Fogászati érdekességek, a Szent Lukács SPA Dental történelmi és humoros fogászati naplója

A mosoly ereje

Ron Gutman TED előadását már több mint 5 millióan nézték meg online, ahol a mosolygást elemzi tudományos szempontból, nagyon érzékletes példákon keresztül. Mi az oka annak, hogy egy hollywoodi színésznő és egy pápua új-guineai, a nyugati civilizációtól teljesen elzárt törzs tagja ugyanazt az arckifejezést használja bizonyos szituációkban? Mit árul el a mosolyunk az életünkről? Mik az élettani hatásai a mosolygásnak? Az előadás magyar felirattal is megtekinthető.

Fogkefe a napóleoni időkből

Fogkefe a császár szolgálatában. Az anekdoták szerint a waterloo-i csata idején Napóleon fogfájással is szenvedett. Milyen izgalmas belegondolni abban, hogyha a mai fogorvostudomány a rendelkezésére állt volna, hogyan alakultak volna a történelem eseményei.

A történelem híres fogorvosnői

Ha a fogorvoslásra gondolunk, nem feltétlenül a hírnév jut eszünkbe, mégis vannak híres fogorvosai a világnak köztük pedig igen sok a nő.

A tejfog egy mulandó dolog, vagy mégsem? Miért vigyázzunk a tejfogakra?

A tejfogak elengedhetetlen szerepet töltenek be a kisgyerekek általános fejlődősében. Azok a szülők, akik úgy gondolják, hogy a tejfogakra múlandóságuk miatt nem kell különösképpen odafigyelni, nagyon tévednek.

Tudományos magyarázat arra, hogy miért félünk a fogorvosnál

Brit tudósoknak, ezzel a címmel jelent meg egy tanulmánya pár évvel ezelőtt.

Egy templom épült egyetlen fognak

Létezik egy fog, aminek saját temploma van. Minden nap háromszor fürdetik illatos vízben, különleges rituálék között.

7 étel, amik segítenek fehérebbé varázsolni a fogainkat

Kisgyermekkori emlékem, hogy nagymamám minden ebéd után felvágott nekem egy almát, mert hitt benne hogy ez az antioxidánsokkal teli gyümölcs jótékony hatással van a fogainkra. Az almán kívül még számos olyan vitamin és ásványi anyagokban gazdag élelmiszert tart számon a népi hiedelemmel együtt a szakma, amik szintén a fogaink egészségére válnak.

A földtörténet legnagyobb állkapcsa

A nagyjából 2,5 millió éve kihalt cápafaj fogszabályozása földtörténeti kihívás lett volna.

A legfurcsább szájápolási tipp a viktoriánus korból

A történelemben számtalan kísérlet volt a helyes fog- és szájápolás gyakorlására, sok dologról kiderült, hogy butaság, sok dologról pedig, hogy őrültség és vannak a mai szemmel egyszerűen furcsának tűnő megoldások is.

Miről énekelhet egy fog egy zenefesztivál színpadán?

Tegyük fel azt a fogas kérdést, hogy mi történik akkor, ha egy jelmez nem kiábrázol hanem igazibb, mint az igazi?  

Horror a fogakban. Hallott már a fogférgekről?

A féreg, amiről még a művészettörténet is megemlékezett.

Családi öröklődésben keresi a fogproblémáinak okait? Lehet, hogy becsapja magát!

Az Európai Unió országai között Magyarország azok közé tartozik, ahol a legrosszabb állapotban van az emberek fogazata, legnagyobb az átlagos foghiány. Mennyire lehet a fogászati problémákat a rossz genetikai adottságoknak tulajdonítani, mennyi az igazság abban, ha valaki azt mondja: „apáméknak is rosszak voltak a fogai, ezt örököltem tőlük”?

Érdekesség, vagy bizarr játék? Műkörömfogak!

Egy nagy kedveltségű orosz Instagram oldalon a Nail Sunny-n, ami műkörmökkel foglalkozik, rövid idő alatt sok százezres nézettséget ért el egy igen bizarr videó, ahol a körmök helyére fogak kerültek. A hozzászólások alapján kétségtelen, hogy köröm-művész érzékeny témára lépett.

Fehérjékből újraépíthető fogzománc

Egy új biogenikus technológia alkalmas lehet a fogszuvasodás természetes kezelésére.

Fogszabályozó szakértőnk nyilatkozik az RTL Klub műsorának

Dr. Steinhof Péter Márton a Szent Lukács SPA Dental fogszabályozó szakorvosa, a magabiztosságot nyújtó szabályos és egészséges mosoly szakértője, ma az RTL Klub reggeli műsorán beszélt a gyermekkori fogszabályozás és a logopédia együttes munkájának fontosságáról.

A reneszánsz művészet modern köntösben

Egy Spanyol művész újra alkotta a reneszánsz kor ismert szobor-alkotásait, napjaink elemeivel kiegészítve. Szerintünk a galéria legkedvesebb darabja a fogszabályozós lány volt.

A legszebb mese, legtanulságosabb jelenete a fogakról

Ki ne emlékezne Az Egyszer volt… az élet című, 1986-os francia televíziós rajzfilm sorozatra? A testről szóló részek közül nem maradhattak ki a fogak sem.

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szép látvány. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatnak kellemetlenségeket a mosolyunkban. Hogy ne kelljen lemondani a kedvenc élvezeti cikkekről, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

Fogak természetes védelme, finomságokkal

Az ünnepek közeledtével fokozottabb terhelésnek vannak kitéve a fogaink van azonban pár olyan finomság, amelyek nem jelentenek fenyegetést a fogakra, sőt.

Hogyan védje meg fogait az ünnepek alatt?

Hamarosan itt vannak az ünnepek, ilyenkor pedig sokan gondoskodnak arról, hogy pácienseinkké váljanak. Természetesen szívesen látunk mindenkit és nem is akarunk magunk ellen beszélni, de higgyék el sokkal jobb módja is létezik a találkozásnak, mint egy szuvas, vagy épp egy kitört fog, aminek az ünnepi hangulat ágyazott meg.

A filmtörténet felejthetetlen mosolyai

A mozitörténet tele van izgalmakkal, ezúttal csak 5 mosolyra fókuszáltunk.

Látványos SEM felvételek az emberi fogakról

A SEM technológiának köszönhetően az ember olyan helyekre is betekintést nyert, ahova előtte soha.

Látták a kedvenc süteményünket?

A cukrász és a fogorvos között napjainkban különös gazdasági szimbiózis alakult ki, a körforgást pedig a finomságok, a finom falatok iránti kikezdhetetlen vágy tartja fenn.

A fogszabályozás régen tényleg nagy kihívás volt - fogszabályozás a múltban

Egy érdekes blogbejegyzésében ismerhetik meg az emberi történelem fogszabályozási eljárásait.

A legértékesebb fog, ami egy csodálatos emlős kihalásához vezethet

Rövid időn belül az Afrikai elefántok eltűnéséhez vezethet az elefántagyar utáni hajsza, ezzel pedig egy rendkívüli emlősfaj tűnhet el a Földről.

Marco Polo fogkeféje

Ki gondolná, hogy egy világutazó kalandor, személyesen Marco Polo közbenjárására volt szükség az innováció elterjedéséhez?

Ismeri a fogkefe ősét, a mezopotámiai fogseprűt?

Ismerjék meg a mezopotámiai, antibakteriális és kellemes leheletet biztosító fogseprűket.

A hagyományos fogszabályozó is lehet szép

A fogszabályozókról alkotott általános nézetekre a szleng gúnymegnevezések remekül rávilágítanak. Atomerőmű, szájkosár, vasgofri és még ki tudja hány sértőnek, bántónak hangzó megfelelő lehet a fogak szabályozásáért felelős eszköznek a világ összes nyelvén.

Ismerjék meg a legnagyobb szemfogakat

A kardfogú tigris, más néven smilodon a negyedidőszakban élt. A kardfogai, azaz a felső szemfogai, akár a 25 centiméteres hosszt is elérhették.

Fából készült műfogsor? A 19. századig elterjedt volt Japánban!

Ön tudta,hogy japánban a 16. századtól egészen a 19. század végéig elterjedt volt a fa műfogsor viselése?

Hírességek fogszabályozás előtt és után

A fogszabályozásra még mindig nagyon sokan ódzkodva gondolnak, pedig a rendezett fogaknak már rövid idő alatt élvezheti esztétikai előnyeit, nem beszélve arról, hogy sok más fogászati problémától is megkímélhetik az új szabályozott fogak.

Ismerje meg a világ legerősebb fogakkal rendelkező élőlényét

Elsődleges feladatunk az emberi fogak gyógyítása és ápolása, ám szakmai érdeklődésünk nem áll meg a Homo Sapiens fogászati ismereteinél. Bemutatjuk a Föld legerősebb fogakkal rendelkező életformáját.

Bemutatjuk az első kizárólag fogorvoslással foglalkozó könyvet

Mutatunk egy kis érdekességet. A képen az Artzney Buchlein címlapja látható. Ez volt az első kizárólag fogorvoslással foglalkozó könyv, ami 1530-ban jelent meg, 487 éve.