A fogkrém története

A fogkrém története

Fogkrém és történelem. A ma ismert fogkrémek a 20. század találmányai, azonban már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak és perzsák is használtak különböző növényi masszákat a fogaik tisztán tartására. 

Fogkrém az ókorban

Időszámításunk előtt 3000-5000 évvel,  az ókori egyiptomiak már használtak fogkrémet, jobban mondva egy csiszoló hatású keveréket, ami arra volt hivatott, hogy a fogakra tapadt ételmaradékokat a benne található szemcsék segítségével eltávolítsa. Ez a massza mirhát, tojáshéjat, habkövet és ökörpata hamuját tartalmazta. Az egyiptomi fogkrém tulajdonképpen egy szilárd halmazállapotú por jellegű keverék volt, amihez fogmosáskor vizet kevertek a könnyebb használat érdekében.

A perzsák időszámításunk előtt 1000 körüli fogkrémét az egyiptomihoz hasonlóan, csiszoló hatásúnak kell elképzelnünk, de ők égetett csigaházat, gyógynövényeket és mézet használtak alapanyagként.

Néhány ezer évvel később a rómaiak és a görögök még szemcsésebb fogkrémet használtak csontszilánkokkal és kagylóhéjjal, faszénnel és fakéreggel.

Nagyjából ugyanebben az időben, Kínában és Indiában az ízlés fogkrémek terén kissé kifinomultabb volt, ők már ízesítették a masszát legtöbbször ginzenggel, illatos gyógynövényekkel és sóval. 

További érdekességek a korabeli fogászati technológiákról egy korábbi cikkünkben is olvashat. Egy másik cikkünkben pedig az újvilág, azaz az egykori Dél-Amerika civilizációinak technológiáiba is betekintettünk.

Fogrém az ipari forradalom és az utána következő századokban

Összességében a fogkrém ókori elődje mindenhol luxusterméknek számított és csak a leggazdagabbak jutottak hozzá. Ez az ipari forradalom idejére megváltozott és a fogkrém egy szélesebb társadalmi réteg fogyasztási cikkévé vált. A korabeli fogkrémek még mindig nagyon durvák voltak, hiszen mint az ókori változatok ezek is apró részecskéket tartalmaztak, mint például téglaport és összezúzott porcelánt, de a habszerű hatás kedvéért hasonlóan napjainkhoz bóraxot is tartalmazott a recept.

A 19. századra pedig az állag krémszerű lett a hozzáadott glicerintől, ami nagyban megkönnyítette a fogkrém használatát. Szintén a 19. század során gazdagították a fogkrémet kísérletező és újító szándékú fogorvosok nátrium-palamitáttal, stronciummal és mészkővel.

Az első tömegesen gyártott fogkrémet 1873-ban a Colgate & Co dobta piacra. A Colgate termékét befőttesüvegben lehetett megvásárolni, de nem kellett sokat várni, mire a mai tubusos kiszerelést először értékesítették 1892-ben.

Fogkrém története: az első tubusos fogkrém (Fotó: firstversions.com)

Fogkrém története: az első tubusos fogkrém 1892-ből (Fotó: firstversions.com)

Fogkrém a 20. században

1914 valószínűleg a legfontosabb évszám a fogkrém történetében, hiszen ekkor fedezték fel a fluoridok fogakra jótékony hatását, bár az nem teljesen világos, hogy mikor használták először fogkrémek alapanyagaként ezeket a vegyületeket.

Az viszont biztos, hogy a Procter & Gamble volt az első cég, aki nagy mennyiségben kezdett el fluoridos fogkrémeket gyártani 1955-56-ban. Az ezt követő években heves tudományos vita alakult ki a flouridos fogkrémek egészségre, főként a terhes nők egészségére káros hatásairól, de végül 1960-ban az Amerikai Fogászati Egyesület (Americal Dental Association) engedélyezte a használatunkat.

A következő évtizedekben a fluoridos fogkrémek sikere töretlen volt világszerte. Manapság a fluoridokkal kapcsolatban sok az általános félreértés és kétely, amit itt most nem fogunk részletezni. Röviden annyit érdemes tudni, hogy a fluoridok természetes úton megtalálhatóak a szervezetünkben és csonterősítő hatásuknak köszönhetően elengedhetetlen fontosságúak számunkra, viszont a túladagolásuk veszélyes lehet az idegrendszerre és rák kialakulásához is hozzájárulhat.

Aggodalomra viszont semmi okunk sincs, hiszen a fogkrémek fluorid tartalma szigorúan szabályozva van, és természetesen nem arra vannak tervezve a készítmények, hogy nagymennyiségben lenyeljük azokat.

Budapest szívében már a 21. században vagyunk

Fogászatunk az egészséges száj és fogak érdekében szívből ajánlja dentálhigiénikusai szolgáltatását és tanácsát, amelyekkel az esetek jelentős részében a fogbetegségek megelőzhetőek. A fogak súrolásának különböző történelmi módszerei nem véletlenül alakultak ki. Napjainkban a fokozott adalékanyagos táplálkozás miatt sajnos még komolyabb probléma és kockázat a fogkő. Tégla, kagyló,  és őrölt ökörpata helyett azonban korszerű technológia biztosítja a fogkő eltávolítását, amit gyorsan, dentálhigénikusaink segítségével pedig mosolyogva élvezheti végig. Látogasson el hozzánk és győződjön meg erről személyesen.


Referenciák:

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniai kezeléseink ára

Fogkőeltávolítás és szájhigiéniai kezelésÁr
Szájhigiéniai tanácsadás9 000 Ft
Komplex, teljes szájhigiéniai kezelés tanácsadással25 000 Ft

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel