Fehérjékből újraépíthető fogzománc

Egy új biogenikus technológia alkalmas lehet a fogszuvasodás természetes kezelésére.

A Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan biogenikus terméket fejlesztettek ki, amely fehérjékből képes újraépíteni a fogzománcot, így pedig alkalmas lehet a fogszuvasodás természetes kezelésére.

A peptid-alapú technológia 10-15 mikrométer új fogzománc létrejöttét teszi lehetővé. Amint a technológia érettebbé válik, biztonságos és költséghatékony alternatívája lehet a jelenlegi fogászati eljárásoknak. A technológia alkalmas a megelőzésre is, ezért hétköznapi használatra is tervezik.

A kutatók a kísérlet eredményeit az ACS Biomaterials Science and Engineering szaklapban publikálták (Sami Dogan et al., 2018).

Link: http://dx.doi.org/10.1021/acsbiomaterials.7b00959

Teljes összefoglaló a publikációról itt olvasható: https://phys.org/news/2018-04-peptide-based-biogenic-dental-product-cavities.html

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel