Fogak sárgulása nem jelenti a fogaink végét

Öregedő fog, nem vénülő fog

Öregedő fog és fogak a kor előrehaladtával sok problémát okozhatnak, de mit okoznak és hogyan előzhetjük meg őket? Minden amit az öregedő fogakról tudni kell, vagy tudni érdemes.

A kor előrehaladtával a szájunk egészsége különös odafigyelést igényel. Az időskori fogvesztés igen gyakori jelenség. A 65 év felettiek körülbelül háromnegyedének legalább egy természetes foga hiányzik. Magyarországon sajnos a helyzet még inkább lesújtóbb, hiszen egy 2010-es tanulmány szerint csak minden ötödik magyarnak van meg mindegyik természetes foga. Mégsem helyes, ha csak a korra fogjuk a fogproblémáinkat, igenis tudunk tenni azért, hogy természetes fogainkból álló mosolyunkra büszkék lehessünk akár 70 éves korban is.

A fogak természetes elhasználódása

Habár az emberi állkapocs és fogazat még a többi főemlőséhez képest is különösen erős, ami tudományosan bizonyított tény, az egy életen át tartó rágás, fogcsikorgatás és cukros-savas ételek fogyasztása bizony erősen igénybe veszi a fogzománcunkat.

A legyengült fogzománc veszélyes, hiszen egy kisebb repedés a fog felszínén a mélyebb rétegekben lévő szövetet irritálhatja és fertőzés alakulhat ki. Ráadásul idős korunkra az idegek a fogakban elveszítik az érzékenységüket, így pedig egy fertőzés csak akkor okoz fájdalmat, ha már annyira komoly a baj, hogy az a későbbiekben gyökérkezelést igényel.

A fogíny idős korban természetes folyamatoknak köszönhetően elkezd zsugorodni és a fogakat támasztó szerepét egyre nehezebben látja el. Az időskori fogvesztés egyik leggyakoribb oka a fogágybetegség , aminek a tüneteivel gyakran csak későn fordulunk orvoshoz. A legfontosabb, hogyha vérzik az ínyünk, mindenképpen kérjünk tanácsot fogorvosunktól!

Öregedő fog, sárgás elszíneződés

Sajnos időskorban a fogak elszíneződése nem csak a túlzott kávé- és vörösborfogyasztásnak tudható be. A mélyebb dentinréteg természetes módon színeződik sárgásra, ami az elvékonyodott fogzománcon keresztül láthatóvá válik. Ezen kívül magával értetődő, hogy a fogzománc felületi elszíneződése is szerepet játszik a fogaink színének összképében. Tehát csak mértékkel a vörösborral, kávéval és cigarettával!

Nedvesség, nedvesség és nedvesség

Rengeteg gyógyszer mellékhatásaként számolnunk kell szájszárazsággal, ami nemcsak egy kellemetlen állapot, hanem a szájunk és a fogaink általános egészségére is komoly hatással lehet.

A nyál hiánya a nyelést és a szájban elinduló táplálékbontási folyamatot igen nehézkessé teszi, ráadásul sebesedéshez és gyulladáshoz is vezethet. Ezen kívül a fogínybetegség és a fogszuvasodás kockázata is megnő, ha száraz a szánk. Cukormentes rágógumi használatával és cukormentes cukorkák szopogatásával sokat tehetünk a nedvesség megőrzése érdekében. És természetesen a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is érdemes odafigyelnünk!

A koffeines és alkoholtartalmú italok fogyasztásét ajánlott lehetőleg kerülni, hiszen ezek is szárítják a szánkat. A dohányzás is a nyáltermelés ellensége, tehát nem csak a légzőszervi problémák elkerülése miatt elengedhetetlen letenni a cigarettát!

Időskorban érdemes gyakrabban fogászati szűrővizsgálatra járni, annak érdekében, hogy a szájüregi betegségeket még korai stádiumban kezeltethessük, és így megőrizzük természetes mosolyunkat! Szívből ajánljuk Önnek dentálhigiéniai kezelésünket, amire érdemes minden évben eljönni hozzánk, mert ezzel óriási egészségügyi kockázattől kímélheti meg magát és sok kezeléi költséggel sem kell számolnia, hiszen a bajt megelőzi nálunk.


Referencia

Implantátumok

akár azonnal!

Azonnali implantációs lehetőség! Azonnali implantáció során a fog eltávolítását követően a műgyökér beültetésére is sor kerül. A fog precíz eltávolításakor a sérülésmentes csont-szöveti környezet megtartása a legfontosabb.

Érdekel

3D számítógépes implantációk. Implantációs során elterjedt gyakorlat, hogy fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabad kézzel történik. Sokszor szükség lehet azonban jobb megoldásokra is.

Érdekel

Az összes foga hiányzik? Az All-on-4 eljárás tökéletes megoldás olyan betegek számára, akik elvesztették összes fogukat és a kivehető protéziseknél kényelmesebb és „rágás-biztosabb” műfogsorra vágynak.

Érdekel