Aktív szénnel fogat fehéríteni?

Aktív szénnel fogat fehéríteni?

Aki követi az utóbbi évek szépségápolási trendjeit, az biztosan találkozott már „fekete termékekkel”, vagyis olyan arcpakolással, krémmel és fogkrémmel, amelyek aktív szenet tartalmaznak.

Az aktív szenes fogkrémmárkákat azzal hirdetik a marketingesek, hogy természetes úton fehérítik a fogakat. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy vajon mennyire hatékonyak és biztonságosak ezek a termékek.

Mi az az aktív szén?

Az aktív, vagy más néven aktivált szén nagy felületű porózus szerkezetű szén, amit növényi anyagok elszenesítésével állítanak elő. Hasmenés és ételmérgezés kezelésére már évszázadok óta alkalmazzák tabletta formájában. A szénnek az úgynevezett aktív felülete igen nagy (egy gramm szén felülete nagyjából 500 négyzetméter, tehát majdnem háromnegyed teniszpályányi) ezen a felületen képes magához kötni a baktériumokat és vírusokat, ezzel megakadályozva azok felszívódását a szervezetben. Az aktív szenet tartalmazó fogkrémek, elméletben a szénnek ezt a tulajdonságát használják ki, hogy hatékonabban eltűntessék a fogkövet és a lepedékeket. 

Biztonságosak az aktív szenet tartalmazó fogápolási termékek?

A British Dental Journal-ban megjelent, 2019-es tanulmány szerint nincs bizonyíték arra, hogy az aktív szenet tartalmazó fogkrémek és egyéb fogápolási termékek elegendő védelmet nyújtanak fogszuvasodás ellen.

Valójában bizonyos esetekben még károsak is lehetnek ezek a termékek.

„A finom szén szemecskék bekerülhetnek a fogtömésbe, ahonnan csak nagyon nehezen távolíthatóak el, illetve a fogínyt is irritálhatják”, nyilatkozta a BBC-nek a tanulmány egyik társszerző fogorvosa.

A szakértők általánosan egyetértenek abban, hogy a „fekete fogkrémek” nem jelentenek különösebb veszélyt a szájunk egészségére, de jótékony hatásuk se nagyon van, hiszen a szén, bár könnyen megköt mindent, ami az útjába kerül, nincs elég ideig a szájban ahhoz, hogy ezt a tulajdonságát hatásosan kifejtse. Ráadásul az aktív szenet tartalmazó fogkrémek általában „naturális” termékek és nem tartalmaznak fluoridot, ami elengedhetetlen a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Tehát tanácsos „rendes” fogkrémet is használni a fluoridmentes, aktív szenet tartalmazó mellé, ha megfelelő védelmet szeretnénk biztosítani a fogainknak.

De vajon az aktív szén tényleg fehéríti a fogakat?

A már említett tanulmány kiemeli, hogy nincs fogfehérítő hatása sem az aktív szénnek. Habár a lepedéket fizikai úton, vagyis a szénrészecskék dörzsölő hatása révén, képes eltávolítani a „fekete fogkrém”, ez nem sokat segít, mert a fogak elszíneződését a legtöbb esetben nem felszíni lerakódások okozzák.

Fogkrémmel fogat fehéríteni viszonylag hatástalan, erre csak a fogászati kezelések képesek, amelyek a fog mélyebb rétegeiben fejtik ki hatásukat.

Annak ellenére, hogy rengeteg helyről hallani a „fekete fogkrémek” csodás képességeiről, ezek orvosilag nem bizonyított tények, tehát ne számítsuk látványos eredményekre a használatuk esetében. 


Referenciák

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniai kezeléseink ára

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniai kezelésÁr
Szájhigiéniai tanácsadás9 000 Ft
Komplex, teljes szájhigiéniai kezelés tanácsadással25 000 Ft

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel