Marco Polo fogkeféje

A fogorvoslás tudománytörténete alighanem az emberiség történetével azonos időspektrumot fedhet le. Blogunkban a fogkefék története mellett számtalan további, nagyon tanulságos fogászati érdekességről ejtünk szót, amit érdemes lehet elolvasni.

Nemrég írtunk a fogkefe őséről, ami még inkább egy seprűre emlékeztetett. A történelmi források szerint a ma ismert felépítésű fogkefékhez igen hasonló fogtisztító berendezés, Kínában készülhetett el a hatodik-hetedik században.

A vaddisznó szőréből, vagy lószőrből készült kefe azonban csak később jutott el Európába. Ki gondolná azonban, hogy egy világutazó kalandor, személyesen Marco Polo közbenjárására volt szükség az innováció elterjedéséhez?

Az európai írott dokumentumok szerint a fogkefe szó (agoul toothbrush) elsőként Antony Wood író, 1690-ben papírra vetet önéletrajzában szerepel. Az írásban utalás van arra ugyanis, hogy Wood egy fogkefét ajándékozott egy ismerősének. 

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel