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

A kardfogúak maradványait nagy számban és jó állapotban szerte Amerikában megtalálták Kaliforniától Argentínáig.

Több kardfogú fajt is ismerünk, közöttük a Smilodon populator, magyar fordításban a pusztulást hozó kardfogú tigris volt a legnagyobb változat, amely Dél-Amerikában nehezíthette meg a prédaállatok hétköznapjait.

A hatalmas fogak sem segíthettek, hiszen kihaltak

A kardfogúak az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt, vagyis nem sokkal a Dél-Amerikát meghódító indiánok őseinek megérkezését követően.

A kihalásuk magyarázatára több elképzelés is született. Az egyik szerint az első indiánok túlzott vadászatának eshettek áldozatul, közvetve a zsákmányállataik pusztulása, illetve közvetlenül maguk a kardfogú tigrisek túlzott vadászata miatt. A másik elképzelés a jégkorszakot követő gyors felmelegedés és az ezzel járó flóra- és faunaváltozást jelöli meg fő okként a faj kipusztulásának.

Címlapkép: https://www.deviantart.com/

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel