Fogkrém lejárati ideje, avagy a romlott fogkrém története

A fogkrémeknek van hivatalos lejárati ideje, ugyanakkor nincs káros egészségügyi következménye a lejárt szavatosságú fogkrém fogyasztásának. Számolni kell azonban azzal, hogy a fogkrém fluoridtartalma valószínűleg már elveszítette jótékony hatását.​

Hivatalosan a gyártástól számított két éven keresztül szavatos egy fogkrém. A pontos dátum minden egyes tubuson fel van tüntetve, akárcsak az élelmiszereken és egyéb kozmetikai termékeken. Ha a fürdőszobaszekrényünk mélyén évekkel ezelőtt ottfelejtett fogkrémmel mosunk fogat nagy bajt nem okozunk magunknak, de a fogkrém fluoridtartalma ez idő alatt jelentősen elveszítette az „erejét”, vagyis a fogzománcvédő hatását.

A fogkrémek lejárati dátumát a bennük megtalálható fluorid határozza meg, ami maximum két évig tekinthető hatásosnak. Ezen felül a lejárati időn túli fogkrém állaga, színe és íze is eltérhet a megszokottól. 

Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémet válasszunk?

A fluorid a 20. század közepétől a fogkrémek általános alkotóeleme, ami bizonyítottan segít megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy helyreállítja a baktériumok által létrejött zománckárosodást. Viszont számos kutatás bizonyította, hogyha túlzott mennyiségű fluorid jut a szervezetünkbe, az veszélyes lehet az idegrendszerünkre.

A fluorid a csontjaink és a fogaink ellenálló képességéért felelős és természetes módon megtalálható a szervezetünkben, az ivóvízben és a legtöbb élelmiszerben. Az élelmiszerek fluoridtartalma nagymértékben függ az előállításukhoz felhasznált víz fluoridtartalmától. A legtöbb fluorid nem fogmosáskor, hanem az általunk elfogyasztott ételekkel kerül a szervezetünkbe, ezen felül nincs szükségünk extra fluoridbevitelre.

A fogkrémek fluoridtartalma szigorúan szabályozva van, tehát az egészségünkre nem jelenthetnek a mindennapos fluoridos fogkrémek veszélyt. Viszont fontos megjegyezni, hogy a fogkrémeket és a szájvizeket előírásszerűen nem tanácsos lenyelni, mert így a kelleténél több fluoridot juttatunk a szervezetünkbe.

Pici gyerekek fogait ezért nem szabad felnőtteknek szánt fogkrémmel mosni, és a későbbiekben is ajánlott a fluoridmentes termékeket előnyben részesíteni.

Szakemberek véleménye szerint, habár a fluorid erősíti a fogzománcot, nem elengedhetetlen eleme az egészséges fogápolásnak. A fogmosás mechanikai tisztítóhatása sokkal fontosabb, mint a fogkrémek összetétele. 

Tehát összességében elmondható, hogy lejárt szavatosságú fogkrémek használatával nem ártunk magunknak még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy a termék fluoridtartalmának hatása elhanyagolhatóvá vált. 


Referenciák

Címlapkép Jesús LangaricaPixabay

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel