Amikor spenótot eszünk a nyálunkban található kalcium a zöldségből kioldódott oxálsavval reakcióba lép és oldhatatlan kristályos kalcium-oxalát vegyületet képez.
A spenót nem csak sok vasat, ahogy az köztudott, hanem sok oxálsavat is tartalmaz. Amikor spenótot eszünk, akkor a nyálunkban található kalcium a zöldségből kioldódott oxálsavval reakcióba lép és oldhatatlan kristályos kalcium-oxalát vegyületet képez.
Ez az anyag a fogaink felszínére tapad, ami ettől érdesebbé válik. A jó hír az, hogy a kalcium-oxát nem károsítja a fogakat, sőt bizonyos esetekben fogászati kezelések során is használják, hogy a dentin (a fogzománc alatti réteg) érzékenységét tompítsa.
A „spenót fog-problémára” a közhiedelemmel ellentétben nem a tejivás jelenti a megoldás, hiszen a tej is tele van kalciummal. Sokkal jobb ha sok vizet iszunk, öblögetünk vagy fogat mosunk spenótfőzelék után. Mindezt persze csak akkor érdemes elvégezni, ha a nem vár ránk egy finom desszert, mert annak az ízét, mint tudjuk a fogkrém teljesen tönkreteszi.