A szájüregi rák megelőzésének hónapjában vagyunk

A szájüregi rák megelőzésének hónapjában vagyunk

A szájüregi rák egy szájban kialakuló tumor, amit a legkönnyebben észlelhető, szabad szemmel is felfedezhető daganatos elváltozások közé tartozik. Ennek ellenére sokan már túl későn kérnek orvosi segítséget.

Az Oral Cancer Awareness Month, ami tükörfordításban annyit jelent, hogy a szájrák-tudatosság hónapja, egy, az Amerikai Egyesült Államokban létrejött kezdeményezés. Áprilisban a szokásosnál jóval hangosabban kampányolnak főleg a dentálhigiéniára specializálódott egészségügyi szervezetek, azért, hogy felhívják a figyelmet a szájüregi daganatos megbetegedésekre. 

A szájüregi rák kialakulásának okai

A szájüregi tumor kialakulásának esélyét nagyban növelheti a nem megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban hiányos táplálkozás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. A felsoroltak mellett kritikus faktor lehet az elhanyagolt szájüregi higiénia is. A szájüregi rák kialakulásának kockázata azoknál, akik dohányoznak és rendszeresen fogyasztanak alkoholt, akár 15-ször is nagyobb lehet, mint azoknál, akik nem hódolnak ezeknek a káros szenvedélyeknek. Hiszen a dohányfüstben megtalálható jelentős számú és mennyiségű rákkeltő anyagot az alkohol feloldja, így azok nagyobb intenzitással fejtik ki károsító hatásukat. Ezen kívül egy letört fog, egy elfertőződött seb és egy gyulladás is alakulhat tumorrá.

A szájüregi rák tünetei és felismerése

Természetesen a szájunkban kialakuló elváltozások a legtöbb esetben könnyen gyógyíthatóak, de ehhez minél korábban orvoshoz kell, hogy forduljunk. Ezt viszont sokan nem teszik meg, ami néhány esetben a lehető legsúlyosabb szájüregi elváltozáshoz, daganathoz vezet. Korai diagnózis esetén még a rosszindulatú szájüregi rák is gyógyítható. Az akár daganatra is utalható tünetek a következőek:

  1. nagyon fájdalmas nyelés és rágás,
  2. nem múló gyulladt seb,
  3. fehér vagy fekete fájdalmas folt netán fekély,
  4. csomó vagy duzzanat.

Az ezekhez hasonló rendellenességeket akár mi magunk is észrevehetjük otthon, például ha valami kellemetlenséget érzünk a szájpadlásunkon érdemes egy kistükörrel megnézni, mivel állunk szemben. A gyanús elváltozásokat a legjobban akkor tudjuk még a lehető legkorábbi fázisban tetten érni, ha rendszeresen járunk fogászati szűrésre. A fogorvosok és dentálhigiénikus kollégák olyan apró elváltozást is észrevehetnek, amit talán mi magunk nem is érzünk, mint például egy szájüregi szemölcs.

Most, hogy beköszöntött az Április, ami egyelőre még csak az Egyesült Államokban a szájüregi rák hónapja, ragadjuk meg az alkalmat, hogy kivizsgáltassuk szájunk általános egészségi állapotát.

Fogászati rendelőnkben prioritást élvez a prevenció és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több páciensünk tér vissza hozzánk éves rutin dentálhigiéniai vizsgálatokra, ahol egyben az éves szájápolási beavatkozásokat is elvégezzük. Ez a kezelés adott esetben többről is szólhat, mint a fogak védelma. Ismerje meg, hogy hogyan védheti meg fogai mellet akár az életét is egy közönséges dentálhigiéniai vizsgálattal.


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel