Műanyagmentes fogkrém és a bolygónk jövőjének kapcsolata

Július elsején elstartolt az idei műanyagmentes hónap. A kezdeményezésnek, aminek már itthon is nagy sikere a lényege, hogy egy hónapon keresztül a szokásosnál jóval tudatosabban vásároljunk és száműzzük az egyszer használatos műanyagokat, amibe egyes fogápolási termékek is beletartozhatnak. A műanyagmentes életmód, mint egyéni hozzájárulás a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért fontos, és még ha nem is elegendő mindez a klímakatasztrófa megelőzéséhez, nélkülözhetetlen lehet.

A fogkrémes tubus az egyik olyan, minden háztartásban megtalálható hulladék, aminek az újrahasznosítása sok problémát jelent, a fogkrémes tubusok pár kezdeményezéstől eltekintve újrahasznosításra alkalmatlannak van kikiáltva.  A tubus nem megfelelő műanyagból készü és még alumíniumot is tartalmaz.

A kevésbé környezetszennyező, tömeggyártásra is alkalmas fogkrémes tubusokra még várnunk kell, jó hír azonban, hogy a technológia már létezik. A Colgate idén jelentette be, hogy 2025-re a termékeiket újrahasznosítható műanyagtubusban fogják árulni, aminek az alapanyaga ugyanaz, mint például az üdítőitaloké. A multinacionális cég újítása ugyan lépés a fenntarthatóság felé, de nem eléggé drasztikus, hiszen még mindig olyan anyagot fognak nagy mennyiségben előállítani, aminek a lebomlási ideje több évszázad is lehet.

Elborít bennünket a műanyaghulladék: Kié a felelősség?

Naponta olvasunk és látunk elszomorító képeket arról, hogy a temérdek mennyiségű műanyaghulladék a Föld flóráját és faunáját miképpen teszi tönkre és veszélyezteti. Ilyenkor a fejlett világ jobb érzésű polgárai tenni szeretnének valamit, ha kell a saját kényelmes fogyasztási szokásaik megváltoztatásával.

Zöldnek, tudatosnak lenni és hulladékmentességre törekedni ma már divat, ez talán a legjobb dolog, ami az elmúlt évtizedekben a globális mainstream kultúrával történhetett. Ha egyéni szokásainkon változtatunk és erre akár a szomszédot és annak a családját is rávesszük, igen piciben és igen közvetetten mi is tettünk valamit a beláthatatlan klímakatasztrófa irányába történő sodródás ellen. A klímaváltozásért ugyanis nemcsak mi a fogyasztók és a fogyasztási szokásaink felelősek, hanem a mindezt fenntartó kapitalista profitmaximalizáló, aminek fogyasztáson alapuló mechanizmusain csak globálisan lehet változtatni, ehhez pedig az fogyasztói habitusok alakulása nagyobb nyomást gyakorolhat, mint azt gondolnánk. 

A Nestlé egy év alatt 10 milliószor több műanyagot állít elő, mint amennyi egy átlagos európai polgár termel egy év alatt.  Az ideális helyzet, hogy egyéni fogyasztásunk megváltoztatásával („öko-termékek" vásárlásával, a szükséges termékek otthoni előállításával, stb.) apró lépésekben, befolyásolhatók a multinacionális vállalatok, még ha a számokat tekintve ez naiv elképzelésnek tűnhet. Az egyéni cselekvés pozitívan is visszacsatolódik, hiszen felhívja a figyelmet a problémára, pozitív üzenetet közvetít és tudatosságra neveli a jövő generációit. 

Műanyagmentes fogápolási termékek: kritikus megközelítés

Ha úgy döntünk, hogy csatlakozunk a műanyagmentes júliushoz, a program weboldalán megtalálunk pár hasznos tanácsot, hogyan bonyolítsunk le egy-egy egyszerű bevásárlást.

A műanyagmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk.

Szinte minden háztartási cikket megtalálunk Budapest csomagolásmentes boltjaiban. A fogkrém problémája a csomagolásmentes üzleteken is kifog. Itt a csomagolásmentesség elsősorban újrahasznosítható csomagolásban történő árusítását jelent. Különböző alternatív fogkrémeket nem csak a speciális csomagolásmentes boltokban tudjuk beszerezni, hanem online is. Ha interneten vásárolunk, akkor nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy egy-egy távolabbi országból való légipostai küldemény ökológiai lábnyoma jelentős lehet a repülőgépek szennyezőanyag kibocsátása miatt.

A leginkább „bolygókímélőnek” a házi fogkrém elkészítése tűnik, amihez csak három hozzávalóra, kókuszolajra, szódabikarbónára és borsmentára van szükség. Ezeket meg tudjuk venni újrahasznosításra alkalmas csomagolásban is . Mivel a kókuszolajat hazánktól távol állítják elő, a transzport semmiképp se mondható környezetkímélőnek, még annak ellenére sem, hogy kókuszipar aránylag kevésbé megterhelő a bolygónkra nézve. A probléma ebben az iparágban a környezet diverzitásának elpusztításán túl azonban etikai kérdéseket is felvet, hiszen a kókusztermelők rabszolgasorsban élnek, akárcsak a banán-, kakaóbab- és kávétermelő munkások

Egy csomag fokrém is rámutat a világ problémájára: a kapzsiságra 

Amikor egy alapvető termék például egy fogkrém választásáról van szó, a környezeti és ökológiai kontextusokat figyelembe véve elmondható, hogy nincs „jó”, vagy „helyes" döntés. Amíg olyan gazdasági és társadalmi rendszerben élünk, ami mind a bolygó természeti erőforrásait, mind pedig az emberi munkaerőt tekintve kizsákmányoló, addig még ezt az apróságot is valami, vagy valaki kárára használjuk.

A műanyagmentes életmód egyik eleme lehet a fenntartható jövő elérésének, de az igazi hatalom a jogszabályok megalkotóinak a kezében van, tehát a rájuk történő nyomásgyakorlás (például klímatüntetéssel) lehet a legnagyobb fegyverünk.

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel