Fogászati érdekességek

A Szent Lukács SPA Dental közéleti, történelmi és humoros fogászati naplója

Kacsák úszkálnak a Lukács Fürdő medencéjében

A járvány okozta vészhelyzet mindannyiunkat nehezen érint, ugyanakkor még ilyenkor is van min mosolyogni.

Bölcsességfog húzása - a beavatkozás okairól mesél nekünk Dr. Nagy Róbert

Gondos diagnosztika, tervezés, megfelelő tapasztalat mellett a legtöbb esetben a beavatkozás egyszerű.  

Csontpótlással azok is új fogakhoz juthatnak, akiknek korábban esélye sem lehetett - Dr. Nagy Róbert elmeséli hogyan

Dr. Nagy Róbert implantológus specialista meséli el, hogy mikor fontos és miért szükséges néha a csontpótlás egy fogbeültetést előtt.  

22 hónapra tervezett fogszabályozás 16 hónap alatt! Miért szimpatikus Dr. Steinhof Péter Márton pácienseinknek?

Horváth Milán és Horváth Norbert pácienseink. A kedves testvérpár Dr. Steinhof Péter Márton kezelését élvezhette. Élményeiket személyesen osztják meg Önökkel.

Fogbeültetés folyamatáról mesél nekünk Dr. Nagy Róbert szájsebész

Hogyan történik a fogbeültetés? Milyen az implantáció folyamata? Ezek gyakori kérdések pácienseinktől. Ezekre a kérdésere válaszol implantológus specialistánk Dr. Nagy Róbert szájsebész.  

PRF (Platelet Rich Fibrin) készülékkel bővítettük fogászati eszközeinket

Nagy doktor és Ruszin doktor ismét továbbképzésen járt a közelmúltban. Hogy miért? Egy új készülék tökéletes alkalmazsa érdekében.  

Beáta kezelése is véget ért a napokban

Egy nagyon kedves páciensünk, Beáta kezelése is véget ért a napokban.  Őszintén örülünk, hogy ilyen elégedett velünk!

Karácsonyi nyereményjáték

A Dental For You Fogászati Centrum Kft. játékot hirdet a Szent Lukács SPA Dental Facebook oldalán az oldal felhasználói számára Karácsonyi nyereményjáték címmel.

A dentálhigiénia több mint egy évszázados története

A 19. század végén vált ismertté, hogy a rossz fogakért mikroorganizmusok is felelhetnek. Akkor kezdett a megelőzé szemlélete kialakulni, ami még napjainkban is tart.

Aktív szénnel fogat fehéríteni?

Annak jártunk utána, hogy vajon mennyire hatékonyak és biztonságosak az aktív szenes fogkrémek.

Miért olyan furcsák a fogaink miután spenótot ettünk?

Amikor spenótot eszünk a nyálunkban található kalcium a zöldségből kioldódott oxálsavval reakcióba lép és oldhatatlan kristályos kalcium-oxalát vegyületet képez.

A fogkrém miatt olyan szörnyű az íze mindennek fogmosás után?

A fogkrém a ludas a jelenségért, ráadásul elég furfangos módon zavarja meg az ízlelőbimbóinkat.

Képes lehet az emberi szervezet újranöveszteni a fogakat?

Egy 2017-es tanulmány arról számol be, hogy egy, az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett, de még tesztelés alatt álló gyógyszer egyik mellékhatása a fogak regenerációjának serkentése.

D-vitamin terhesség alatti szedése, segítheti a gyermek fogait egészségesebbé tenni?

Úgy néz ki igen. Egy dán kutatás bebizonyította, hogy a nagy dózisú D-vitamin bevitel a terhesség harmadik trimeszterében, jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy a születendő kisgyermek bizonyos dentális problémáktól szenvedjen.  

Ellátogattunk a DentalWorld nemzetközi fogászati kiállításra

Munkatársaink ellátogattak a DentalWorld nemzetközi fogászati kiállításra. Kollégáink minden évben a neves szakmai esemény résztvevői.  

Még élethűbb és esztétikusabb mosoly érdekében utaztunk

Spanyolország adott otthont a legújabb implantációs technológiák megismerésére. Nem maradhattunk ki belőle mi sem.

Szent Lukács SPA Dental Szegeden a Fogorvosnapokon

Orvosaink továbbképzése idén is igen aktív. Ezen a héten Dr. Steinhof Péter Márton képviseli rendelőnket a Szegedi Fogorvosnapokon, nem csak résztvevőként, de meghívott előadóként is.

Foglakk lehet az év legfurcsább divattrendje

Foglakk, avagy színes körmök helyett színes fogak? Pár éve egy kísérletező kedvű amerikai vállalkozó, David Silverstein elkezdte forgalmazni a CHROM márkanéven futó színes, lemosható „foglakkokat”.

Izgalmas röntgenfelvételt készítettünk a rendelőnkben

Számunkra minden fogászati röntgenkép izgalmas, ugyanakkor vannak olyan képek amelyek mások, a laikusok számára is érdekes lehet. Most egy ilyen képet mutatunk.  

12 meglepő tény a fogászat (h)őskorából

Napi kétszer fogat mosni egy viszonylag új szokása az emberiségnek, minthogy fogorvoshoz járni, de a megszámlálhatatlan fogkrémmárka és íz közül válogatás is újkori vívmány.

Ismeri a fogorvost, aki kétmillió fogat húzott ki élete során?

Guinness Rekordok Könyvébe akár fogorvos is belekerülhet. Egy olasz fogorvosnak sikerült a lehetetlen.  

Hova tűntek a madarak fogai?

A madarak őseiknek valamikor fogaik voltak, de körülbelül 100 millió évvel ezelőtt csőrre váltották azokat. Erről a drasztikus evolúciós fejlődésről és lehetséges okairól olvashatunk az MME honlapján.

Hogyan tegyük könnyebbé gyerekünk első fogászati kezelését?

Ha a szülők félnek a fogorvostól, akkor a gyermek is félni fog! Jó hír azonban, hogy a gyerekekkel együttműködve, őket informálva és támogatva, mind a fogorvos, mind pedig a szülő kellemesebbé teheti az első élményüket a fogászati székben, a későbbi látogatások pedig már valóban gyerekjátéknak számítanak majd.

Miért hiányzik a legtöbb hotel fürdőszobájából a fogkrém?

Tusfürdő, szappan, sampon és sokszor még hajbalzsam is megtalálható a hotelek fürdőszobáiban, fogkrém azonban általában nincs. Miért? 

Elégedett páciens üzenete

Hosszú kezelésen van túl Zsuzsa és Ruszin Tamás doktor, de megérte várni az eredményre! Számunkra a legfontosabb a pácienseink elégedettsége, ezért szívből örülünk a kedves soroknak! Lapozzon és olvassa el mit írt nekünk!

Az élsportolók fogazata napi kétszeri fogmosás ellenére is az átlagnál sokkal rosszabb állapotú

Egy tanulmány szerint a sportolók nem megfelelő orális egészségének hátterében a fizikális teljesítményt fokozó sportitalok és energiaszeletek állnak.

Fogápolás és szájhigiénia a terhesség alatt

Terhesség alatt a nők szájában is komoly, bár kevésbé látványos változások zajlanak le. A várandós nők dentális egészségét befolyásolhatja a terhességgel járó megváltozott hormonháztartás, a cukros ételek megkívánása és több más terhességgel járó kellemetlenség.

Fogpiercing csábítása és a dentális egészségünk

A fehér fogakon megcsillanó apró piercing izgalmas látványa csábítja? Mielőtt fogpiercinget csináltatna magának, legyen tisztában a veszélyekkel!

Fogkrém lejárati ideje, avagy a romlott fogkrém története

A fogkrémeknek van hivatalos lejárati ideje, ugyanakkor nincs káros egészségügyi következménye a lejárt szavatosságú fogkrém fogyasztásának. Számolni kell azonban azzal, hogy a fogkrém fluoridtartalma valószínűleg már elveszítette jótékony hatását.

Teljes foghiány sem jelent már problémát és tudunk jobb megoldás a protézisnél - Ismerje meg az All-on-4 eljárást!

Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Műanyagmentes fogkrém és a bolygónk jövőjének kapcsolata

Július elsején elstartolt az idei műanyagmentes hónap. A kezdeményezésnek, aminek már itthon is nagy sikere  a lényege, hogy egy hónapon keresztül a szokásosnál jóval tudatosabban vásároljunk és száműzzük az egyszer használatos műanyagokat, amibe bizony egyes fogápolási termékek is beletartozhatnak. A műanyagmentes életmód, mint egyéni hozzájárulás a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért fontos, s még ha nem is elegendő mindez a klímakatasztrófa megelőzéséhez, nélkülözhetetlen lehet.

Digitális fotózás szerepe a modern fogászati gyakorlatban

Digitális fotográfia professzionális szintű használata ma már nem csak a fotósok kiváltsága, pár beállítás és trükk elsajátításával szinte bári készíthet jó minőségű, informatív fényképeket. Így a digitális fotózás megkönnyítheti bármelyik fogászati praxis mindennapjait.

Fekete fogak titka - különös japán hagyomány

A fogak feketítése, japánul ohaguro ősi szokás Japánban, a legrégebbi előfordulásait a történészek a 2–5. század közé teszik, a tömeges elterjedést pedig a 12. századra.

Fogcsikorgatás okai és következményei

A fogcsikorgatás problémája a felnőtt lakosság közel 15%-át érinti, de a gyerekek is gyakran szenvednek a tünetektől, ami hosszú távon az őrlőfogak természetellenes kopásához, az állkapocsízületek elhasználódásához és akár komolyabb fogágybetegséghez is vezethet.

Öregedő fog, nem vénülő fog

Öregedő fog és fogak a kor előrehaladtával sok problémát okozhatnak, de mit okoznak és hogyan előzhetjük meg őket? Minden amit az öregedő fogakról tudni kell, vagy tudni érdemes.

Műfog a Tátrában, harapós út a csúcsra

Műfog került a Tátra Nemzeti Park egyik hegycsúcsára, a Giewontra. A különös akció oka egyelőre nem ismert.  A kísérletet Japánok hajtották végre. Minket is érdekel miről lehet szó.

Fogászati recepciónkban minden napra jut egy szép csokor virág

Fogászati recepciónk Budapest szívében nemcsak a környezetének köszönhetően barátságos hely, hanem más apróságok miatt is pácienseink kedvence.

Protézis és George Washington

Protézis a Fehér Házban, avagy George Washington híres műfogsora, ami egy rekord miatt is a történelem részévé vált. George Washington kultusza felülmúlhatatlan az USA-ban, mint ahogyan a műfogsorai is.

A fogkrém története

Fogkrém és történelem. A ma ismert fogkrémek a 20. század találmányai, azonban már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak és perzsák is használtak különböző növényi masszákat a fogaik tisztán tartására. 

A fogászat és Andy Warhol találkozása egy szentnek köszönhetően

A fogászat, a pop-art és annak egy jeles művésze, valamint a keresztény történelem egyik szentjének találkozásáról írunk ma.

Csak minden ötödik magyarnak van meg az összes foga - lesújtó helyzetkép a Qubit cikkében

Van egy betegség, amelyet a 2001-es Guinness Rekordok Könyve az emberiség “leghétköznapibb” betegségeként emleget. 

3D nyomtatás a fogászatban 2019/2020

Megjelent Ahmad Irfan és Al-Harbi Fahad, 3D Printing in Dentistry 2019/2020, magyarul 3D nyomtatás a fogászatban 2019/2020 című könyve a Quintessence kiadásában.

Zéró-fogvesztés terve

Megjelent Linkevičius Tomas Zéró-fogvesztés terve című könyve, ami a fogvesztés elkerülésére kínál egy kiváló útmutatót szakemberek számára.

Esztétikai fogászat az egykori majáknál

A majákról első emlékként nem a precíz esztétikai fogászati tudásunk jutna az eszünkbe. Nekünk azonban igen és Önnek is ez fog később eszébe jutni, ha elolvassa az írásunkat.

Digitális fogászat - egyszerű protokoll a fogászati fotózáshoz a szociális média korában

Akik az online marketing világában szeretnék praxisukat ismertebbé tenni, azoknak van egy jó hírünk.

Fogászati karikatúrák 200 évvel ezelőttről

A londoni fogászati múzeum műtárgyai között megtalálható néhány karikatúra, amelyek azon kívül, hogy még ma is megmosolyogtatják a látogatókat, hasznos információkkal szolgálnak a korabeli fogászati technikákat illetően.

Fogorvos asszisztens és recepciós munkakörbe keressük leendő kollégáinkat

A Szent Lukács SPA Dental fogászati asszisztens és recepciós munkakörben keresi új kollégáit.

Implantátum terápia: Klinikai megközelítések és a siker bizonyítéka

Nevins Myron és Wang Hom-Lay szerkesztésében, megjelenik az Implantátum terápia: Klinikai megközelítések és a siker bizonyítéka című könyv második kiadása.

Fogászat az ókorban

Az egészséges fogakra való törekvés már az ókorban is része volt az emberek életének, úgy ahogy az olykor elviselhetetlen fogfájás is. De milyenek voltak az akkor élt emberek fogai? Milyen fogápolási módszerek álltak rendelkezésre? Kik voltak a kor fogorvosai?

Fogorvos asszisztens nélkül Mr. Bean is garázdálkodhat!

Mi történhet ha nincs megfelelő fogorvos asszisztens egy fogászati rendelőben? Mr. Bean megmutatja nekünk!

Fogszabályozás és Vuk a róka, egyetlen mémben

Fogszabályozás és a modern mémkultúra találkozása egyetlen képen.

A rágógumi és a szájunk egészsége

Étkezés után, ha cukormentes rágógumit fogyasztunk, segíthetünk megelőzni a fogszuvasodást és a fogzománcunk károsodását.

A szájüregi rák megelőzésének hónapjában vagyunk

A szájüregi rák egy szájban kialakuló tumor, amit a legkönnyebben észlelhető, szabad szemmel is felfedezhető daganatos elváltozások közé tartozik. Ennek ellenére sokan már túl későn kérnek orvosi segítséget.

Miért ajánlott 32-szer megrágnunk egy falat ételt mielőtt lenyeljük azt?

A rágás kritikus része az emésztési folyamatnak, ha betartjuk a 32-es szabályt, akár még a felesleges kilóinktól is megszabadulhatunk. Ilyen egyszerű!

Munkatársunk is a fogszabályozás mellett döntött

Kollégánk is a fogszabályozás útjára lépett. Ha Ön is tudni akarja, hogy mikor és miért érdemes a fogszabályozás mellett dönteni, akkor itt egyetlen oldalon mindenre válaszolunk.

Hesziré az írott történelem első orvosa és fogorvosa

Hesziré ókori egyiptomi írnok és orvos volt a III. dinasztia idején. Az írott történelem forrásait figyelembe véve, valószínűleg Ő az első ismert orvos és fogorvos az emberiség történelmében.

A fogtündér története

A fogtündér legendája amerikában a gyermekkori fogváltás időszakának, olykor kellemetlen pillanatait, teheti vidámabbá.

A mesterséges édesítőszer kockázatai és az üdítőitalok hatása a fogakra

Manapság, amikor a diétás kóla jóval népszerűbb, mint az eredeti cukros változat, meg vagyunk róla győződve arról, hogyha cukormentes édesített üdítőket fogyasztunk, akkor megtettük az első lépést az egészségesebb életmód felé vezető úton. Ez azonban nem teljesen igaz...

A mosoly ereje

Ron Gutman TED előadását már több mint 5 millióan nézték meg online, ahol a mosolygást elemzi tudományos szempontból, nagyon érzékletes példákon keresztül. Mi az oka annak, hogy egy hollywoodi színésznő és egy pápua új-guineai, a nyugati civilizációtól teljesen elzárt törzs tagja ugyanazt az arckifejezést használja bizonyos szituációkban? Mit árul el a mosolyunk az életünkről? Mik az élettani hatásai a mosolygásnak? Az előadás magyar felirattal is megtekinthető.

