A rágógumi és a szájunk egészsége

A rágógumi és a szájunk egészsége

Étkezés után, ha cukormentes rágógumit fogyasztunk, segíthetünk megelőzni a fogszuvasodást és a fogzománcunk károsodását.

Az előző mondat érdekes módon nem csak egy rágógumi reklámban hangozhat el, hanem számtalan tudományos tanulmány bizonyítja, hogy igenis a rágózás hasznos a szájunk egészségének megőrzése szempontjából. Többek között az Amerikai és a Brit Fogorvosok Egyesülete is egyetért abban, hogy 20 perc rágózás étkezés után segít megelőzni a fogszuvasodást. Ha ez esetleg nem meggyőző igazán, az Európai Unió, ami a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szabályzattal rendelkezik, hivatalosan engedélyezte, hogy a cukormentes rágógumik édesítésére leggyakrabban használt xylitol-t „fogbarát” anyagként reklámozzák.

Miért fontos, hogy cukormentes legyen a rágó, amit rágunk?

Mint azt már egy korábbi bejegyzésünkben említettük, a cukor, a szájunkban megtalálható baktériumokkal keveredve savas kémhatásúvá alakul és ennek köszönhetően roncsolja a fogzománcunkat, vagy akár a mélyebb rétegeit is a fogainknak. A savak igazi ellenségei a fogainknak, mert bontják a fogzománcunk legfontosabb szervetlen összetevőjét a hidroxiapatitot. Cukros rágógumi fogyasztása esetén a fogaink hosszan ki vannak téve egy intenzív cukortámadásnak, ami jóval tovább tart, mint mondjuk egy szelet csoki elmajszolása.

Hogy segít a cukormentes rágó a fogainkon?

A rágózás megnövekedett nyáltermeléssel jár, ezért ha túlzásba visszük, hányingert okozhat, viszont korlátozott dózisban (ami az ajánlás szerint, 20 perc) ez a fokozott nyálképződés segít tisztítani a fogainkat. A nyálunk hígítja és semlegesíti a savat, ami a szájunkban képződik miközben a baktériumok elkezdik lebontani a fogyasztott ételt. A 20 perc rágózás azért javasolt, mert a keletkezett savak körülbelül ennyi ideig maradnak a szájunkban étkezés után és fejtik ki fogzománc-roncsoló hatásukat.

Egy adag rágóval, nincs megoldva a szájunk egészsége, sőt…

A túlzott rágózásnak kellemetlen mellékhatásai lehetnek a hasfájás és az émelygés, és ezeken kívül az állkapcsunkban lévő porcok rohamos kopása. Mint, ahogy az az élet legtöbb területére igaz, a kevesebb néha több, nem ajánlott túl sokat rágózni. A szakemberek ajánlása szerint, a rágózás egy hasznos kiegészítő eleme lehet a mindennapos szájápolási rutinnak, viszont a napi kétszeri fogmosást nem helyettesítheti.


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel