D-vitamin terhesség alatti szedése

D-vitamin terhesség alatti szedése

Úgy néz ki igen. Egy dán kutatás bebizonyította, hogy a nagy dózisú D-vitamin bevitel a terhesség harmadik trimeszterében, jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy a születendő kisgyermek bizonyos dentális problémáktól szenvedjen.

Dr. Hans Bisgaard, a Koppenhágai Egyetem kutatója elmondta, hogy a 6 éven át zajló klinikai tesztek szerint azoknak a kismamák, akik nagy dózisú D-vitamint szedtek a terhesség alatt (2400 IU/d) az általános D-vitamin adaghoz képest (400 IU/d), nagy eséllyel megóvták a születendő gyermeküket későbbi fogzománc károsodástól. Pontosabban, 50%-kal kevesebb eséllyel károsodnak gyermekeik tejfogai, illetve a későbbiekben a maradandó fogai. Az kutatók viszont nem találtak összefüggést a fogszuvasodás (és ennek következtében való fogvesztés) és a kismamák D-vitamin bevitele között.

A kutatás jelentőségét világszinten is többen méltatták, köztük Dr. Bruce Hollis a Charleston Egyetem oktatója, aki elmondta, hogy igen jelentős eredményekről van szó, és hozzátette, hogy a dán kutatás azért is figyelemre méltó, mert a kismamák kizárólagosan csak D-vitamint szedtek a tesztidőszak alatt. Dr. Hollis rámutatott arra a tényre is, hogy komoly, a magzat jövőbeni egészsége szempontjából kritikus változások már az anyaméhen belül elkezdődnek, tehát szerinte az eddig ajánlatos D-vitamin adagot mindenképpen emelni kéne.

D-vitamin kutatásról kicsit részletesebben 

Az iskoláskorú gyerekek csaknem 38%-a szenved fogzománc károsodástól, állítja Dr. Bisgaard, viszont egészen mostanáig senki nem végzett kutatást azzal kapcsolatban, hogyan hat a terhesség alatt szedett D-vitamin a gyerekek fogzománcára. Tudniillik a D-vitaminnak elengedhetetlen szerepe van a mineralizációban, viszont az eddigi kutatások csupán a csontok mineralizációját vizsgálták. Dr. Bisgaard és csapata azzal a hipotézissel állt elő, hogy hasonló folyamatok zajlanak le a fogak fejlődését illetően a terhesség alatt.

A kutatás 2009-ben kezdődött és 623 várandós nő vett benne részt a terhességük 24 hetétől kezdve a terhesség utáni első hétig. A kismamák nagy dózisú D-vitamint kaptak (2400 IU/d) vagy placebo-tablettát, illetve mindenki kapott normál dózisú D-vitamint (400 IU/d). 496 gyermek fogazatát vizsgáltak meg 6 éves korukban, majd az eredményeket 2019-ben publikálták. 332 gyermeknek (67%) volt legalább egy kinőtt maradandó őrlőfoga és 234-üknek (47%) mind a négy kinőtt már eddigre. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy 15%-a a gyerekeknek, akiknek az édesanyja magas dózisú D-vitamint szedett a terhesség alatt szenvednek fogzománc károsodástól. Viszont az édesanyák gyerekei, akik csupán normál dózisú D-vitamint szedtek majdnem egy harmadának károsodott a maradandó fogainak fogzománca. (Ezek az eredmények hasonlóak a tejfogak esetében is, 9% és 16%) 


Referencia
 

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel