A rágógumi és a szájunk egészsége

A rágógumi és a szájunk egészsége

Étkezés után, ha cukormentes rágógumit fogyasztunk, segíthetünk megelőzni a fogszuvasodást és a fogzománcunk károsodását.

Az előző mondat érdekes módon nem csak egy rágógumi reklámban hangozhat el, hanem számtalan tudományos tanulmány bizonyítja, hogy igenis a rágózás hasznos a szájunk egészségének megőrzése szempontjából. Többek között az Amerikai és a Brit Fogorvosok Egyesülete is egyetért abban, hogy 20 perc rágózás étkezés után segít megelőzni a fogszuvasodást. Ha ez esetleg nem meggyőző igazán, az Európai Unió, ami a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szabályzattal rendelkezik, hivatalosan engedélyezte, hogy a cukormentes rágógumik édesítésére leggyakrabban használt xylitol-t „fogbarát” anyagként reklámozzák.

Miért fontos, hogy cukormentes legyen a rágó, amit rágunk?

Mint azt már egy korábbi bejegyzésünkben említettük, a cukor, a szájunkban megtalálható baktériumokkal keveredve savas kémhatásúvá alakul és ennek köszönhetően roncsolja a fogzománcunkat, vagy akár a mélyebb rétegeit is a fogainknak. A savak igazi ellenségei a fogainknak, mert bontják a fogzománcunk legfontosabb szervetlen összetevőjét a hidroxiapatitot. Cukros rágógumi fogyasztása esetén a fogaink hosszan ki vannak téve egy intenzív cukortámadásnak, ami jóval tovább tart, mint mondjuk egy szelet csoki elmajszolása.

Hogy segít a cukormentes rágó a fogainkon?

A rágózás megnövekedett nyáltermeléssel jár, ezért ha túlzásba visszük, hányingert okozhat, viszont korlátozott dózisban (ami az ajánlás szerint, 20 perc) ez a fokozott nyálképződés segít tisztítani a fogainkat. A nyálunk hígítja és semlegesíti a savat, ami a szájunkban képződik miközben a baktériumok elkezdik lebontani a fogyasztott ételt. A 20 perc rágózás azért javasolt, mert a keletkezett savak körülbelül ennyi ideig maradnak a szájunkban étkezés után és fejtik ki fogzománc-roncsoló hatásukat.

Egy adag rágóval, nincs megoldva a szájunk egészsége, sőt…

A túlzott rágózásnak kellemetlen mellékhatásai lehetnek a hasfájás és az émelygés, és ezeken kívül az állkapcsunkban lévő porcok rohamos kopása. Mint, ahogy az az élet legtöbb területére igaz, a kevesebb néha több, nem ajánlott túl sokat rágózni. A szakemberek ajánlása szerint, a rágózás egy hasznos kiegészítő eleme lehet a mindennapos szájápolási rutinnak, viszont a napi kétszeri fogmosást nem helyettesítheti.


Referenciák

Fogtömés és egyéb kapcsolódó esztétikai kezelések ára

Esztétikus fogtömés és egyéb esztétikai beavatkozásÁr
Porcelán héj99 000 Ft
Direkt kompozit héj (Példa)45 000 Ft
Fémkerámia Maryland híd80 000 Ft
Kompozit Maryland híd80 000 Ft
Minimálinvazív tömés22 000 Ft
Esztétikus fogtömés (1 felszín)28 000 Ft
Esztétikus fogtömés (2 felszín)32 000 Ft
Esztétikus fogtömés (3 felszín)36 000 Ft

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel