A mosoly ereje

A mosoly ereje

Ron Gutman TED előadását már több mint 5 millióan nézték meg online, ahol a mosolygást elemzi tudományos szempontból, nagyon érzékletes példákon keresztül. Mi az oka annak, hogy egy hollywoodi színésznő és egy pápua új-guineai, a nyugati civilizációtól teljesen elzárt törzs tagja ugyanazt az arckifejezést használja bizonyos szituációkban? Mit árul el a mosolyunk az életünkről? Mik az élettani hatásai a mosolygásnak? Az előadás magyar felirattal is megtekinthető.

A mosoly egy velünk született emberi tulajdonságunk, minden ember mosolyog kortól, kultúrától és életminőségtől függetlenül. Már az anyaméhben is örökítettek meg mosolygó babát, ami a kifejezés egyetemességét maximálisan alátámasztja. Különbség viszont létezik egyes mosolyok között. Bármennyire hihetetlennek tűnik egyetlen mosolyunk tanulmányozásából akár a jövőbeni sikerességünket is meg lehet állapítani, legalábbis erre a következtetésre jutott egy 30 évet felölelő tudományos kutatás. Gimnáziumi évkönyvek portréiból a kutatók sikeresen megjósolták az alanyok házasságainak sikerességét, hogy mennyire elégedettek az életükkel és hogy mennyire inspirálóak mások számára. 

A mosoly tudományos nézőpontból

A legtöbb ember legalább 20-szor mosolyog naponta, ehhez képest a pici gyerekek akár 400-szor is mosolyra húzhatják a szájukat. Erre az alapvető evolúciós magatartáson kívül, a sikeres tanulási folyamat a magyarázat, mint a legtöbb gyermeki viselkedésre. A picik egész fiatalon megtanulják, hogy egy mosollyal mi mindent érhetnek el, a szülők engedékenyebbek lesznek és barátságosabban viselkednek velük, és egy mosoly jótékonyan hat az általános légkörre. A gyermeki mosoly és a válaszreakció persze nem tudatos, hanem ösztönös viselkedés mind felnőttek, mind pedig a gyerekek részéről. 

A mosolygás nem csak a környezetünkre, hanem ránk magunkra is jó hatással van. A mosolygósabbak tovább élnek, amit szintén egy elismert kutatás támasztott hivatalosan alá.2 A mosolygás egészségesebbé tesz minket, mert a jó kedvünkért felelős hormonokat aktiválja, és eközben csökkenti a vérnyomást és a stresszt kiváltó kémiai anyagokat az agyunkban. Ezen kívül egy mosoly kémiailag nagyobb hatást fejt ki az emberi agyban, mint a csokoládé fogyasztása. Számokban ez úgy fejezhető ki, hogy 2000 tábla csokoládé felel ugyanannyi agyműködésért, mint egy mosoly. 

Talán még a kémiai hatásoknál is fontosabb az ösztönös szociális megítélése a mosolynak. Tudat alatt jobban megbízunk egy mosolygó emberben, mint akinek a szája lefelé görbül, ezen kívül bátrabbnak, kompetensebbnek és nem utolsó sorban attraktívabbnak találjuk az illetőt.

Egy őszinte mosoly lehet minden téren a siker jele és záloga, ehhez viszont a szükség van megfelelő önbizalomra és magabiztosságra. Ha a fogai nem fehérek annyira, amennyire Ön szeretné, vagy ha nem állnak pontosan egy vonalban és ez zavarja, netán akadályozza Önt abban, hogy önfeledten mosolyogjon, professzionális kezeléseinkkel késséggel állunk az Ön rendelkezésére!


Referencia:

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel