A legértékesebb fog, ami egy csodálatos emlős kihalásához vezethet

A legértékesebb fog, ami egy csodálatos emlős kihalásához vezethet

Rövid időn belül az Afrikai elefántok eltűnéséhez vezethet az elefántagyar utáni hajsza, ezzel pedig egy rendkívüli emlősfaj tűnhet el a Földről.

Az agyar valójában szemfog, vagy metszőfog

Az agyar tulajdonképpen egy megnyúlt, folytonosan nővő fog, amely általában párban nő, és mérete miatt kinő a szájból.

Számos emlős rendelkezik agyarakkal. A legtöbb esetben az agyarak igen nagyra nőtt szemfogak, de több faj esetében  az agyarak megnyúlt metszőfogakból állnak.

A legismertebb szemfogagyarasok disznófélék, pekarifélék és a rozmárok, de ide tartoznak a mára kihalt macskafélék a kardfogúak is, amiről korábban már írtunk. Az elefántfélék és a narvál esetében azonban metszőfogakból álló agyarról beszélhetünk.

A legtöbb esetben az agyar görbe és sima felületű, kivéve a narvált, amelynek agyara egyenes és csavarvonalas. Az elefántok agyarai eredetileg a második metszőfogak voltak. Az agyarak folytonos növekedését a foggyökérben levő alkotó szövet biztosítja.

Az agyaraknak az állatoktól függően, számos feladata lehet. A legfőbb szerepük a hímek közti vetélkedésben van, ez jellemző majdnem az összes agyarral rendelkező fajra. Az agyar az ragadozókkal szemben is hasznos. Az elefántok agyaraik segítségével képesek gödröket ásni, hogy az ásványokhoz és vízhez jussanak. A rozmárok a jégre kapaszkodnak velük. Mivel a narválnál csak a hímnek van agyara, az agyar másodlagos nemi jellemző.

Elefáncsont = agyar = fog

Az elefánt agyarat az emberi használatban elefántcsontnak nevezzünk. Az elefántcsontból az ember dísztárgyakat, ékszereket és zongorabillentyűket készít. Emiatt az agyaras állatokat a kihalás szélére sodorták. A Washingtoni Egyezmény, vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) szigorúan visszaszorította az agyarral való kereskedelmet, ez azonban nem állította meg az illegális kereskedelmet.

Horrorisztikus képek bontakoznak ki Afrika elhagyatott területein, egyre több fejetlen, rohadó elefántholttestet találnak. Az orvvadászok az agyaraikért ölik az állatokat, mivel az elefántcsont még mindig óriási értéknek számít. Az afrikai elefánt a túlvadászat miatt a kihalás szélén áll, a lövések olyan gyakoriak, hogy a turistakempingek közelében is lehet őket hallani. Mi lesz ezután? olvasható a szomorú kérdés a privátbankár cikkében.

A tudósok becslései szerint az európai kolonizáció előtt körülbelül 20 millió állat élt a kontinensen, ez 1979-re 1,3 millióra csökkent, és a GEC mai jelentése szerint összesen 352 271 afrikai elefánt maradt, ami a legpesszimistább becsléseknél is jóval kevesebb. Igaz, itt fontos megjegyezni, hogy a namíbiai, dél-szudáni és közép-afrikai köztársaságbeli állatokról nem készült felmérés a belső konfliktusok miatt.

Az elefántok harmada már eltűnt 2007 óta

2007 és 2014 között legalább 144 444 elefánttal lett kevesebb, ez körülbelül a teljes népesség 30 százalékának felel meg – írja a CNN. Az egyéni esetek még félelmetesebbek, egyes tanzániai és mozambiki területeken 75 százalékkal csökkent az elefántok száma a felmérés szerint.

A jelenlegi becslések szerint az elefántok állománya évente körülbelül nyolc százalékkal csökken, azaz 18-20 éven belül teljesen kihalhat az afrikai elefánt, hacsak nem jönnek komoly változások az eddigi törvényekben és fajmentési szabályokban.

Itt jön képbe a GEC, amelyet a Microsoft társalapító és jelenleg a Vulcant vezető Paul Allen alapított. A szervezet folyamatosan dolgozik az elefántok megszámolásán és megjelölésén, szatellit adókkal ellátott nyakörveket adnak az állatokra, hogy valósidőben tudják követni mozgásukat.

Agyarak égetés előtt

Ez a 100 tonnányi agyar nagyjából az összes elefántcsont, amit a kenyai hatóságok az utóbbi években lefoglaltak. A legtöbb becslés alapján nagyjából 6700 elefánt agyarait tartalmazhatja a készlet, amit 2016-ban felgyújtott a kenyai hatóság  (AFP PHOTO / TONY KARUMBA)

Hadsereg védi az agyarasokat

Botswana ma az egyik legnagyobb menedékhely a szavannai elefántoknak, Zimbabwével és a Dél-afrikai Köztársasággal együtt a teljes megszámolt populáció 60 százaléka itt él.

Az orvvadászoktól a Botswanai Védelmi Erők gyalogsága és különleges egységei védik az elefántokat, több mint 700 ember őrzi az állatokat. Ez az őrség pedig semmilyen formában sem játék, kisebb botrányt is okozott, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonáknak éles tűzparancsa van, azaz megölhetik az orvvadászokat.

Az igazi problémát persze nem az egyéni orvvadászok jelentik, mivel az elefántcsont köré komoly bűnszervezetek épültek ki. Az állatot ténylegesen leterítő ember sok esetben csak párszáz dollárt kap, a több tízezreket a bandák vezetői teszik zsebre.

Az elefánt, mint turisztikai látványosság

Az EWB és a GEC a térség kormányaival együttműködve többek közt azt is próbálja megérteni, hogy az orvvadászok segítése nem éri meg a helyieknek, mivel az elefántok hosszútávon több millió dolláros bevételt hoznak az ökoturizmus részeként.

A kutatók úgy fogalmaznak, hogy az elefánt Afrika szimbóluma, amely most van a kritikus ponton. Most még talán menthető a szavannai elefánt, de ehhez egészen komoly, gyakorlatilag példanélküli összefogásra lenne szükség.

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel