Kisgyermekkori emlékem, hogy nagymamám minden ebéd után felvágott nekem egy almát, mert hitt benne hogy ez az antioxidánsokkal teli gyümölcs jótékony hatással van a fogainkra. Az almán kívül még számos olyan vitamin és ásványi anyagokban gazdag élelmiszert tart számon a népi hiedelemmel együtt a szakma, amik szintén a fogaink egészségére válnak.
A rendszeres fogmosást természetesen semmi sem helyettesítheti, de van néhány olyan hétköznapi étel, amik nem csak ápolják, de akár fehérebbé is varázsolhatják a fogainkat. Ezek a zöldségek, gyümölcsök, és alapvető tejtermék segítenek, hogy magabiztosabban mosolyogjunk. De nézzük sorra a „fogfehérítő ételeket”.
1. alma
Nagymamám nem tévedett, az alma, a természet alkotta legtökéletesebb fogkefe, textúrájának és enyhe savasságának köszönhetően. Szemcséi észrevétlenül radírozzák le a fogainkról a lepedéket, miközben az almasav tartalma fokozza a nyáltermelést, ami szintén az ételmaradékok eltávolítását segíti elő.
2. ananász
Az ananász szinte az egyetlen olyan étel, ami természetesen tartalmaz bromelin enzimet. Ennek az enzimnek sokféle jótékony hatása ismert, ráadásul egy 2011-es tanulmány szerint lepedékeltávolító és jelentős fogfehérítő is egyben. Az almához hasonlóan, az ananász fogyasztása esetén szintén fokozott a nyáltermelésünk, ami a fogaink természetes tisztulásában elengedhetetlen fontosságú.
3. eper
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem az eper az egyik kedvenc gyümölcsöm, amivel szerintem nem vagyok egyedül. Jó hír a friss kora nyári eper szerelmesinek, hogy eperből akar fogpakolást is készíthetünk, amitől fehérebbek (és édesebbek) lesznek a fogaink. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy összepasszírozott epret pár percig a fogsorunkon hagyunk, hogy a gyümölcs, enyhe almasav tartalmának köszönhetően, kifejtse a hatását, aztán kiöblítjük a szánkat.
4. brokkoli
A brokkoli egy rostokban igen gazdag zöldség, aminek gyulladáscsökkentő hatása van mind a szánkban, mind pedig a testünk többi részén. Ezen kívül vasat tartalmaz, ami hatékony védelmet biztosít a fogzománcunkat károsító baktériumok ellen. Kissé szokatlan nyers brokkolit rágcsálni, de mindenképen ajánlott, mert az almához hasonlóan tisztára radírozza a fogunkat, és a friss íze is isteni.
5. répa
A nyers répa a brokkolival ellentétben igen népszerű. Ha legközelebb bébirépát rágcsálunk, jusson eszünkbe, hogy éppen a fogainkat tisztítjuk! A répa textúrája az előző zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonlóan segít a foglepedék hatékony, de gyengéd eltávolításában, miközben a rossz leheletünkért felelős baktériumokat is semlegesíti.
6. sajtok
Itt egy újabb ok, hogy a kamerába mosolyogva azt artikuláljuk, hogy „cheese”. A különféle sajtokban található kalcium, foszfor és protein a fogzománcunkat erősíti, ezen kívül a tejsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a fogaink károsodását.
7. tej
A tej nem csak a csontozatunkat, de a fogainkat is formában tartja. A sajtok alapanyagaként szintén tele van kalciummal, foszforral és tejsavval, amik a fogaink fehérségének és egészségének megőrzésében jelentős szerepet vállalnak. Fontos észben tartani, hogy minél zsírosabb a tej, annál kevesebb tápanyagot tartalmaz, tehát érdemes alacsony zsírtartalmú terméket választani.
Felhasznált irodalom:
- Thelist.com
- Greatist.com
- Eatingwell.com
- Instyle.com
- Lifehack.org
- Drjohnsondmd.com
- Onlinelibrary.wiley.com