Fogápolás és szájhigiénia a terhesség alatt

Fogápolás és szájhigiénia a terhesség alatt

Terhesség alatt a nők szájában is komoly, bár kevésbé látványos változások zajlanak le. A várandós nők dentális egészségét befolyásolhatja a terhességgel járó megváltozott hormonháztartás, a cukros ételek megkívánása és több más terhességgel járó kellemetlenség, úgy mint a kellemetlen émelygés és a gakoribb hányás. 

„Egy gyerek, egy fog” így tartja a régi mondás, ami annyit jelent, hogy a kismama terhességenként egy-egy fogat elveszít. A közhiedelem szerint terhesség alatt a szervezet a fogakból pótolja megnövekedett ásványi anyag szükségletét. Ezt az ijesztő szállóigét viszont nem kell komolyan venni, a magzat fejlődését a kismama táplálékbevitele teljes mértékben biztosítja. Tehát megfelelő fogápolással és odafigyeléssel várandósság alatt is megőrizhető a dentális egészségünk. 

Fogápolás és szájhigiénia, amikor a hormonok dolgoznak

Nagyjából a várandós nők harmadánál alakul ki terhesség alatti fogínygyulladás, amiért a megváltozott hormonháztartás tehető felelőssé. A hormonok hatására a fogíny alatti mikroflórában a baktériumok könnyebben megtelepednek és elszaporodhatnak illetve dentális plakkok alakulhatnak ki. A gyulladt fogíny könnyen felismerhető, hiszen ilyenkor ki van pirosodva és fel van duzzadva, illetve fogínyvérzés jelentkezhet. 

Fogápolás és szájhigiénia terhesség idején

Terhesség során is meg lehet védeni a fogainkat. Fotó: Chris Vaughan Griffiths, Pixabay

A fogínygyulladás ugyan önmagában nem komoly elváltozás, viszont ha nem kezeltetjük, fogágybetegségek alakulhatnak, ami fogínysorvadást, foghullást is okozhat. A kismama szájában elszaporodó baktériumok extrém esetben bizony a magzatot is veszélyeztethetik. A szájban felszívódó káros baktériumok a test mélyebb rétegeibe jutva elérhetik a magzatot és hatással lehetnek a baba testsúlyára és megnőhet a koraszülés kockázata is.

A savak a fogak igazi ellenségei

A terhesség alatti hormonális változások hatására a kismamák általában gyakrabban kívánják meg a savas és cukros ételeket, ez a gyomorsav mennyiségének növekedéséhez vezethet. A gyomorsav a várandósság ideje alatt könnyebben juthat a nyelőcsőbe illetve a szájüregbe, hiszen a megnagyobbodott méh alulról nyomhatja a gyomrot. A gyomorsav, ami különösen hányás során jut nagy mennyiségben a szájba, kifejezetten roncsoló hatással bír a fogzománcra.

Fogápolás és szájhigiénia terhes nők számára

A kismamáknak a fogai ki vannak téve az átlagosnál több baktériumok és savaknak a roncsoló hatásának, ezért különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük a dentális egészségük megőrzésére. Mivel terhesség alatt a nők általában gyakrabban esznek és isznak egy nap alatt és a cukorbevitel is nagyobb, a fogszuvasodás kockázata megnő. A kismamáknak ajánlott minél többször fogat mosni puha sörtéjű fogkefével, alkoholmentes szájvizet és fogselymet használni. Ezen kívül mindenképpen fontos fogászati szűrővizsgálatra elmenni még a terhesség előtt vagy korai szakaszában és fogorvos szakszerű tanácsát kérni!


Referenciák

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel