Betekintés a fogváltás hosszú pillanatába

Betekintés a fogváltás hosszú pillanatába

A Tudományos Mémek Facebook közösség oldalán, egy rendkívül látványos képpáros került megosztásra, ami a gyermekkori fogváltás pillanatába enged betekintést egy fiatal gyermek koponyájának bemutatásán keresztül.

Mi a fogváltás?

A fogváltás évekig tartó folyamat, ami hat éves kórtól kezdődik és további hat-hét esztendőn át is eltarthat. A folyamat sokszor nem zökkenőmentes, így érdemes a gyermekeket is éves rutin fogászati vizsgálatra vinni. Ezzel rengeteg felnőttkori fogászati kockázattól megkímélhetjük gyermekeinket.

Hogyan zajlik a fogváltás?

Egy gyermek fogváltása megkezdésekor 20 tejfoggal rendelkezik, a folyamat során pedig ezek a fogak cserélődnek és egészülnek ki a végleges fogakra, amelyekből összesen 32 maradandó fog fogja ellátni a rágást, egész életén keresztül.

A váltás az alsó fogsor két metsző, majd röviddel utána az felső fogsor metsző tejfogának cseréjével veszi kezdetét. Nagyjából tíz éves korban a tejőrlők helyébe az első kisőrlők, majd pár évvel később második kisőrlők lépnek. Ezzel párhuzamosan a szemfogak váltása is bekövetkezik. Amikor már minden tejfog kihullott, beszélünk teljes fogváltásról.

Ezt követően a meglévő "váltott" fogak mögé, még kibújik a második nagy őrlőfog is. A bölcsesség fogak több évvel később, fiatal felnőtt korban törnek át az ínyen.

A fogváltás kockázatai

A fentiek egy ideális fogváltási folyamatot mutatnak be. A valóság azonban az, hogy ahány gyermek, annyi féle fogváltás ismert. A folyamat korábban vagy később is végbe mehet. Ha a folyamat évekkel előbb, vagy később indul el, fogorvoshoz kell fordulni, mert komoly következményei lehetnek a végleges fogak fejlődésére nézve!

A fogváltás végén a végleges fogak szabálytalansága esetén, még a gyermek felnőtté válása előtt, lehetőség van a fogak szabályozásának megkezdésére, aminek nemcsak esztétikai okai vannak, a fogszabályozást komoly egészségügyi indokok is alátámasztják.

Gyermekbarát fogászatunkról

A Szent Lukács SPA Dental nemcsak a szülők fogászata, hanem az egész családé, így a gyermekeké is. Tudjon meg mindent gyermekfogászatunkról! Amennyiben a fogszabályozással kapcsolatban szeretne jól átlátható képet kapni a lehetőségeiról, kattintson ide.


Kép forrása:
  • Tudományos Mémek

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel

Még több izgalmas fogászati téma