Fogkefe a napóleoni időkből

Fogkefe a császár szolgálatában. Az anekdoták szerint a waterloo-i csata idején Napóleon fogfájással is szenvedett. Milyen izgalmas belegondolni abban, hogyha a mai fogorvostudomány a rendelkezésére állt volna, hogyan alakultak volna a történelem eseményei.

A történelem híres fogorvosnői

Ha a fogorvoslásra gondolunk, nem feltétlenül a hírnév jut eszünkbe, mégis vannak híres fogorvosai a világnak köztük pedig igen sok a nő.

A tejfog egy mulandó dolog, vagy mégsem? Miért vigyázzunk a tejfogakra?

A tejfogak elengedhetetlen szerepet töltenek be a kisgyerekek általános fejlődősében. Azok a szülők, akik úgy gondolják, hogy a tejfogakra múlandóságuk miatt nem kell különösképpen odafigyelni, nagyon tévednek.

Tudományos magyarázat arra, hogy miért félünk a fogorvosnál

Brit tudósoknak, ezzel a címmel jelent meg egy tanulmánya pár évvel ezelőtt.

Egy templom épült egyetlen fognak

Létezik egy fog, aminek saját temploma van. Minden nap háromszor fürdetik illatos vízben, különleges rituálék között.

7 étel, amik segítenek fehérebbé varázsolni a fogainkat

Kisgyermekkori emlékem, hogy nagymamám minden ebéd után felvágott nekem egy almát, mert hitt benne hogy ez az antioxidánsokkal teli gyümölcs jótékony hatással van a fogainkra.   

A földtörténet legnagyobb állkapcsa

A nagyjából 2,5 millió éve kihalt cápafaj fogszabályozása földtörténeti kihívás lett volna.

Állatok világnapja a rendelőnkben

Az Állatok Világnapja alkalmából emlékezzünk meg azokról a négylábú barátainkról, akik jelenleg menhelyen várják, hogy egy szerető gazdi hazavigye őket.

A legfurcsább szájápolási tipp a viktoriánus korból

A történelemben számtalan kísérlet volt a helyes fog- és szájápolás gyakorlására, sok dologról kiderült, hogy butaság, sok dologról pedig, hogy őrültség és vannak a mai szemmel egyszerűen furcsának tűnő megoldások is.

Miről énekelhet egy fog egy zenefesztivál színpadán?

Tegyük fel azt a fogas kérdést, hogy mi történik akkor, ha egy jelmez nem kiábrázol hanem igazibb, mint az igazi?  

Horror a fogakban. Hallott már a fogférgekről?

A féreg, amiről még a művészettörténet is megemlékezett.

Családi öröklődésben keresi a fogproblémáinak okait? Lehet, hogy becsapja magát!

Az Európai Unió országai között Magyarország azok közé tartozik, ahol a legrosszabb állapotban van az emberek fogazata, legnagyobb az átlagos foghiány. 

Érdekesség, vagy bizarr játék? Műkörömfogak!

Egy nagy kedveltségű orosz Instagram oldalon a Nail Sunny-n, ami műkörmökkel foglalkozik, rövid idő alatt sok százezres nézettséget ért el egy igen bizarr videó, ahol a körmök helyére fogak kerültek. A hozzászólások alapján kétségtelen, hogy köröm-művész érzékeny témára lépett.

Fehérjékből újraépíthető fogzománc

Egy új biogenikus technológia alkalmas lehet a fogszuvasodás természetes kezelésére.

Fogszabályozó szakértőnk nyilatkozik az RTL Klub műsorának

Dr. Steinhof Péter Márton a Szent Lukács SPA Dental fogszabályozó szakorvosa, a magabiztosságot nyújtó szabályos és egészséges mosoly szakértője, ma az RTL Klub reggeli műsorán beszélt a gyermekkori fogszabályozás és a logopédia együttes munkájának fontosságáról.

