Hova tűntek a madarak fogai?

Hova tűntek a madarak fogai?

A madarak őseiknek valamikor fogaik voltak, de körülbelül 100 millió évvel ezelőtt csőrre váltották azokat. Erről a drasztikus evolúciós fejlődésről és lehetséges okairól olvashatunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

A csőr evolúciójával kapcsolatos legfrissebb 2014-es kutatás a csőr korai evolúciójának stádiumait vizsgálta, hogy tisztázódjék egy régi kérdés, hogy miként és miért cserélték le a madarak fogazatukat csőrre.

Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a madarak ősei a dinoszauruszok fogakkal rendelkeztek, nem is akármekkorákkal (bizonyos méretek valószínűleg belénk égtek a Jurassic Park filmekkel). A paleontológiai kutatások szerint az ősmadarak két fázisban vesztették el a fogaikat és növesztettek csőrt, habár ezek nagyjából egy időben zajlottak le.

A csőrfejlődés evolúciós lépcsőfokai

Az első fázisban az ősmadarak mind (kezdetleges) csőrrel, mind pedig (kezdetleges) fogakkal is rendelkeztek, vagyis a fogak elkezdtek visszamaradni a felső és alsó állkapocs elülső részén és helyette csőrszerű képződmény kezdett kifejlődni. A második fázisban az állkapocs hátsó részében található fogak is eltűntek, a csőr pedig tovább fejlődött. Nagyon érdekes, csőrrel és fogakkal is rendelkező élőlények maradványaiból (lásd a címlapképen is) jutottak a kutatók erre a következtetésre, ilyen például az Ichthyornis. Az ősmadarak fogainak eltűnését természetesen nem lehet pontos dátumhoz kötni, de a kutatók azt meg tudták határozni, hogy a fogzománc körülbelül 116 millió évvel ezelőtt tűnt el teljesen. Ezt követően a fogazat szépen lassan (millió évek alatt) teljesen leépült.

Lehetséges magyarázatok

A csőrre váltás miértje még a kutatás után is kisebbfajta rejtély maradt a tudósok körében. Széles körben elterjedt, bár tudományosan egyértelműen cáfolt magyarázat, hogy a repülés kialakulásával egy időben a fogak eltűntek, hogy az állatok csontozata könnyebbé váljon. Ennek a tézisnek az ellentétét olyan leletekkel lehet bizonyítani, ahol kimutatható, hogy az állat repült, tollai is voltak viszont csőr helyett fogazattal rendelkezett. Ilyen például az „első madárként” emlegetett Archaeopteryx. Ne feledkezzünk el a denevérről, ami repül, fogai is vannak és ráadásul nem is madár.

A magyarázatot inkább a csőr funkcionalitásában kell keresni. A csőr rendkívül alkalmas a legkülönfélébb táplálékok aprítására, tördelésére, vésésére, nyesésére stb. Tehát sokkal több mindent meg lehet vele enni, mint fogakkal. Erre bizonyíték, hogy sok olyan állat használ csőrt, akik igen távol állnak a madaraktól. Ilyen például a papagájhal, ami a korallzátonyokat csipkedi le a csőrével, vagy a kacsacsőrű emlős, aminek szintén nincsenek fogai csak csőre, ami kiválóan alkalmas rákok és kisebb halak fogyasztására, és a sort még hosszan lehetne folytatni.


Referencia

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel