Az édesítőszerek és az üdítőitalok kockázatai a fogakra

Az édesítőszerek és az üdítőitalok kockázatai a fogakra

Bármennyire jól tud esni egy édes szénsavas üdítő, a fogaink sem a cukros sem pedig az édesítőszeres, úgymond „egészségesebbnak” modott termékeket sem fogják meghálálni nekünk.

Manapság, amikor a diétás kóla jóval népszerűbb, mint az eredeti cukros változat, meg vagyunk róla győződve arról, hogyha cukormentes édesített üdítőket fogyasztunk, akkor megtettük az első lépést az egészségesebb életmód felé vezető úton. Bár a felesleges kalória bevitelt így sikeresen csökkenjünk, a tévhittel ellentétben, a fogainknak és szájunk egészségének valójában nem kedvezünk igazán.

A mesterséges édesítőszer kockázatai

A Melbourne-i Egyetem pár évvel ezelőtt publikált tanulmánya felhívja a figyelmet arra, milyen dentális kockázatokkal jár a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők túlzott fogyasztása. Az itt leírtakkal egyetemben a Brit Fogorvosok Egyesületének (British Dental Association) az álláspontja kiválóan összefoglalja, mihez érdemes tartanunk magunkat:

„A cukrozott üdítők fogyasztása helyett a tejen és a vízen kívül nem ajánlunk semmi mást. Az édesítőszert tartalmazó szénsavas üdítők erős savasságuknak köszönhetően rontják a dentális egészségünket, illetve hozzájárulnak egyfajta édességfüggőséghez.”

A Melbourne-i Egyetem által végzett kísérlet során a cukorpótlóval édesített üdítők, energia italok, sportitalok és egyéb cukrászati termékek hatásait vizsgálva a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a dentális egészségünk szempontjából nincs számottevő különbség aközött, hogy cukrozott vagy cukormentes édes italt fogyasztunk.

Az közismert tény, hogy túl sok cukor fogyasztása kombinálva nem elegendő fogmosással bizony fogszuvasodáshoz vezet, viszont a kedvenc szénsavas üdítőink savasságukkal is rombolnak. A sav ugyanis a fogaink első számú ellensége. Amikor cukrot fogyasztunk a szájunkban megtalálható baktériumok lebontják azt és a szájüreg kémhatását savassá alakítják. Ez huzamosabb ideig tartva károsítja fogzománcot. Tehát akár tartalmaz cukrot az üdítőnk akár nem, a fogaink egészsége szempontjából a savas anyagok a kritikus komponensek. Kétségkívül a cukrozott és egyben savas üdítők több kárt tudnak okozni, mint a cukormentes változatok, mégis a legjobb döntés, ha mindkettőt kerüljük és inkább természetes ízesítésű teákat, vagy vizet fogyasztunk. 

Az italok savtartalmát emlegetve felvetődik egy kérdés, hogy mi a helyzet a szénsavas vízzel, aminek már a nevében is benne van, hogy „savas”. Az Amerikai Fogászati Egyesület (American Dental Association) megállapítása szerint a buborékos víz nem hat számottevően másként a fogainkra, mint a sima ásványvíz. Ezt a tudományos megállapítást viszont számos más kutatás árnyalja azzal, hogy a különféle termékek savtartalma eltérő lehet, és hogy a víz hőmérséklete is számít.

Minél hidegebb és minél „buborékosabb” a víz, annál jobban „károsítja” a fogainkat. A különböző egyetemek kutatói egyetértenek abban, hogy a szénsavas ásványvizek pH-szintje, legyen szó bármelyik márkáról, nem éri el a kritikus szintet. A különféle szénsavas és cukros üdítőitalok esetében 3.00-nál alacsonyabb pH-szint extrém módon károsnak tekinthető, míg 3.00 és 3.99 közötti pH-szint károsnak, 4.00 feletti pH-szint pedig minimálisan károsítónak számít.

Ehhez a skálához viszonyítva, a szénsavas ásványvizek pH-ja minden esetben 4.00 feletti értéket mutat. Az Amerikai Fogászati Egyesület minden esetre azt javasolja, hogy a szénsavmentes ásványvizet preferáljuk a buborékos változataik helyett.

Mértékletesség, mértékletesség, mértékletesség

Összegezve az említett tanulmányokat fontos megjegyezni tehát, hogy tartózkodjunk a túl savas és cukros italok fogyasztásától! Viszont, ha mértéktartóak tudunk lenni és nem kólával fejezünk be minden étkezésünket, természetesen megengedhetünk magunknak néhányszor egy-két pohárral kedvenc édes italunkból, ha utána megfelelően ápoljuk a fogainkat.

Professzionális fogápolási tanácsokért forduljon fogorvos és dentálhigiénikus kollégáinkhoz!


Referenciák:

Fogtömés és egyéb kapcsolódó esztétikai kezelések ára

Esztétikus fogtömés és egyéb esztétikai beavatkozásÁr
Porcelán héj99 000 Ft
Direkt kompozit héj (Példa)45 000 Ft
Fémkerámia Maryland híd80 000 Ft
Kompozit Maryland híd80 000 Ft
Minimálinvazív tömés22 000 Ft
Esztétikus fogtömés (1 felszín)28 000 Ft
Esztétikus fogtömés (2 felszín)32 000 Ft
Esztétikus fogtömés (3 felszín)36 000 Ft

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel