Csak minden ötödik magyarnak van meg az összes foga

Csak minden ötödik magyarnak van meg az összes foga

Van egy betegség, amelyet a 2001-es Guinness Rekordok Könyve az emberiség “leghétköznapibb” betegségeként emleget. Egy betegség, amely a Center for Disease Control and Prevention szerint az USA felnőtt lakosságának közel felét érinti, és a felnőttkori fogelvesztések leggyakoribb oka a fejlett országokban. Pedig könnyen karbantartható és kezelhető lenne, és fele ennyi problémát sem okozna, ha a betegséggel küzdők időben ellátást kapnának - olvasható a cikkben, aminek apropója, hogy az Európai Parodontológiai Szövetség május 12-én tartja a European Gum Health Day nevű prevenciós napot, ami Magyarországon egészséges íny napjaként fut.

Kis magyar valóság

A cikk kitér arra is, hogy a magyar lakosság szájüregi egészsége nem mondható kielégítőnek. Az Eurobarometer 2010-es publikációja szerint a magyarok mindössze 19 százalékának van meg mindegyik természetes foga, míg az EU-tagállamok átlaga 41 százalék - ezzel az eredménnyel a legutolsók vagyunk az unióban. A problémák itthon már gyermekkorban elkezdődnek: egy 12 éves magyar gyereknek átlagosan 3 lyukas, tömött vagy hiányzó foga van, ami szintén a legrosszabb átlag az EU-n belül.

A teljes cikket itt olvashatják: https://qubit.hu/2019/05/12/csak-minden-otodik-magyarnak-van-meg-az-osszes-foga-hogyan-lehetne-maskepp


Ahogy a cikkben is olvasható, a legtöbb probléma elkerülhető. Tekintse meg parodontológiai kezeléseink főoldalát, ahol hasznos útmutatással szolgálhatunk, akár a megelőzésre, de ha már baj van, akkor a hathatós kezelésre vonatkozóan is.

 

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel

Még több izgalmas fogászati téma

Fogosvosaink és munkatársaink írásai és válogatásai a nagyvilág fogászati híreiből. Szívből ajánljuk Önnek fogorvostudományi bejegyzéseinket, a történelemi legekkel kapcsolatos írásainkat, valamint földtörténeti és antropológiai tartalmainkat, amelyek között a nagy reláció minden esetben a fog.