A fogtündér története

A fogtündér története

A fogtündér legendája amerikában a gyermekkori fogváltás időszakának, olykor kellemetlen pillanatait, teheti vidámabbá.​ De ki az a fogtündér? Honnan származik a legenda? Azt tudjuk, hogy az amerikai óvodások alig várják, hogy kiessen az első tejfoguk, hiszen ha azt éjszakára a párnájuk alá rejtik, reggelre a fogtündér meglepi őket egy-két dollárral esetleg valami aprósággal. 

Talán már itthon is találkoztunk a fogtündér tradíciójával, ami kissé idegen lehet számunkra. Az alapgondolat kedves és figyelmes, hiszen a szülők a fogtündér álcája alatt pont akkor lepik meg a gyerekeiket, amikor egy fájdalmas és bizonyos szempontból ijesztő élményen vannak túl. A fogaink elvesztése az első olyan fordulópont az életünkben 6-7 évesen, amikor szembesülünk a testünk változásával, ami bizony traumatikus élmény is lehet. 

A fogtündér tradíciója

A fogtündér tradíciója tipikus amerikai szokás, ami nem az európai folklórban gyökerezik, mint a Santa Claus (Karácsonyapó, nem Mikulás) vagy a húsvéti nyúl hagyománya, amik szintén alapelemei az amerikai kultúrának, ugyanakkor mutat némi hasonlóságot egy spanyol mesebeli alakkal, amire külön kitérünk. A fogtündér körülbelül a második világháború óta látgatja a gyerekeket az Egyesült Államokban, és azóta már a többi angolszász országban is, illetve a globalizáció korában egyre több magyar óvodás bátorságát is jutalmazza a jótékony tündérke.

Bár tejfogakkal és jócselekedetekkel vagy ajándékokkal kapcsolatos történetek nem ismeretlenek a különböző európai népmesékben, mégis a kultúrakutatók megegyeznek abban, hogy a fogtündér-jelenség eredeti amerikai konstrukció. A huszadik század első felében már megjelent a fogtündér meséje, de széles körben a második világháború után terjedt el az Egyesült Államokban, de egészen 1979-ig kellet várni, amíg egyetemes magyarázó szócikk született róla egy lexikonban. 

A fogtündér születése

Mi történt a háború utáni évtizedekben, ami életre keltette a jóságos tündérkét? Az amerikai társadalom akkoriban alakult át teljesen. Először is a gazdaság szárnyalt az 1950-es és 1960-as években, így a családoknak volt miből pár dollárcentet adniuk a gyerekeiknek, ami a nagy világgazdasági válság idején elképzelhetetlen lett volna. A filmekből ismerős külvárosi életforma divatossá és elérhetővé vált az egyre szélesedő, és gazdagodó középosztály számára. Pontosabban a családos középosztály hagyta ott a sűrűn lakott belvárosokat, és költözött kijjebb, ahol a gyerekek kerültek a figyelem középpontjába. Egy amerikai külváros se igazi gyerekzsivaj nélkül. Tehát a gyereknevelés, a gondoskodás mindennél fontosabb lett a családok számára. Ezen kívül nem elhanyagolható a média, és azon belül a fogyasztást ösztönző reklámok szerepe sem. A fogyasztói társadalom hőskorában, egy pénzjutalommal járó hagyománynak szimbolikus üzenete is van, a szülők ezzel a pénztulajdon jelentőségére tanítják a gyerekeiket. 

A 20. század közepe óta a hagyomány kis túlzással meghódította a világot, hiszen a kicsi gyerekeinket mindannyian szívesen ajándékozzuk meg, főleg ha kellemetlen, fájdalmas időszakon vannak túl. Viszont az nem tesz jót, ha a fogtündér túlzásba esik. Fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy a fogcsere egy természetes folyamat, amin mindenkinek át kell esnie. A sok ajándék, esetleg a pénzjutalom, mint amerikai tradíció, elvonhatja a figyelmet a legfontosabb kérdésről, amiről mindenképpen beszélnünk kell a gyerekeinkkel. Meg kell hogy tanítsuk a piciket, hogy nagyon figyeljenek oda a fogaikra, nehogy elszalasszák a napi kétszeri elengedhetetlen fogmosást, hiszen az új fogaik már egész életükben velük maradnak!
További tanácsokért, hogyan foglalkozzunk a gyerekeink fogaival, forduljon dentálhigiénikus kollégáinkhoz!

Európai gyökerű hasolóság?

Noha a szekértők szerint nincs kapcsolat a fogtündér és az európai folklór között, azért Európában is létezik egy mítikus figura, nevezetesen Ratoncito Pérez, aki egy fehér egér. Elsősorban a spanyol nyelvű országokban tölt be a fogtündérhez hasonló szerepet. Ratoncito Pérez a fogtündértől az alakját leszámítva még egy dologban tér el az amerikai mesefigurától, a fehér egér pénz helyett ajándékot hagy a gyerekeknek cserébe egy kiesett fogért.

Referencia

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel