Ajánlott 32-szer megrágnunk egy falat ételt nyelés előtt?

Ajánlott 32-szer megrágnunk egy falat ételt nyelés előtt?

A rágás kritikus része az emésztési folyamatnak, ha betartjuk a 32-es szabályt, akár még a felesleges kilóinktól is megszabadulhatunk. Ilyen egyszerű!​

Ha az emésztésre gondolunk, az jut eszünkbe, hogy a folyamat a gyomrunkban megy végbe különféle kémiai reakciók hatására. De fontos megjegyeznünk, hogy egy falat ételt, amit a szájunkba veszünk, már a szájüregünkben elkezdjük feldolgozni és emészteni, aminek pedig elengedhetetlen része a rágás.

Miközben rágunk, a szálüregünkben (is) termelődő, szénhidrátbontó nyál elkezdi lebontani és a nyelőcsövünkön keresztül továbbítani az ételt a gyomor felé. A rágás mechanizmusa eközben beindítja a gyomrunkban az emésztőenzimek termelését. Tehát a rágás az első, nagyon fontos része az emésztés folyamatának. Ha az emésztés nem megfelelő, akkor különféle igen kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk: emésztési zavart, gyomorégést, székrekedést, fejfájást, -  sőt számolni lehet mindezek pszichológiai következményeivel is -  levertséget is okozhat.

Egy fog, egy rágás

Szakértők szerint átlagosan 32-szer kell megrágnunk egy falat ételt, hogy megfelelően előkészítsük az emésztést, tehát minden egyes fogunkra jut egy rágás. Ez a szám természetesen lehet akár több vagy kevesebb is attól függően, hogy mennyire szilárd ételt fogyasztunk. Egy falat „rágósabb” steak-et minimum 60-szor érdemes megrágnunk, ezzel szemben egy lédús gyümölcs esetén elég, ha 15-ször rágunk.

Kitől ered a rágás számszerűsítése?

Horace Fletcher, „A Rágás Nagymestere” terjesztette el az egyszerű ökölszabályt, miszerint, minimum 32-szer kell megrágnunk az ételt az egészségünk érdekében.

Fletcher (1849-1919) befolyásos műgyűjtő volt San Franciscóban, de hiába volt rendkívül jómódú, az extrém túlsúlya miatt nem tudott teljes életet élni. Azt írják róla, hogy a lépcsőn is alig tudott felmenni, szív- és légzőszervi problémái voltak. Orvosa diétát tanácsolt neki, és azt, hogy mindenképpen rágja meg rendesen az ételt, amit fogyaszt. Fletcher ezt a tanácsot tökéletesre fejlesztette és így könnyedén megszabadult a felesleges kilóitól.

Fletcher elkezdte népszerűsíteni a fogyásának „titkát”. Azt tanította, hogy addig kell rágni, amíg teljesen pépes lesz az étel, amihez a könnyen megjegyezhető szám a 32, vagyis a fogaink száma. Annyira népszerűvé vált a módszere, hogy elkezdték „fletcherizmusként” emlegetni a 20. század első évtizedében, őt magát pedig „A Rágás Nagymesterének”. Fletcher és diétájának népszerűségét az amerikaiak körében jól mutatja, hogy még az elnök, Theodore Roosevelt is követte a rágás irányelvét. Az akkori amerikai elnökön kívül még más hírességek is hódoltak a „fletcherizmusnak”, John D. Rockefeller (amerikai üzletember), Upton Sinclair (amerikai író), Franz Kafka, és Mark Twain is közéjük tartozott.

A megfelelő rágás, tehát nem csak az emésztés számára fontos, hanem akár egy diéta kiegészítő eleme is lehet. Ehhez viszont elengedhetetlenek az egészséges fogak, amit érdemes megvédenünk, vagy ha már megtörtént a baj fontos, hogy helyrehozzuk, szükség szerint pótóljuk azokat. Fogászati rendelőnk szeretettel várja Önöket Budapest szívében, ahol kényelemben, nyugalomban és teljes szakértelem mellett állunk rebdelkezésére fogászat problémáival és azok kezelésével kapcsolatban. 


Referenciák:

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel