A történelem híres fogorvosnői

A történelem híres fogorvosnői

Ha a fogorvoslásra gondolunk, nem feltétlenül a hírnév jut eszünkbe, mégis vannak híres fogorvosai a világnak köztük pedig igen sok a nő.

Egy fogorvos azzal szerezhet magának „hírnevet” (bár pontosabb megfogalmazás, ha inkább szakmai és társadalmi elismerésről beszélünk), ha olyat alkot a szakterületén, amiben ő az első. Valamiben elsőnek lenni egy ajtónyitással egyenlő, a történelem pedig sokszor ezekről a pionírokról tesz említést, legyen szó sportolókról, tudósokról, orvosokról, vagy épp fogorvosokról.

A történelem leghíresebb fogorvosainak listáját átnézve azt láthatjuk, hogy bizony nők is szép számmal kaptak helyet rajta. Ez abból a szempontból érdekes igazán, hogy a nyugati modern orvostudomány, köztük a fogorvoslás hőskorában, a 19. század elején a nők csak korlátozottan fértek hozzá egyetemi oktatáshoz. Még a XIX. század végén és a XX. század elején is komoly szakmai viták folytak arról, hogy egyáltalán egy nő lehet-e orvos? A helyzet pedig a mai Magyarország területén még nehezebb volt, hatalmas felháborodás tört ki például, amikor 1880-ban egy nő orvosi oklevelét szerette volna honosítani.

Lucy Hobbs Taylor (1833 – 1910)

Az amerikai Lucy Hobbs Taylor neve összeforrott a fogorvoslás történetével, hiszen ő volt a legeslegelső nő a világon, aki fogorvosként praktizált abban a korban, amikor az egyetemek (főleg az orvosi karok) kifejezetten férfi-központúak voltak.

A negatív nemi diszkrimináció miatt Taylor jelentkezését kétszer is visszautasították az ohio-i egyetemen, viszont „nagy kegyesen” engedélyezték neki, hogy mint magántanuló tanulhassa a szakmát.

Így ugyan hivatalos diplomát nem szerzett, de tanulmányai befejezése után fogászati rendelőt nyitott, ami miatt a szakma elfogadta és elismerte őt.

Taylor pályafutása több száz nőt inspirált, hogy fogorvosi pályára lépjen. A századfordulóig mintegy 1000-re emelkedett hivatalosan a női fogorvosok száma.

Lucy Hobbs Taylor, az első fogorvosnő

Lucy Hobbs Taylor, az első fogorvosnő

Annie Elizabeth Delany (1891 – 1995)

A szintén amerikai Delany, Lucy Hobbs Taylorhoz hasonlóan karrierjével sokat tett az előítéletek enyhüléséért.

Ő volt azt első fekete fogorvos nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.

A diplomáját a new york-i Columbia Egyetemen szerezte, ezután pedig bátyjával közösen rendelőt nyitottak Harlemben, ahol a legszegényebbeknek is fogászati ellátást nyújtottak .

Delany mindemellett a 20. század megmozdulásai során határozottan kiállt a feketék jogaiért, és támogatta a fekete nők oktatását.

Nagyon hosszú és tartalmas életének utolsó pár évében, 101 évesen megjelent könyve, a New York Times bestseller-e lett.

Annie Elizabeth Delany

Annie Elizabeth Delany, az első színsebőrű fogorvosnő

Dr. Tihanyi Zsófia

A magyar fogorvosnők között az elsőket kutatva falakba ütközünk. Bozzay Margit szerkesztette 1931-es Magyar asszonyok lexikonjában bukkantunk rá Tihanyi nevére, mint az egyetlen fogorvosnő a több száz felsorolt közül, így feltételezhetően ő az első hivatalos fogorvosnő az országban.

Tihanyi Zsófia születési dátumát nem tudjuk, de valamikor a 20. században élt és praktizált. Szegedi születésű, tanulmányait azonban Budapesten folytatta, majd a Poliklinikán, Dollinger Gyula féle sebészeti klinikán, és Jendrassik Ernő praxisában tanulta tovább a szakmát.

1915-ben pedig megnyitotta saját fogászati rendelőjét. Tihanyi férje, Dr. Korányi Sándor volt, akit ma is úgy emlegetnek, mint a „legnagyobb magyar belgyógyászt”. Tihanyi a második világháború alatt végzett önzetlen munkájáért megkapta a Vöröskereszt kitüntetést.

A közös mindhárom fogorvosnőben azon kívül, hogy koruk és országuk első női (és fekete) fogorvosai voltak az, hogy elismertségüket nem egyedül azzal vívták ki, hogy nem férfiak. Mindhárman a huszadik századi orvostörténet kiemelkedő képviselői és úttörői voltak.

A Szent Lukács SPA Dental munkatársnői

Női fogorvos és asszisztens csapat a Szent Lukács SPA Dentalban

 

Dr. Tóth Zsófia a konzerváló fogászat és a fogpótlás szakirány kiváló szakembere, aki a fogorvoscsapatunk meghatározó szereplője.

Dentálhigiénikus kollégáink között Kedves MónikaBaranyai RózsaGidófalvi Pálma dolgozik mindennap a pécienseink csillogó fogaiért.

Munkácsy KataPatonai ZsófiaPosztós Edina pedig a fogászati beavatkozásokban asszisztálnak, segítve a fogorvos kollégát a munkájában.

Nem feledkezhetünk meg a rendelőnk további kedves kollegináiról Ráczkevi-Kollár Tündéről, aki minden kedves páciensünket fogadja recepciónkban, Ivancsik Anitáról, aki a zökkenőmentes és professzionális fogászati kezelések megszervezésének nélkülözhetetlen segítője, valamint Nagy Anikóról, aki pácienseinkkel történő naprakész kapcsolattartásért felel, azért hogy Ön mindig pontos tájékoztatást kapjon, kérései pedig a megfelelő szakember elé kerüljenek. 


Referenciák:

Rólunk mondták pácienseink

Pácienseink mesélnek

Mit mondanak pácienseink fogászati kezeléseikről, a fogorvosaikról és asszisztenseikről, valamint a rendelőnkről? Rengeteg tanulságos írásos, és videóbeszámoló segíthet Önnek abban, hogy választását megkönnyítsük.

Bízunk abban, hogy mielőbb Ön is elégedett, mosolygós pácienseink között üdvözölhetjük!

 

Rólunk mondta páciensünk
Páciensünk szavai
Páciensünk szavai

Időpont foglalás fogászatunkban

Egy klikkre van

a szép mosolytól!

 

Munkatársaink örömmel várják megkeresését! Foglaló felületünkön elég ha megadja az Önnek leginkább alkalmas időpontot, vagy időpontokat és telefonon, vagy emailben tájékoztatjuk a foglalás részleteivel kapcsolatban.

Online időpontfoglalás

 

Lehetősége van közvetlenül telefonon is időpontot foglalnia nálunk a (+36) 30 7800 454 telefonszámot tárcsázva, vagy email üzenetben a info@lukacsspadental.hu címre küldött üzenettel.

Látogatási szabályokról itt olvashat bővebben.


Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel