A fogtündér története

A fogtündér története

A fogtündér legendája amerikában a gyermekkori fogváltás időszakának, olykor kellemetlen pillanatait, teheti vidámabbá.​ De ki az a fogtündér? Honnan származik a legenda? Azt tudjuk, hogy az amerikai óvodások alig várják, hogy kiessen az első tejfoguk, hiszen ha azt éjszakára a párnájuk alá rejtik, reggelre a fogtündér meglepi őket egy-két dollárral esetleg valami aprósággal. 

Talán már itthon is találkoztunk a fogtündér tradíciójával, ami kissé idegen lehet számunkra. Az alapgondolat kedves és figyelmes, hiszen a szülők a fogtündér álcája alatt pont akkor lepik meg a gyerekeiket, amikor egy fájdalmas és bizonyos szempontból ijesztő élményen vannak túl. A fogaink elvesztése az első olyan fordulópont az életünkben 6-7 évesen, amikor szembesülünk a testünk változásával, ami bizony traumatikus élmény is lehet. 

A fogtündér tradíciója

A fogtündér tradíciója tipikus amerikai szokás, ami nem az európai folklórban gyökerezik, mint a Santa Claus (Karácsonyapó, nem Mikulás) vagy a húsvéti nyúl hagyománya, amik szintén alapelemei az amerikai kultúrának, ugyanakkor mutat némi hasonlóságot egy spanyol mesebeli alakkal, amire külön kitérünk. A fogtündér körülbelül a második világháború óta látgatja a gyerekeket az Egyesült Államokban, és azóta már a többi angolszász országban is, illetve a globalizáció korában egyre több magyar óvodás bátorságát is jutalmazza a jótékony tündérke.

Bár tejfogakkal és jócselekedetekkel vagy ajándékokkal kapcsolatos történetek nem ismeretlenek a különböző európai népmesékben, mégis a kultúrakutatók megegyeznek abban, hogy a fogtündér-jelenség eredeti amerikai konstrukció. A huszadik század első felében már megjelent a fogtündér meséje, de széles körben a második világháború után terjedt el az Egyesült Államokban, de egészen 1979-ig kellet várni, amíg egyetemes magyarázó szócikk született róla egy lexikonban. 

A fogtündér születése

Mi történt a háború utáni évtizedekben, ami életre keltette a jóságos tündérkét? Az amerikai társadalom akkoriban alakult át teljesen. Először is a gazdaság szárnyalt az 1950-es és 1960-as években, így a családoknak volt miből pár dollárcentet adniuk a gyerekeiknek, ami a nagy világgazdasági válság idején elképzelhetetlen lett volna. A filmekből ismerős külvárosi életforma divatossá és elérhetővé vált az egyre szélesedő, és gazdagodó középosztály számára. Pontosabban a családos középosztály hagyta ott a sűrűn lakott belvárosokat, és költözött kijjebb, ahol a gyerekek kerültek a figyelem középpontjába. Egy amerikai külváros se igazi gyerekzsivaj nélkül. Tehát a gyereknevelés, a gondoskodás mindennél fontosabb lett a családok számára. Ezen kívül nem elhanyagolható a média, és azon belül a fogyasztást ösztönző reklámok szerepe sem. A fogyasztói társadalom hőskorában, egy pénzjutalommal járó hagyománynak szimbolikus üzenete is van, a szülők ezzel a pénztulajdon jelentőségére tanítják a gyerekeiket. 

A 20. század közepe óta a hagyomány kis túlzással meghódította a világot, hiszen a kicsi gyerekeinket mindannyian szívesen ajándékozzuk meg, főleg ha kellemetlen, fájdalmas időszakon vannak túl. Viszont az nem tesz jót, ha a fogtündér túlzásba esik. Fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy a fogcsere egy természetes folyamat, amin mindenkinek át kell esnie. A sok ajándék, esetleg a pénzjutalom, mint amerikai tradíció, elvonhatja a figyelmet a legfontosabb kérdésről, amiről mindenképpen beszélnünk kell a gyerekeinkkel. Meg kell hogy tanítsuk a piciket, hogy nagyon figyeljenek oda a fogaikra, nehogy elszalasszák a napi kétszeri elengedhetetlen fogmosást, hiszen az új fogaik már egész életükben velük maradnak!
További tanácsokért, hogyan foglalkozzunk a gyerekeink fogaival, forduljon dentálhigiénikus kollégáinkhoz!

Európai gyökerű hasolóság?

Noha a szekértők szerint nincs kapcsolat a fogtündér és az európai folklór között, azért Európában is létezik egy mítikus figura, nevezetesen Ratoncito Pérez, aki egy fehér egér. Elsősorban a spanyol nyelvű országokban tölt be a fogtündérhez hasonló szerepet. Ratoncito Pérez a fogtündértől az alakját leszámítva még egy dologban tér el az amerikai mesefigurától, a fehér egér pénz helyett ajándékot hagy a gyerekeknek cserébe egy kiesett fogért.

Referencia

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel