Hogyan védje meg fogait az ünnepek alatt?

Hamarosan itt vannak az ünnepek, ilyenkor pedig sokan gondoskodnak arról, hogy pácienseinkké váljanak. Természetesen szívesen látunk mindenkit és nem is akarunk magunk ellen beszélni, de higgyék el sokkal jobb módja is létezik a találkozásnak, mint egy szuvas, vagy épp egy kitört fog, aminek az ünnepi hangulat ágyazott meg.

Az ünnepek közeledtével mindenki fokozottabb tempóra kapcsol, többek között a finomságok fogyasztása terén is. A húsos és zsíros falatok, az alkoholos italok és természetesen a rengeteg ünnepi édesség azonban nemcsak a diéta útját állhatja el, hanem a szép mosolynak is keresztbe tehet. A december igazán élvezetes időszaka az évnek, de gondoljunk a fogaink védelmére is egy kicsit, mert amennyire édes a folyamatos nassolás, a cukros ételek fogyasztása a két ünnep alatt pokoli időszak a fogaink számára.

Hosszan lehetne sorolni az ételeket, hogy mi és hogyan károsíthatja a fogakat, mi azonban a gyakori finomságokra fókuszálunk és azt próbáljuk tudatosítani, hogy igazából nincs semmi probléma ha figyelünk! Hogy biztosan ne legyen gondja a fogaival az ünnepek alatt, öt egyszerű tippet gyűjtöttünk össze, a fogbetegségek megelőzése érdekében.

1. Óvatosan a ragadós ételekkel

Húsos pogácsa, karácsonyi sütemények és a karácsonyi pudingok sok millió ember igényének megfelelnek, leszámítva e sok millió ember fogait. Ezek az ételek azon kívül, hogy rengeteg cukrot tartalmaznak, amely a baktériumok eledelének tekinthető, meg is könnyítik a fogyasztásukat, hiszen oda tapadnak a fogakhoz. Javaslat! Az ünnepi időszakban gyakrabban használjunk fogselymet!

2. Ne szakítsa meg rutinjait

Az ünnepi időszak könnyen kizökkenti az ember a hétköznapok fogaskerekéből, amelynek része a fogmosás is. A legrosszabb dolog sokszor nem is a fokozottabb édességbevitel, hanem az ezzel párhuzamosan csökkenő fogmosások száma. A szájápolási rutinokra az ünnepek alatt is figyelni kell. Karácsony környékén különösen kell figyelni a gyerekekre, már az is nagy segítség lehet, ha nem hagyjuk, hogy a reggelijük édességek legyenek. 

3. A sajt sokat segíthet

Sajtok

Különös, de van ami segíthet is a bajban! A sajt fogyasztása nagyszerű megoldás lehet a fogaink "zivataros időszakában". A sajtok segítenek visszanyerni a száj természetes sav egyensúlyát, ami lecsökkenti a fogszuvasodás esélyét is. Jó ötlet sajtfalatokat enni a főétkezés után, már kevés sajt is nagy segítség lehet a fogainknak, mindazonáltal hogy igen kellemes dolog a finom sajtok fogyasztása.

4. Használja a sörnyitót!

Bármilyen hihetetlen de az ünnepi időszak egyik gyakori fogsérülése egy sok ezer éves találmány a dugóhúzó mellőzéséből ered. A figyelmetlenség, vagy a felelőtlenség faktora az ünnepek alatt magasabb, úgy tűnik hogy ezzel korrelál a foggal történő sörnyitás okozta fogsérülések száma is. Majdnem mindenki próbálta már a sörös üveget fogaival kinyitni, ám ez nem mindenki esetében sült el jól.

De mi a teendő ha egy ilyen, vagy akár egy másmilyen balesetben elveszítjük a fogunkat?

A legfontosabb dolog, hogy ne essünk pánikba. Azonnal menni kell a sürgősségire, megfelelő ellátással ugyanis a fogat vissza lehet helyezni a foglalatba. Legjobb ilyen esetben, ha megpróbálja visszahelyezni a fogat, oda ahonnan kiesett, anélkül hogy a gyökerekkel bajlódna. A kiesett fogat tartsa a szájában, ha ez nem lehetséges, tartsa a fogat tejben, ameddig meg nem kapja a megfelelő sürgősségi fogászati ellátást. Ezt követően pedig mielőbb próbáljon meg eljutni a fogorvosához.

5. Mértékletesség

A mértékletesség sok más problémára is megoldás lehet, többek között a fogproblémák megelőzésében is segíthet. Ha csak a szájhigiéniai aspektusokat vesszük figyelembe akkor nem árt tudni, hogy nem a mennyiség, hanem a gyakoriság fontosabb tényező. A szájüreg permanens sav-egyensúlyának felbomlása ugyanis nagyobb kockázat, mint egy egy nagyobb dózisú cukorbomba. Természetesen ettől még igaz az is, hogy nem baj, ha nemet mond az utolsó extra adag édességre, vagy ha a tejet választja a pezsgő helyett, de nem kívánunk lehetetlent senkitől.

A Szent Lukács SPA Dental tapasztalt fogorvos csapata az ünnepek alatt és az új évben is várja Önöket szeretettel fogproblémáival.

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel