Műfog a Tátrában, harapós út a csúcsra

Műfog a Tátrában, harapós út a csúcsra

Műfog került a Tátra Nemzeti Park egyik hegycsúcsára, a Giewontra. A különös akció oka egyelőre nem ismert.  A kísérletet Japánok hajtották végre - írja a Magas-Tátra Infó, egy lengyel portál és a nemzeti park közleményére hivatkozva.

A beszámolók szerint egy lengyel csoport túra közben egy ázsiai turistacsoporttal találkozott, a társaság legkülönösebb alakja azonban egy hatalmas fog volt. A fog legalább 120 cm magas volt, szélességét nem könnyű meghatározni, de legalább 80-980 cm széles lehetett. A gigantikus műfogat speciális faszerkezetekkel, a szlovák teherhordók által használt hordkereten vitték fel a csúcsra.

A lengyel csoport megkérdezte, hogy miért visznek egy nagy fogat a Giewont tetejére. A válasz azonban sejtelmes volt, a japánok azt mondták, hogy ez egy tudományos projekt, és többet nem tudnak mondani.

A szemtanúk szerint az különleges túra jól szervezettnek, a résztvevők felkészültnek tűntek, mindenkinek volt beülője, hevederje és más szükséges hegymászó felszerelése. A szemtanúk elmondása szerint az ázsiai csoportnak sikerült elérniük a Giewont csúcsát - írja a Magas-Tátra Infó.

Műfog performansz?

Nem sokkal az est után kiderült, hogy ez az egész a japán Makiko Yamamoto művész ötlete volt, aki egyenesen Japánból hozta idáig a gipsz fogat. Az akciójának célja az volt, hogy a fogat felvigye a Giewontra, és dokumentálja az útját. A műveletben egy tátrai vezető segítette.

Műfog és alkotója

Műfog és alkotója

A műfogas túráról a Tátra Nemzeti Park is tudott. Szymon Ziobrowski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója megerősítette, hogy a japán művész engedélyt kért a nemzeti parktól az akció végrehajtására, amire a nemzeti park megadta a szükséges engedélyt.

Nem ez az első eset egy-egy furcsa "fogas akcióra", korábban írtunk már egy zenefesztivál egyik különös fellépőjéről is, aki ugyancsak egy hatalmas fog volt.


Forrás és képek

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel