A rágás kritikus része az emésztési folyamatnak, ha betartjuk a 32-es szabályt, akár még a felesleges kilóinktól is megszabadulhatunk. Ilyen egyszerű!
Ha az emésztésre gondolunk, az jut eszünkbe, hogy a folyamat a gyomrunkban megy végbe különféle kémiai reakciók hatására. De fontos megjegyeznünk, hogy egy falat ételt, amit a szájunkba veszünk, már a szájüregünkben elkezdjük feldolgozni és emészteni, aminek pedig elengedhetetlen része a rágás.
Miközben rágunk, a szálüregünkben (is) termelődő, szénhidrátbontó nyál elkezdi lebontani és a nyelőcsövünkön keresztül továbbítani az ételt a gyomor felé. A rágás mechanizmusa eközben beindítja a gyomrunkban az emésztőenzimek termelését. Tehát a rágás az első, nagyon fontos része az emésztés folyamatának. Ha az emésztés nem megfelelő, akkor különféle igen kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk: emésztési zavart, gyomorégést, székrekedést, fejfájást, – sőt számolni lehet mindezek pszichológiai következményeivel is – levertséget is okozhat.
Egy fog, egy rágás
Szakértők szerint átlagosan 32-szer kell megrágnunk egy falat ételt, hogy megfelelően előkészítsük az emésztést, tehát minden egyes fogunkra jut egy rágás. Ez a szám természetesen lehet akár több vagy kevesebb is attól függően, hogy mennyire szilárd ételt fogyasztunk. Egy falat „rágósabb” steak-et minimum 60-szor érdemes megrágnunk, ezzel szemben egy lédús gyümölcs esetén elég, ha 15-ször rágunk.
Kitől ered a rágás számszerűsítése?
Horace Fletcher, „A Rágás Nagymestere” terjesztette el az egyszerű ökölszabályt, miszerint, minimum 32-szer kell megrágnunk az ételt az egészségünk érdekében.
Fletcher (1849-1919) befolyásos műgyűjtő volt San Franciscóban, de hiába volt rendkívül jómódú, az extrém túlsúlya miatt nem tudott teljes életet élni. Azt írják róla, hogy a lépcsőn is alig tudott felmenni, szív- és légzőszervi problémái voltak. Orvosa diétát tanácsolt neki, és azt, hogy mindenképpen rágja meg rendesen az ételt, amit fogyaszt. Fletcher ezt a tanácsot tökéletesre fejlesztette és így könnyedén megszabadult a felesleges kilóitól.
Fletcher elkezdte népszerűsíteni a fogyásának „titkát”. Azt tanította, hogy addig kell rágni, amíg teljesen pépes lesz az étel, amihez a könnyen megjegyezhető szám a 32, vagyis a fogaink száma. Annyira népszerűvé vált a módszere, hogy elkezdték „fletcherizmusként” emlegetni a 20. század első évtizedében, őt magát pedig „A Rágás Nagymesterének”. Fletcher és diétájának népszerűségét az amerikaiak körében jól mutatja, hogy még az elnök, Theodore Roosevelt is követte a rágás irányelvét. Az akkori amerikai elnökön kívül még más hírességek is hódoltak a „fletcherizmusnak”, John D. Rockefeller (amerikai üzletember), Upton Sinclair (amerikai író), Franz Kafka, és Mark Twain is közéjük tartozott.
A megfelelő rágás, tehát nem csak az emésztés számára fontos, hanem akár egy diéta kiegészítő eleme is lehet. Ehhez viszont elengedhetetlenek az egészséges fogak, amit érdemes megvédenünk, vagy ha már megtörtént a baj fontos, hogy helyrehozzuk, szükség szerint pótóljuk azokat. Fogászati rendelőnk szeretettel várja Önöket Budapest szívében, ahol kényelemben, nyugalomban és teljes szakértelem mellett állunk rebdelkezésére fogászat problémáival és azok kezelésével kapcsolatban.