Az élsportolók fogazata napi kétszeri fogmosás ellenére is az átlagnál sokkal rosszabb állapotú

A Qubit az angol Univesity Collage London tanulmányára hivatkozva azt írja, hogy az élsportolók fogai „csúnyán rohadnak” annak ellenére, hogy rendszeresen járnak fogorvosi vizsgálatra és napi többször mossák a fogukat. A tanulmány szerint a sportolók nem megfelelő orális egészségének hátterében a fizikális teljesítményt fokozó sportitalok és energiaszeletek állnak. Ezek az étrend kiegészítő termékek magas cukor- és savtartalmuk miatt, nagyban hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához, a fogzománc kopásához és akár fogvesztéshez is.

Az élsportolók fogazata nincs „versenyképes” állapotban

Az angol kutatás több mint 350 élsportoló, köztük olimpiai résztvevők bevonásával zajlott, akik a legkülönbözőbb sportokat űzik. A 11 sportág (többek között kerékpározás, úszás, futball, atlétika és vitorlázás) női és férfi képviselői a kutatás keretein belül rendszeres fogászati ellenőrzésen estek át, és válaszolniuk kellett a fogápolási rutinjukat firtató kérdésekre.

Az eredményeket kiértékelve a kutatók arra jutottak, hogy habár a sportolók jobban ügyelnek a szájuk egészségére, mégis az átlagnál rosszabb állapotban van a fogazatuk. A vizsgált élsportolók közel felénél kezeletlen lyukas fogat találtak és döntő többségüknél kezdődő ínygyulladást diagnosztizáltak. Ezek az eredmények azért érdekesek, mert a megkérdezett sportolók 94%-a napi kétszer mos fogat és 44%-a fogselymet is használ (ezek a számok az átlagos népesség esetében 75%, illetve 21%). Ezen kívül rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem dohányoznak és az étrendjük is egészségesnek mondható. A rossz eredményeket a kutatók a cukros étrend kiegészítőknek tudják be, hiszen a megkérdezettek túlnyomó többsége rendszeresen fogyaszt sportitalokat (87%), energiaszeleteket (59%) és energia zseléket (70%). A témában végzett korábbi kutatásokat figyelembe véve azt is fontos kiemelni, hogy a sportolók a rendszeres edzések alatt tapasztalt szájszárazság miatt is fokozottan ki vannak téve a fogazatukat és ínyüket érintő veszélyeknek.

A nem megfelelő szájhigiénia a sportteljesítmény rovására válhat

A kutatásban részvevő sportolók harmada szerint a nem megfelelő orális egészség a versenyek és az edzések alatt nyújtott teljesítményük kárára válik. Ezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a szájban túlzottan elszaporodó baktériumok az ínyen keresztül felszívódva a test mélyebb rétegeibe kerülhetnek, ezzel rontva az általános egészségi állapotot és a fizikai teljesítőképességet, szélsőséges esetekben pedig akár komoly betegségeket is okozhatnak, mint például szív- és érrendszeri betegségeket vagy rákot.

Mi a teendő?

A szakemberek azt javasolják a sportolóknak, hogy lehetőleg kevesebb cukros étrend kiegészítőt fogyasszanak. Ha ez nem megoldható használjanak magas fluoridtartalmú fogkrémet és szájvizet és a napi kettő helyett jóval többször mossanak fogat. Ezen kívül pedig járjanak fogorvoshoz minél többször, akkor is, ha nincsenek panaszaik. Referencia

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel