December a fokozott édességfogysztás hónapja, ami a fogak egészségére nézve kockázatosabb időszaknak mondható. A gyermekek pedig még nagyobb kockázatnak vannak ilyenkor kitvéve, aminek okait talán felesleges elmagyaráznunk.
Ahogy egy korábbi írásunkban ezt – túlzás nálkül – megfogalmaztuk, a cukros ételek fogyasztása a két ünnep alatt pokoli időszak a fogaink számára. Egy másik írásunkban kitértünk, a felnőtteket érintő ünnepi borfogyasztási szokásaira is, ami gyakran a fogak elszineződését okozhatja.
De nézzük meg e hónap legáltalánosabb szülői dilemmáját, ami az ünnepi időszakban sokakban felvetődhet.
Csokoládé, vagy cukorkás nyalóka? Melyiket válasszuk inkább a kettő közül?
A csokoládé kevésbé káros a fogakra, mint a cukorka vagy a nyalóka, mert:
- Gyorsabban oldódik: A csoki nem ragad annyira a fogakhoz, így rövidebb ideig érintkezik a fogfelszínnel, csökkentve a fogszuvasodás kockázatát.
- Kevesebb savtermelés: A benne lévő kakaó antibakteriális hatású és kevésbé serkenti a baktériumok savtermelését, mint a cukorkák.
- Időtartam: A nyalókát és a cukorkát hosszabb ideig szopogatjuk, ami meghosszabbítja a cukor jelenlétét a szájban. A csokoládéban lévő zsír bevonja a fogak felszínét, ami csökkenti a csokoládéban lévő cukor közvetlen érintkezését a fogzománccal. Ez a védőréteg átmenetileg lassíthatja a fogszuvasodást okozó baktériumok működését.