A reneszánsz művészet modern köntösben

Egy Spanyol művész újra alkotta a reneszánsz kor ismert szobor-alkotásait, napjaink elemeivel kiegészítve. Szerintünk a galéria legkedvesebb darabja a fogszabályozós lány volt.

A legszebb mese, legtanulságosabb jelenete a fogakról

Ki ne emlékezne Az Egyszer volt… az élet című, 1986-os francia televíziós rajzfilm sorozatra? A testről szóló részek közül nem maradhattak ki a fogak sem.

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szép látvány. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatnak kellemetlenségeket a mosolyunkban. Hogy ne kelljen lemondani a kedvenc élvezeti cikkekről, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

Fogak természetes védelme, finomságokkal

Az ünnepek közeledtével fokozottabb terhelésnek vannak kitéve a fogaink van azonban pár olyan finomság, amelyek nem jelentenek fenyegetést a fogakra, sőt.

Hogyan védje meg fogait az ünnepek alatt?

Hamarosan itt vannak az ünnepek, ilyenkor pedig sokan gondoskodnak arról, hogy pácienseinkké váljanak. Természetesen szívesen látunk mindenkit és nem is akarunk magunk ellen beszélni, de higgyék el sokkal jobb módja is létezik a találkozásnak, mint egy szuvas, vagy épp egy kitört fog, aminek az ünnepi hangulat ágyazott meg.

A filmtörténet felejthetetlen mosolyai

A mozitörténet tele van izgalmakkal, ezúttal csak 5 mosolyra fókuszáltunk.

Látványos SEM felvételek az emberi fogakról

A SEM technológiának köszönhetően az ember olyan helyekre is betekintést nyert, ahova előtte soha.

Látták a kedvenc süteményünket?

A cukrász és a fogorvos között napjainkban különös gazdasági szimbiózis alakult ki, a körforgást pedig a finomságok, a finom falatok iránti kikezdhetetlen vágy tartja fenn.

A fogszabályozás régen tényleg nagy kihívás volt - fogszabályozás a múltban

Egy érdekes blogbejegyzésében ismerhetik meg az emberi történelem fogszabályozási eljárásait.

A legértékesebb fog, ami egy csodálatos emlős kihalásához vezethet

Rövid időn belül az Afrikai elefántok eltűnéséhez vezethet az elefántagyar utáni hajsza, ezzel pedig egy rendkívüli emlősfaj tűnhet el a Földről.

Marco Polo fogkeféje

Ki gondolná, hogy egy világutazó kalandor, személyesen Marco Polo közbenjárására volt szükség az innováció elterjedéséhez?

Ismeri a fogkefe ősét, a mezopotámiai fogseprűt?

Ismerjék meg a mezopotámiai, antibakteriális és kellemes leheletet biztosító fogseprűket.

A hagyományos fogszabályozó is lehet szép

A fogszabályozókról alkotott általános nézetekre a szleng gúnymegnevezések remekül rávilágítanak. Atomerőmű, szájkosár, vasgofri és még ki tudja hány sértőnek, bántónak hangzó megfelelő lehet a fogak szabályozásáért felelős eszköznek a világ összes nyelvén.

Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

A kardfogú tigris, más néven smilodon a negyedidőszakban élt. A kardfogai, azaz a felső szemfogai, akár a 25 centiméteres hosszt is elérhették.

Műfogsor fából? A 19. századig elterjedt volt Japánban!

Műfogsor a 16. századtól egészen a 19. század végéig fából készült japánban.

Hírességek fogszabályozás előtt és után

A fogszabályozás még mindig nagyon sokakban kellemetlen kép, pedig a rendezett fogaknak már rövid idő alatt élvezheti esztétikai előnyeit, nem beszélve arról, hogy sok más fogászati problémától is megkímélhetik az új szabályozott fogak.

Bemutatjuk az első kizárólag fogorvoslással foglalkozó könyvet

Artzney Buchlein írta az első kizárólag fogorvoslással foglalkozó könyvet, ami 1530-ban jelent meg.

A világ legerősebb foga egy csont nélküli állatnak van

A világ legerősebb foga meglepő módon egy gerinctelen faj nevéhez kapcsolódik. Hogy lehetséges ez?