A fogápolással a szívünket is védjük

A fogápolással a szívünket is védjük

A rossz szájhigiénia és szívbetegségek emelkedett kockázata közti kapcsolatot a tudomány régóta ismeri, e kapcsolat mértékét, formáit azonban még kutatják, amit azonban tudunk elég bizonyíték arra, hogy jobban odafigyeljünk a szájüreg állapotára.

A rossz szájhigiénia és szívbetegségek emelkedett kockázata közti kapcsolatot a tudomány régóta ismeri, e kapcsolat mértékét, formáit azonban még kutatják, amit azonban tudunk elég bizonyíték arra, hogy jobban odafigyeljünk a szájüreg állapotára.

2011-ben sokak figyelmét felkeltette egy tajvani kutatás, ahol egy érdekes vizsgálat során úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen jártak professzionális fogtisztításra, 24 százalékkal kisebb volt a szívroham és 13 százalékkal a szélütés kockázata azokhoz képest, akik nem fordítottak erre figyelmet. A kutatáshoz elég volt a tajvani országos egészségbiztosítási adatbázis adatait elemezni és 100 ezer ember adatait elemezve szépen kirajzolódtak ezek az eredmények. A kutatók értékelésükben felhívják a figyelmet arra, hogy a fogkő eltávolítását évente-kétévente egyszer javasolt elvégezni, és már ezzel is sokat teszünk az egészségünkért.

Pár évvel később egy újabb kutatás került napvilágra, a Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland vizsgálataira alapozva. A kutató mikrobiológusok már nemcsak biztosítási statisztikákat elemeztek, hanem konkrét összefüggéseket is. A kutatók pedig igen egyszerűen bizonyították és magyarázták a szájhigiénia és az egyéb egészségügyi problémák közötti kapcsolatokat.

Akik nem fordítanak kellő figyelmet a dentálhigiéniára, előbb vagy utóbb számolniuk kell fogívproblémákkal, így a fogínyvérzéssel. A fogíny sérülése a szájüregben található több száz kórokozónak biztosít közvetlen bejutást a szervezetünk véráramába.

Rossz szájhigiénia hogyan okozhat szívrohamot, agyvérzést?

A szájhigiéniai problémák a kutatások szerint közvetlenül kapcsolódnak más egészségügyi problémákhoz, többek között növelik a szívroham, valamint az agyvérzés kockázatait. A sérült fogíny ugyanis kapu a kórokozók számára, amelyek a véráramba jutva az erekben találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis, nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából, önálló kockázati tényezőnek számítanak.

A kutatás tehát laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztja a korábban már megfigyelt jelenséget. Ezt azt jelenti, hogy hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk és a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra.

Nélkülözhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, így megelőzhető a sokkal komolyabb baj. Nem árt már idejében kezdeni.

További érdekes részletek magyar nyelven a webbeteg válogatásában is olvashat: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/11444/fogmosas-es-szivbetegseg

Nobel Biocare fogászati implantátumok ára

Nobel Biocare implantációkÁr
Nobel Biocare implantátumok élettartam garanciával195 500 Ft*
Nobel Biocare ínyformázó csavar behelyezése (implantátum felszabadítás)20 000 Ft
Nobel Biocare Titánium felépítmény élettartam garanciával85 000 Ft
Nobel Biocare On1 Xeal felépítmény élettartam garanciával98 000 Ft
Nobel Biocare Multi-Unit Xeal felépítmény élettartam garanciával98 000 Ft
Nobel Biocare Locaror felépítmény rendszer élettartam garanciával98 000 Ft
Fémkerámia korona, implantátumra csavarozott (CAD/CAM)82 000 Ft
Cirkonium-oxid korona, implantátumra csavarozott (CAD/CAM)99 000 Ft

* forinttól


Ankylos fogászati implantátumok ára

Ankylos implantációkÁr
Ankylos implantátum beültetése élettartam garanciával210 000 Ft
Ankylos ínyformázó csavar behelyezése (implantátum felszabadítás)20 000 Ft
Ankylos felépítmény implantátumhoz98 000 Ft
Fémkerámia korona, implantátumra csavarozott (CAD/CAM)82 000 Ft
Cirkonium-oxid korona, implantátumra csavarozott (CAD/CAM)99 000 Ft

AlphaBio fogászati implantátumok ára

AlphaBio implantációkÁr
AlphaBio implantátum beültetése - 10 év garanciával155 000 Ft
AlphaBio ínyformázó csavar behelyezése (implantátum felszabadítás)20 000 Ft
AlphaBio felépítmény implantátumhoz65 000 Ft
Fémkerámia korona, implantátumra csavarozott (CAD/CAM)82 000 Ft
Cirkonium-oxid korona, implantátumra csavarozott (CAD/CAM)99 000 Ft

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel