A legerősebb állkapcsok alatt egy busz is összetörne

A legerősebb állkapcsok alatt egy busz is összetörne

Az eddigi legerősebb állati harapásnyomra bukkantak egy 13 millió éves lajhárfosszílián: egy kajmánszerű állat 46 fognyomot hagyott hátra a perui Napo folyó közelében talált leleten - olvasható a HVG Tech oldalán a Royal Society Publishing hasábjan megjelent tanulmányra hivatkozva.

Kutatók nyomfosszíliákat elemezte. A nyomfosszília olyan megőrződött ősmaradvány, amely nem magát az egykor élt élőlényt őrizte meg, hanem annak valamilyen nyomát. Ezek lehetnek lenyomatok, kőbelek (héjas állatok belső részeinek üregkitöltése), mászás- és lábnyomok, élőlények által kialakított üregek.

A kutatók egy szerencsétlenül járt lajhárféle hátsó lábcsontját elemezve rekonstruálták az egykori támadást. Az őskajmán harapásának ereje hét tonna volt, tehát több mint négyszer nagyobb, mint az állatvilágban valaha mért legerősebb harapásnyom – közölte Rodolfo Salas-Gismondi, a kutatásról beszámoló tanulmány vezető szerzője. Az irat a Biology Letters című tudományos lapban jelent meg.

A második legerősebb harapás egy modern bordás krokodilé (Crocodylus porosus), melynek harapási erőssége 1,6 tonna.

"Annyira erőteljes volt a harapás, hogy több fog is áttörte a sípcsontot és nagy területeken beszakította a kortikális csontállományt. A lajhár nem élte túl" – mondta Salas-Gismondi, a limai Universidad Peruana Cayetano Heredia paleontológusa.

A kutatók megállapították, hogy a harapásnyom a purussaurus nevű óriáskajmánhoz tartozott.

A fosszília ritka betekintést nyújt a több millió évvel ezelőtt Amazónia területén élt ragadozók és zsákmányaik viszonyába. Ez az első emlőshöz tartozó lábcsont, amelyet az Amazonas perui részén fedeztek fel és amely krokodilféle harapásának nyomát viseli, ezért nagy jelentősége van az ősi ökoszisztémák dinamikájának megértésében.

A lajhár fosszíliáját 2004-ben találta meg Francois Pujos argentin paleontológus. Akkor még keveset lehetett tudni azokról az állatokról, amelyek ennek a lajhárfélének a korában a területen éltek. Francia, perui és amerikai szakértők 15 éven át kutatták a Pebas Formation nevű területet, ahol tavak és mocsarak nyújtottak tökéletes élőhelyet az ősi krokodiloknak és kajmánoknak 11-20 millió évvel ezelőtt.

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel