Fogápolás és szájhigiénia a terhesség alatt

Terhesség alatt a nők szájában is komoly, bár kevésbé látványos változások zajlanak le. A várandós nők dentális egészségét befolyásolhatja a terhességgel járó megváltozott hormonháztartás, a cukros ételek megkívánása és több más terhességgel járó kellemetlenség, úgy mint a kellemetlen émelygés és a gakoribb hányás. 

„Egy gyerek, egy fog” így tartja a régi mondás, ami annyit jelent, hogy a kismama terhességenként egy-egy fogat elveszít. A közhiedelem szerint terhesség alatt a szervezet a fogakból pótolja megnövekedett ásványi anyag szükségletét. Ezt az ijesztő szállóigét viszont nem kell komolyan venni, a magzat fejlődését a kismama táplálékbevitele teljes mértékben biztosítja. Tehát megfelelő fogápolással és odafigyeléssel várandósság alatt is megőrizhető a dentális egészségünk. 

Fogápolás és szájhigiénia, amikor a hormonok dolgoznak

Nagyjából a várandós nők harmadánál alakul ki terhesség alatti fogínygyulladás, amiért a megváltozott hormonháztartás tehető felelőssé. A hormonok hatására a fogíny alatti mikroflórában a baktériumok könnyebben megtelepednek és elszaporodhatnak illetve dentális plakkok alakulhatnak ki. A gyulladt fogíny könnyen felismerhető, hiszen ilyenkor ki van pirosodva és fel van duzzadva, illetve fogínyvérzés jelentkezhet. 

Fogápolás és szájhigiénia terhesség idején

Terhesség során is meg lehet védeni a fogainkat. Fotó Chris Vaughan GriffithsPixabay

A fogínygyulladás ugyan önmagában nem komoly elváltozás, viszont ha nem kezeltetjük, fogágybetegségek alakulhatnak, ami fogínysorvadást, foghullást is okozhat. A kismama szájában elszaporodó baktériumok extrém esetben bizony a magzatot is veszélyeztethetik. A szájban felszívódó káros baktériumok a test mélyebb rétegeibe jutva elérhetik a magzatot és hatással lehetnek a baba testsúlyára és megnőhet a koraszülés kockázata is.

A savak a fogak igazi ellenségei 

A terhesség alatti hormonális változások hatására a kismamák általában gyakrabban kívánják meg a savas és cukros ételeket, ez a gyomorsav mennyiségének növekedéséhez vezethet. A gyomorsav a várandósság ideje alatt könnyebben juthat a nyelőcsőbe illetve a szájüregbe, hiszen a megnagyobbodott méh alulról nyomhatja a gyomrot. A gyomorsav, ami különösen hányás során jut nagy mennyiségben a szájba, kifejezetten roncsoló hatással bír a fogzománcra.

Fogápolás és szájhigiénia terhes nők számára

A kismamáknak a fogai ki vannak téve az átlagosnál több baktériumok és savaknak a roncsoló hatásának, ezért különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük a dentális egészségük megőrzésére. Mivel terhesség alatt a nők általában gyakrabban esznek és isznak egy nap alatt és a cukorbevitel is nagyobb, a fogszuvasodás kockázata megnő. A kismamáknak ajánlott minél többször fogat mosni puha sörtéjű fogkefével, alkoholmentes szájvizet és fogselymet használni. Ezen kívül mindenképpen fontos fogászati szűrővizsgálatra elmenni még a terhesség előtt vagy korai szakaszában és fogorvos szakszerű tanácsát kérni!


Referenciák

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel