A fogápolással a szívünket is védjük

A fogápolással a szívünket is védjük

A rossz szájhigiénia és szívbetegségek emelkedett kockázata közti kapcsolatot a tudomány régóta ismeri, e kapcsolat mértékét, formáit azonban még kutatják, amit azonban tudunk elég bizonyíték arra, hogy jobban odafigyeljünk a szájüreg állapotára.

A rossz szájhigiénia és szívbetegségek emelkedett kockázata közti kapcsolatot a tudomány régóta ismeri, e kapcsolat mértékét, formáit azonban még kutatják, amit azonban tudunk elég bizonyíték arra, hogy jobban odafigyeljünk a szájüreg állapotára.

2011-ben sokak figyelmét felkeltette egy tajvani kutatás, ahol egy érdekes vizsgálat során úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen jártak professzionális fogtisztításra, 24 százalékkal kisebb volt a szívroham és 13 százalékkal a szélütés kockázata azokhoz képest, akik nem fordítottak erre figyelmet. A kutatáshoz elég volt a tajvani országos egészségbiztosítási adatbázis adatait elemezni és 100 ezer ember adatait elemezve szépen kirajzolódtak ezek az eredmények. A kutatók értékelésükben felhívják a figyelmet arra, hogy a fogkő eltávolítását évente-kétévente egyszer javasolt elvégezni, és már ezzel is sokat teszünk az egészségünkért.

Pár évvel később egy újabb kutatás került napvilágra, a Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland vizsgálataira alapozva. A kutató mikrobiológusok már nemcsak biztosítási statisztikákat elemeztek, hanem konkrét összefüggéseket is. A kutatók pedig igen egyszerűen bizonyították és magyarázták a szájhigiénia és az egyéb egészségügyi problémák közötti kapcsolatokat.

Akik nem fordítanak kellő figyelmet a dentálhigiéniára, előbb vagy utóbb számolniuk kell fogívproblémákkal, így a fogínyvérzéssel. A fogíny sérülése a szájüregben található több száz kórokozónak biztosít közvetlen bejutást a szervezetünk véráramába.

Rossz szájhigiénia hogyan okozhat szívrohamot, agyvérzést?

A szájhigiéniai problémák a kutatások szerint közvetlenül kapcsolódnak más egészségügyi problémákhoz, többek között növelik a szívroham, valamint az agyvérzés kockázatait. A sérült fogíny ugyanis kapu a kórokozók számára, amelyek a véráramba jutva az erekben találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis, nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából, önálló kockázati tényezőnek számítanak.

A kutatás tehát laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztja a korábban már megfigyelt jelenséget. Ezt azt jelenti, hogy hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk és a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra.

Nélkülözhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, így megelőzhető a sokkal komolyabb baj. Nem árt már idejében kezdeni.

További érdekes részletek magyar nyelven a webbeteg válogatásában is olvashat: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/11444/fogmosas-es-szivbetegseg

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel

Még több izgalmas fogászati téma