A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

A borsznob is mosolyoghat: viszlát, lila fogak

Az elszíneződött fog egyáltalán nem szép látvány. Ennek legfőbb okai a kávé, tea vagy vörösbor rendszeres fogyasztása, de akár a bogyós gyümölcsök, sőt curry-s ételek is okozhatnak kellemetlenségeket a mosolyunkban. Hogy ne kelljen lemondani a kedvenc élvezeti cikkekről, érdemes megfogadni néhány tanácsot. A Winelovers bloggere segít nekünk!

A fog külső része, egyben a "páncélzata" a fogzománc, amit a savak kikezdhetnek, ezáltal pedig sebezhetővé válik a fog belsőbb része. A savasság mellett problémát okozhatnak az élelmiszerek, többek között a borok színképző összetevői is. A fogaink belsőbb részeibe jutva ugyanis jelentősen átszínezhetik azokat, ami talán a vörösborok fogyasztása esetén a legszembetűnőbb.

A problémán sajnálatos módon nem segít, ha vörösbor elfogyasztása után rögtön fogat mosunk, mi több, csak ronthatunk vele a helyzeten! A fellazult zománcréteget megsérthetjük, ami az elszíneződésért felelős molekulák könnyebb bejutását teszi lehetővé a fogainkba. Ugyanez fordítva is igaz: rögtön fogmosás után legalább fél óráig nem érdemes bort fogyasztani és kerülni kell más savas ételeket és italokat is, mert a fog ilyenkor sebezhetőbb. Ha mégis megkerülhetetlen helyzetbe sodródunk és kivételt kell tennünk, akkor érdemes természetes anyagú fogkrémet használnunk.

A Winelovers szerzője összeszedte a legendákat is, amelyek állítólag segíthetnek, de ez nem igaz.

  1. Használj szívószálat! Sajnos nem segít, mert ugyanúgy hozzáér fogaidhoz a bor, ráadásul szívószállal kortyolva nem is lehet olyan jól élvezni a bor ízvilágának minden komponensét.
  2. Harapj citromba! Sajnos ez sem segít, sőt még több savat eredményez. A citrom ráadásul nem fogja eltávolítani a borfoltokat a fogról.
  3. A fehérbor nem káros! Sajnos ez sem igaz. A legtöbb fehérbor savasabb is, mint vörös társai. Ha például vörösbor előtt iszunk fehérbort, akkor egy jobban megterhelt fogfelszínt teszünk ki a vörösbor tapadó tanninjainak és pigmentjeinek.

Léteznek hasznos tanácsok is a vörösbor fogainkat elszínező hatásai ellen

  1. Borozás közben érdemes szódát, vagy buborékos ásványvizet fogyasztani! A buborékok segítenek a nemkívánatos foltokkal szemben.
  2. Használjunk bor-kendőt! Ez a módszer még a szakavatott szerzőt is meglepte. A bor-kendő egy kifejezetten a borfoltok ellen kifejlesztett törlőkendő.
  3. Falatozzunk a bor után! Ez talán a legkellemesebb megoldás. A sajtokról és a rostokban gazdag élelmiszerekről már korábban szót ejtettünk.

Lukács SPA Dental fogorvos csapata készséggel áll rendelkezésére fogászati problémái, vagy más esztétikai jellegű fogproblémáinak kezelésében. Szeretettel várjuk Önt Budapest szívében a Lukács Fürdőben található rendelőnkben! Jelentkezzen díjmentes konzultációnkra.

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel